Airbnb on kymmenien miljoonien bisnes Suomessa

Yksin Helsingissä Airbnb:n kautta vuokrataan kokonaisia asuntoja noin 30 miljoonalla eurolla vuodessa.

Lyhytaikainen vuokraus on varsin lyhyessä ajassa kasvanut miljoonabisnekseksi myös Suomessa. Tämä selviää Tutkimus- ja analysointikeskuksen tilastoista.

Eniten Airbnb-myyntiä on Helsingissä. Valtakunnallista kakkossijaa pitää Rovaniemi, jossa Airbnb-vuokraus käy kiivana etenkin talvisesongin ajan. Jaetulla kolmannella sijalla olevilla Jyväskylällä, Turulla ja Tampereella vuosimyynti oli noin kolmen miljoonan euron luokkaa.

Vuosittain Airbnb:n kautta kokonaisia asuntoja vuokrataan Helsingissä 30 miljoonan euron edestä. Summaan tulee päälle vielä vuokrattavat huoneet tai jaetut asuintilat, joiden vuokratulot ovat kuitenkin asuntojen vuokratuloja pienemmät.

– Helsingissä Airbnb:n kasvu ei ole enää niin kovaa kuin aiemmin, vaan markkinat ovat tasaantuneet, kertoo Tutkimus- ja analysointikeskuksen projektipäällikkö Jari-Matti Laasonen.

Rovaniemi jatkaa kasvuaan

Rovaniemellä Airbnb:n myynti on jatkanut kasvuaa vuonna 2018. Koko vuoden Airbnb-myynti Rovaniemellä oli hieman yli kahdeksan miljoonaa euroa.

Vuodelta 2017 Rovaniemen osalta tilastoa on tehty vain loppuvuodesta. Sen mukaan heinä- ja joulukuun välinen myynti kasvoi Airbnb:ssä yli 40 prosenttia.

Vaikka Rovaniemen rekisteröityneiden majoitusliikkeiden käyttö laski hieman kesällä, Airbnb kasvatti myyntiään. Esimerkiksi heinäkuussa 2018, jolloin kaupungissa oli myös Kuninkuusravit, Airbnb kasvatti myyntiään 122 prosenttia edellisen vuoden heinäkuuhun verrattuna.

Rovaniemen kaupungin kansainvälisten aisioiden päällikkö Tuula Rintala-Gardin uskoo, että Rovaniemen matkailun kasvu pitää myös Airbnb:n kasvussa kaupungissa. Matkailussa trendi on selvä.

– Yhä enemmän haetaan autenttista kokemusta, että päästään paikallisten kanssa samoille alueille, sanoo Tuula Rintala-Gardin.

Rintala-Gardinin mukaan Rovaniemellä Airbnb:n houkuttelevuutta lisää se, ettei kaupungissa ole huoneistohotelleja.

Viime vuonna Rovaniemen kaupallinen majoitustoiminta toi rahaa noin 55 miljoonaa euroa. Airbnb:n osuus tästä on noin 15 prosenttia.

– Tämä (Airbnb) ilmiö on syntynyt varsin nopeasti, joten siihen nähden se on aika paljon, sanoo Rintala-Gardin.

Majoitusmaksujen lisäksi Airbnb-vieraat jättävät myös muuta rahaa paikkakunnalle. Valitsemalla hotellia halvemman Airbnb:n, jää enemmän rahaa käytettäväksi alueen muihin palveluihin. Esimerkiksi Rovaniemellä Airbnb on synnyttänyt paljon uutta yritystoimintaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *