Lumikenkäily

Harrastelija oppii helposti  lumikenkäilyn ja pääsee nauttimaan talviluonnon taiasta: reitin valinta ja mieli ovat vapaat hangella liikkuvalla. Korkeuserot, lumiolosuhteet ja etenemisnopeus tarjoavat haasteita lumikenkäilijän omien mieltymysten ja tavoitteiden mukaan. Jyrkkäpiirteinen ja vaihteleva metsä- ja tunturimaasto on  lumikengin liikkuvan parasta ympäristöä. Metsähallitus merkitsee talveksi varsinaisia lumikenkäilyreittejä, joilla on helppoa tutustua lajiin. Usein ne johdattelevat kulkijan myös alueen hienoimmille luontokohteille. Ryhmässä liikuttaessa omien polkujen teko helpottuu, kun edellä kulkevat tasoittavat reitin jäljempänä tuleville ja uran aukaisijaa vaihdetaan sopivin väliajoin.

Varusteet

Lumikenkäilyssä tekniikan opiskelu ja välineiden valmistelu eivät vaadi paljon aikaa tai erityisosaamista. Lajia on erittäin helppo alkaa harrastaa.

Lumikenkiä on monen mallisia. Tärkein ominaisuus on kengän pinta-ala suhteessa kulkijan kokoon. Suuret kengät kannattelevat paremmin pehmeällä kuljettaessa ja suurikokoista kulkijaa, ja pakkaantuneelle lumelle ja pienempikokoiselle kenkäilijälle riittää puolestaan pienempikin malli. Hyvä ominaisuus ovat myös kenkien pohjassa olevat jääpiikit, jotka varmistavat hyvän pitävyyden myös jäisellä alustalla ja jyrkissä rinteissä.

Lumikengät kiinnitetään omiin kenkiin, joiden on hyvä olla lämpimät ja tukevat. Kannattaa myös varmistaa, että oma kenkä sopii hyvin lumikengän siteeseen.

Varusteiksi lumikenkäretkelle voi lisäksi ottaa sauvat, jotka tehostavat liikkumista ja antavat tukea. Suurisompaiset sauvat toimivat parhaiten pehmeässä hangessa.

Turvallisuus

Lumikengillä retki suuntautuu usein merkittyjen reittien ulkopuolelle, joten reitin suunnittelu, kartta ja kompassi sekä kartanlukutaito ovat tarpeen.  Eksyminenkin on mahdollista, mutta useimmiten omia jälkiä takaisinpäin seuraamalla lähtöpaikka löytyy, vaikka hämäräkin yllättäisi.

Aktiivinen liikkuminen kylmissä olosuhteissa kuluttaa runsaasti energiaa, ja on hyvä ottaa mukaan välipalaa ja juomaa. Jäällä ja virtavesien äärellä on syytä olla kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen. Erittäin jyrkissä rinteissä runsaslumisilla alueilla on hyvä muistaa myös lumivyöryn mahdollisuus.