Kuluttajan testissä yllätystulos: Ruuat vaarassa pilaantua jääkaappi-pakastimissa – huonoin laite maksaa yli tonnin

Testissä paljastui, että jääkaappi-pakastimet ovat huomattavasti parempia pakastimia kuin jääkaappeja.
Kuluttaja-lehti uutisoi huolestuttavan testituloksen jääkaappi-pakastimien toimivuudesta. Testi osoitti, että jääkaappi-pakastimet ovat huomattavasti parempia pakastimia kuin jääkaappeja. Monen laitteen jääkaappi osoittautui niin tehottomaksi, että ruoka on vaarassa pilaantua.

Lehti valikoi testiinsä kaksikymmentä laitetta, joita myydään suomalaisissa kodinkoneliikkeissä.

Testissä kartoitettiin jokaisen laitteen kohdalla, kuinka hyvin säilytyslämpötila pysyy vakaana, kun laitteet on säädetty valmistajan suositusten mukaan.

Lisäksi testattiin laitteen viilennys- ja pakastustehoa, pakastimen eristyskykyä, käyttömukavuutta, sähkönkulutusta, melua sekä rakenteen ja materiaalien laatua.

Hitain ruokien jäähdyttäjä testissä oli Liebherrin yli tuhannen euron laite. Sillä kesti 16 tuntia jäähdyttää ruoka, jolloin kaapissa olevat ruuat ehtivät lämmetä paikoin 10-asteisiksi.

Kuluttajan mukaan vain muutamien laitteiden jääkaapit jäähdyttävät ruuan tarpeeksi nopeasti.

Nopein on Testivoittaja AEG, jolla jäähdytys vei reilut neljä tuntia.

Lehti neuvoo kotitalouksia mittaamaan jääkaapin lämpötilaa itse, koska valmistajien suosittelemat lämpötila-asetukset eivät aina vastaa todellisuutta. Esimerkkinä lehti kertoo Gorenjen jääkaapista, jonka liha- ja kalalokeron lämpötilaksi mitattiin testissä suositusasetuksilla kuusi astetta, vaikka sen kuuluisi olla lähellä nollaa.

Kuluttaja tekee testinsä kansainvälisenä yhteistyönä eri maiden riippumattomien kuluttajajärjestöjen ja -lehtien kanssa. Testattavat tuotteet ostetaan kaupoista eikä julkaise mainoksia.