Muutaman satasen hintaisella suomalaiskeksinnöllä leikkaat 80% bensiiniautosi hiilidioksidipäästöistä – ”Päätimme tehdä maailman parhaan”

Tamperelaisen sTepOne Techin kehittämä etanolipäivitin tarjoaa keskivertoautoilijalle eturivin paikan ilmastotalkoissa.

Konepellin alle saa muutamalla satasella älyohjaimen, joka leikkaa bensiinimoottorin hiilidioksidipäästöjä jopa 80 prosenttia.

Täysautomaattinen teknologia mahdollistaa ajamisen joko uusiutuvalla bioetanolilla, bensiinillä tai millä tahansa näiden seossuhteella.

Keksintö sai kunniamaininnan Kauppalehden ja Alma Median autoilun ja liikkumisen innovaatiokilpailun teknologiasarjassa.

”Kantava ajatuksemme on ”power to the people”: Tämä avaa mahdollisuuden ekologiseen yksityisautoiluun niille, joilla ei ole varaa sähköautoon”, sTepOne Tech Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Isokivijärvi linjaa.

Liikeidea syntyi yksinkertaisesta oivalluksesta. Elettiin vuotta 2012 Tampereella ja bioetanoli oli juuri murtautunut markkinoille.

”Tuolloin ymmärsimme, että ei ole olemassa kyllin hyvää universaalia ratkaisua, joka riittävästi helpottaisi autoilijan siirtymistä etanoliin”, Isokivijärvi kertoo.

Näkymä oli mehukas. Suomen maanteillä pörrää lähes kaksi miljoonaa bensiinimoottoria, jotka pienellä laitolla päivittyvät etanoliaikaan. Kohderyhmä oli löytynyt mutta tuote puuttui.

”Päätimme tehdä maailman parhaan etanolin päivityslaitteen itse.”

Seitsemän vuoden uurastus palkittiin. Syntyi kännykän kokoinen, täysautomaattinen älyohjain eFlexFuel. Laite voi globaalisti päivittää yli 700 miljoonaa bensamoottoria biopolttoaineelle.

Yhden laitteen asennus maksaa 500 euroa.

”Tämä on ylivoimaisesti kustannustehokkain keino vähentää yksityisautoilun hiilidioksidipäästöjä. Etanolipolttoaineella ne putoavat jopa 80 prosentilla.”

Isokivijärvi muistuttaa, että biojätteestä valmistetun polttoaineen hiilidioksidipäästöt ovat osa luonnon omaa hiilikiertoa.

“Maasta kaivetut fossiiliset polttoaineet puolestaan tuovat suljettuun hiilenkiertoon ulkopuolelta lisää hiilidioksidia.”