SUUR-SAIMAA HOUKUTTELEE HERKKUSUITA – ­VENÄLÄISTEN MÄÄRÄ ON SUPISTUNUT, ­MUIDEN ­ULKOMAISTEN MATKAILIJOIDEN MÄÄRÄ KASVAA VAUHDILLA

Herkkutatteja, muikkuja, teetä ja tryffeleitä. Saimaan seudusta rakennetaan keittiön kautta kansainvälisesti kiinnostavaa monien makujen matkailukohdetta.suursaimaa

Mikkelin torilla käy leppoisa kesäpäivän vilske. Torimyyjät kauppaavat paikallisten peltojen ja puutarhojen tuotteita. Torikahvilassa viännetään savoksi tuttavien kesken kuulumisia. Muitakin kieliä kuulee.

Toritunnelmaa on aistimassa yhä enemmän turisteja ympäri maailmaa. Se saa torikahviossa aamukahvilla istuvan Mikkelin kehitysyhtiö Miksein matkailujohtajan Maisa Häkkisen tyytyväiseksi.

”Maakunnan matkailustrategiassa on määritelty, että haemme merkittävää kasvua erityisesti kansainvälisiltä markkinoilta. Tämän eteen olemme tehneet vuosia työtä kehittämällä palveluja, yritysverkostoja ja panostamalla kansainväliseen markkinointiin”, Häkkinen sanoo.

Eikä Häkkisen mielestä kyse ole vain Mikkelin alueesta, vaan koko Saimaasta, jonka ympärille rakennetaan neljän itäisen Järvi-Suomen maakunnan voimin vetovoimaista matkailukohdetta.

”Haluamme näyttää maailmalle, että Suomi on paljon muutakin kuin Helsinki ja Lappi.”

Saimaan rannoillaon Häkkisen mielestä nyt tekemisen meininki. Avainasemassa ovat yhteiset hankkeet.

Alueen yritykset, kehitysyhtiöt, rahoittajat, matkailua edistävä Visit Finlandja muut toimijat ovat organisoineet yhdessä alueelle ulkomaisia vierailuja. Mikkelin, Savonlinnan ja Varkauden seudulla on käynyt yli sata toimittajaa pääsääntöisesti ulkomaisista medioista ja noin 150 kansainvälistä matkanjärjestäjää. Saimaan alue on näkynyt kymmenissä lehtijutuissa ympäri maailmaa.

”Jutuilla on miljoonia lukijoita, ja sillä on merkitystä. Olemme uskottavasti maailmankartalla. Ei silti vielä paukuteta henkseleitä. Matkailumarkkinointi on pitkäjänteistä työtä ja vaatii paljon resursseja”, Häkkinen sanoo.

Häkkisen mukaan viime vuonna kansainvälisten matkailijoiden määrä kasvoi Etelä-Savossa 16,3 prosenttia. Yöpymistilastojen mukaan matkailijoita tulee nyt Japanista ja Kiinasta. Euroopasta osuuttaan ovat lisänneet sveitsiläiset, saksalaiset, italialaiset ja ranskalaiset.

Saimaan seudun matkailuvaltit rakentuvat Häkkisen mukaan luonnon, ruokamatkailun, hyvinvoinnin ja kulttuuriteemojen ympärille. Hän korostaa ruokamatkailun merkitystä.

”Aloitimme viime vuonna ruokaan panostavien matkailuyritysten eli Tertin KartanonTeaHhouse of Wehmais’nHotelli Punkaharjun ja Sahanlahti Resortin kanssa Saimaa Gastronomy -hankkeen kasvattamaan Saimaan mainetta lähi- ja luomuruoan aittana. Yritysten välinen yhteistyö on paras tie saavuttaa matkailussa tuloksia”, Häkkinen kertoo.

Mikkelin torilta hurauttaa vartissa autolla vitostietä Tertin Kartanoon.

Heinäkuu on Tertissä vuoden kiireisin kuukausi. Silloin kartanon ruokasaliin katetaan Suomen parhaaksi kehuttu kesäpöytä. Tertissä villiyrtit ja oman tilan luomutuotteet ovat olleet ahkerasti käytössä kauan ennen kuin niistä tuli ilmiö Suomessa.

Pihapiirissä päivystävän isännän Matti Pylkkäsen mukaan Tertin ravintolatoiminta alkoi 40 vuotta sitten äitienpäivälounaasta. Tuolloin Tertissä elettiin vielä perinteisestä maataloudesta, mutta Pylkkänen ja hänen puolisonsa Pepita alkoivat miettiä, voisivatko myös ruoka ja matkailu tuoda heille leivän.

”Siitä alettiin askel askeleelta rakentaa Tertistä matkailukohdetta. Kaikki kulminoituu yhä kesäisen pitopöydän ympärille. Se on tähtituotteemme, mutta vain osa nykyistä toimintaa”, Matti Pylkkänen sanoo.

Tertissä järjestetään muun muassa sesonkiin sopivia ruokaretkiä ja syksyisin jopa tryffelinetsintää. Tilalla kokeillaan yhteistyössä Juvan Tryffelikeskuksen kanssa, miten arvokkaat tryffelisienet viihtyvät savolaisissa maisemissa. Uuden kahvilarakennuksen avulla Terttiin on saatu kävijöitä ympäri vuoden.

”Kaikki eivät halua pysähtyä pitkällä kaavalla syömään, ja silloin on tarjottava hyviä vaihtoehtoja”, Matti Pylkkänen kertoo.

Pylkkäsille Etelä-Savo on Suomen Provence tai Toscana: järvien, metsien ja peltojen idyllinen maakunta, jota kelpaa tarjota turistille.

”Luonnonrauha ja siihen yhdistetyt persoonalliset matkailupalvelut ovat mahdollisuutemme löytää jalansijaa kansainvälisillä markkinoilla. 40 vuodessa on tullut selväksi, että pikavoittoja ei tässä lajissa jaeta, mutta uskomalla omaan juttuun voi jotain saavuttaakin”, Pylkkänen pohtii.

Vitostien varrella Juvan kohdalla kannattaa tehdä pieni koukkaus Pieksämäen suuntaan. Pitkän peltoaukeaman keskeltä käännytään Grotenfeltin suvun kartanon pihapiiriin. Perillä odottaa näky, jota Savon sydämessä ei odota näkevänsä: aitoon brittityyliin piharakennukseen tehty teehuone, TeaHouse of Wehmais.

Emäntä Anna Grotenfelt-Paunonen tuo puutarhaan teekannun ja uunituoreita skonsseja. Tarjonnan laatuun voi luottaa, Grotenfelt-Paunonen valmistui monivuotisten opintojen jälkeen toukokuussa teesommelieriksi.

Tertin tapaan Grotenfeltin kartanossakin on mietitty, miten maaseutuyrittämistä kehitetään. Tilalla on yhä karjaa ja peltoja viljellään, mutta matkailusta on tullut kolmas toiminnan kivijalka.

”Maatalous on sisareni ja vanhempieni vastuulla. Itse keskityn TeaHouse of Wehmaisiin. Brittiläinen teehuone syntyi siitä, että halusimme tuoda jotain alueen tarjonnasta poikkeavaa. Tuore teesommelierin tutkinto antaa uskottavuutta toiminnallemme. Tätä ei voi tehdä vasemmalla kädellä, ainoastaan osaamisella ja laadulla”, Grotenfelt-Paunonen sanoo.

Kartanon uusi houkutin on Deli & Deco -kauppa, johon kerätään Saimaan alueen pientuottajien tarjontaa. Grotenfelt-Paunosen mukaan konseptia kehitetään varovaisin mutta mietityin askelin.

”Uskoa panostukseen antoi se, että selvitysten mukaan yli 80 prosenttia suomalaisista matkaajista päättää matkailukohteestaan ruokatarjonnan perusteella. Saimaan seudun vahvuus ovat neljä vuodenaikaa, ja niiden ympärille kehitämme jatkossa yhä enemmän kulinaareja houkutuksia”, hän sanoo.

Onpa ravintolan terassilta komeat maisemat! Silmien edessä välkkyy Saimaa ja vieressä kohisee pieni koski. Ei ihme, että Seura-lehti valitsi takavuosina Sahanlahti Resortin ravintolan terassin Suomen kauneimmaksi.

Puumalassa sijaitseva Sahanlahti on nimensä mukaan aikoinaan perustettu sahan yhteyteen. Sen vuosikymmeniin on mahtunut monia vaiheita. Nyt eletään vahvaa nousukautta, joka alkoi vuonna 2014, kun yrittäjäpariskunta Jaana ja Janne Kuivalainen osti Sahanlahden Blue White Resortsinkonkurssipesältä.

”Otimme suuren riskin, mutta kiinnostava sijainti, historiallinen miljöö ja hyvä maine matkailukohteena kannustivat yrittämään. Lähdimme rakentamaan Sahanlahden uutta tulemista hyvän ruoan ja kiinnostavien aktiviteettien ympärille”, Jaana Kuivalainen sanoo.

Sahanlahti ei elä vain matkaajista, sillä paikallisten osuus on merkittävä. Puumalalaiset tulevat Kuivalaisten huomaan syömään lähiruokaa ja nauttimaan teatterista ja livemusiikista. Yritykset viettävät Sahanlahdella virkistäytymis- ja kokouspäiviä.

”Suuri haaste on saada kävijöitä ympäri vuoden. Se on jo nähty, että ilman hyvää ruokaa se ei onnistu. Taikasanat ovat sesongit, paikalliset maut ja hyvät kokit. Tänä kesänä keittiössämme ahkeroi muun muassa lähiruokaguru Markus Maulavirta”, Jaana Kainulainen kertoo.

”Jotain olemme tehneet oikein, sillä liikevaihto on kasvanut 10–15 prosentin vuosivauhtia.”

Syksystä tulee hänen mukaansa kiinnostava, sillä silloin Sahanlahteen saapuu brittiläinen ruokamatkaryhmä tutustumaan elonkorjuusesonkiin.

”Se antaa osviittaa siitä, millainen vetovoima Saimaalla on kansainvälisillä markkinoilla.”

Suomen tunnetuin hotellin emäntä löytyy Punkaharjulta humisevien honkien kansallismaiseman keskeltä. Saimi Hoyer on saanut paljon julkisuutta. Aiheena ovat olleet muun muassa kansainvälinen mallinura, räväkät tv-ohjelmat sekä Venäjän ja Suomen presidenttien kohtaaminen viime kesänä Hoyerin nykyisellä työmaalla Hotelli Punkaharjulla.

”Totta kai saamastani julkisuudesta on ollut hyötyä hotellille, mutta kyllä kävijät vakuutetaan sillä, mitä täältä löytää”, Hoyer muistuttaa.

Saimi ja Thomas Hoyer ostivat vuonna 2016 huonoon kuntoon ajautuneen historiallisen hotelli Punkaharjun. Uutinen otettiin mielenkiinnolla vastaan, sillä taidekeskus Retretin lopettaminen vuosikymmenen alussa toi ammottavan loven Punkaharjun alueen matkailuun.

Hoyerit pistivät eurot likoon ja remontoivat pieteetillä hotellin uuteen loistoon. Sen jälkeen raskas investointi oli saatava kannattamaan.

”Leikkiin ei ryhdytty äkkirikastumisen toivossa. Pikemminkin kyse on elämäntehtävästä saada paikan valtava potentiaali kukoistamaan. Olen panostanut hyvän tiimin rakentamiseen, ja se työ alkaa kantaa nyt hedelmää. Meille tullaan mielellään toistekin”, Hoyer sanoo.

Hoyerin lempilapsi hotellissa on ravintola, jonka keittiössä käytetään keittiömestari Mikko Lahtisen johdolla kaikkea hyvää, mitä seutukunnan luonto tarjoaa: kalaa, riistaa, villiyrttejä, marjoja ja erityisesti sieniä.

”Olen joskus vitsaillut, että koko hotelli hankittiin siksi, että pääsen toteuttamaan sienimaniaani. Totta toinen puoli: sieniruoat ja sieniviikonloput sieniretkineen ovat hotellin tähtituote, joka on kiinnostanut valtavasti meillä vierailleita ulkomaisia toimittajia. Luonto on paras myyntivalttimme. Meidän työmme on keksiä, miten se kiehtovasti matkailijoille tarjotaan”, Hoyer sanoo.

Hoyer on kuunnellut herkällä korvalla, mitä matkailuyrittäjät Lapissa kertovat.

”Siellä on onnistuttu luomaan hyvä infra ja palvelut suuren mittakaavan matkailulle. Meillä on erilaiset ässät hihassamme. Saimaa on pientä ja kaunista, mutta siitäkin voidaan rakentaa suuri kansainvälinen menetystarina.”

Etelä-Savon matkailu

Suur-Saimaan sydämessä on Etelä-Savon ­maakunta. Etelä-Savon tärkein kaupunki on ­Mikkeli, ja sen toinen tunnettu matkailukaupunki on Savonlinna.

Etelä-Savon matkailu on ollut melko ­tasaista ­lukuun ottamatta venäläisten matkailubuumia, ­joka oli ­kuumimmillaan vuonna 2013. Viime ­vuosina ­venäläisten määrä on supistunut. Sen sijaan ­muiden ­ulkomaisten matkailijoiden määrä kasvaa nyt nopeasti.

Etelä-Savossa vain noin 20 prosenttia majoitus­kapasiteetista on tilastojen piirissä. Tämä johtuu ­siitä, että matkailun rakenne on hyvin ­hajanainen ja ­perustuu pieniin perheyrityksiin eli mökki­vuokraus­yrityksiin, maatilamatkailuun ja kartanohotelleihin.

Matkailun taloudellinen merkitys Etelä­-Savossa on suurempi kuin keskimäärin Suomessa. Työ- ja elinkeino­ministeriön matkailutilinpidon mukaan sen osuus on 3,6 prosenttia bruttokansantuotteesta, kun valtakunnan keskiarvo on 2,5 prosenttia.

Kaikkiaan matkailu tuottaa Etelä-Savoon lähes 400 miljoonaa euroa vuodessa.

Lähde: Tilastokeskus ja Mikkelin kehitysyhtiö Miksei

”40 vuodessa on ­tullut selväksi, ­että pika­voittoja ei tässä ­lajissa ­jaeta, mutta ­uskomalla omaan ­juttuun voi jotain ­saavuttaakin.”

Matti Pylkkänen

yrittäjä, Tertin Kartano

Kartanomiljöö. TeaHouse of Wehmais tarjoaa Juvalla savolaisessa kartanomiljöössä ehtaan brittiläiseen tapaan iltapäiväteen. Herkku- ja sisustuskauppa täydentää tarjontaa Saimaan alueen tuotteilla.KUVA: VISIT SAIMAA/TOMMI ANTTONEN

Punaista. Hotelli Punkaharjun paahdettua punajuurta, punajuurisorbet ja lakritsijuurisorbet.KUVA: VISIT SAIMAA/TOMMI ANTTONEN

Annos. Kesänraikasta raparperia ja minttugranitea Hotelli Punkaharjun tapaan.KUVA: VISIT SAIMAA/TOMMI ANTTONEN

Menun laatija. Mikko Lahtinen vastaa Hotelli Punkaharjun villi- ja lähiruokaan erikoistuneesta ravintolasta.KUVA: VISIT SAIMAA/TOMMI ANTTONEN

Emäntä. Saimi Hoyerille Hotelli Punkkaharjun nostaminen uuteen kukoistukseen on elämäntehtävä. KUVA: VISIT SAIMAA/TOMMI ANTTONEN

Suoraan Savosta. Pepita ja Matti Pylkkänen tarjoavat Tertin kartanossa savolaisia gourmet-elämyksiä. KUVA: VISIT SAIMAA/TOMMI ANTTONEN

Kahvilla. Ympärivuotinen kahvila ja herkkukauppa toivat paljon uusia kävijöitä Tertin kartanoon.KUVA: VISIT SAIMAA/TOMMI ANTTONEN

Säilössä. Tertin Kartanon kellariin säilötään kauden sato muun muassa mauste-etikoiksi.KUVA: TOMMI ANTTONEN

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *