Monday, 30 November 2020
Facebook
Twitter

Lapin hanget muhkeiksi parissa päivässä, Pelkosenniemellä lunta pian 110 senttiä

Viikonvaihteen aikana lumensyvyyteen saatiin kymmenien senttimetrien lisäykset. Virallisissa mittauspisteissä yli metrin raja rikottiin Pelkosenniemellä, jossa lumipeite vahvistui lähes 40 senttimetrillä. Lumensyvyydeksi mitattiin kirkonkylällä 108 senttimetriä.

Määrällisesti eniten lunta satoi Keski- ja Itä-Lapissa, pohjoisimpaan Lappiin kunta tuli maltillisemmin. Kinostumisen vuoksi lumipeite voi olla paikoin huomattavasti paksumpikin.

Metrin rajaa hätyytellään myös Sallassa sekä Savukoskella, missä lumihangen paksuudeksi on virallisissa mittauspisteissä mitattu 97 senttimetriä. Sodankylässä lumensyvyys on 88 senttimetriä, Ylitornion Meltosjärvellä 89 ja Posion Raistakassa 91 senttimetriä.

Kittilässä lumipeite vahvistui noin 30 senttimetrillä, Rovaniemellä ja Torniossa parillakymmenellä sentillä. Jo maanantaina lumi oli painumisen vuoksi laskenut jo sunnuntain lukemista muutamilla senteillä.

Tällä hetkellä vähiten lunta on Pohjois-Lapissa, missä lumipeitteen paksuus on 60–70 senttimetrin välillä.

Lumivyöryvaara tuntureilla

Lumipeitteen paksuuntumisen myötä myös lumivyöryvaara Pohjois-Suomen tunturialueilla on nyt huomattava, eli arvo on 3 asteikolla yhdestä viiteen. Tällöin luonnolliset lumivyöryt ovat mahdollisia, ja ihmisen aiheuttamat todennäköisiä.

Esimerkiksi Hiihtokeskuksen Ylläksen sivuilla kehotetaan välttämään suojan puolella olevia yli 30 asteen jyrkänteitä, kunnes niille kertynyt tuore tuiskulumi on kunnolla sitoutunutta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *