Utön saarella asuvat Linda ja Niko ovat Suomen ensimmäiset onnellisuusoppaat – pestistä tiedossa 500 € palkkio

Suurin ero kaupungissa asumiseen on jatkuvan kiireen ja sitä seuraavan stressin puuttuminen, sanovat Utön saarella asuvat Linda Räihä ja Niko Kavenius. Kuva: Visit Finland

Ulkomaalaisille turisteille tarjotaan nyt palvelua, jossa voi vuokrata suomalaisen oppaan privaattikäyttöönsä. Miten Linda ja Niko aikovat levittää onnellisuuttaan?

Linda Räihä ja Niko Kavenius ovat luonnossa liikkuvia, tavallisia suomalaisia. Mutta on he ovat muutakin: pari on valittu Suomen ensimmäisiksi onnellisuusoppaiksi.

Suomen matkailua edistävä Visit Finland käynnisti alkuvuodesta 2019 onnellisuusoppaiden haun. Tänään Visit Finland kertoi, että kahdeksan opasta on nyt valittu ja kesällä he saavat ulkomaalaisia vieraita kotiinsa.

Satojen hakijoiden joukosta valitut Linda ja Niko elävät Utössä, joka on Suomen eteläisin asuttu saari. He asuivat ennen Helsingissä, mutta muuttivat saaristoon luonnon vuoksi.
Niko, 36, asuu yhä puoliksi Helsingissä, jossa hän työskentelee palvelumuotoilijana. Linda, 36, puolestaan on tatuoija. Utö oli kummallekin entuudestaan tuttu saari, ja he pitävät sitä ihanteellisena kasvuympäristönä erityisesti lapsilleen.

– Olimme jo aikaisemmin paljon saaristossa, mutta lapset aloittivat pysyvästi koulun täällä ulkosaaristossa vuodenvaihteessa. Arkemme täällä on ihanaa, yksinkertaista ja rauhallista. Kiireestä ei ole tietoakaan, Linda kertoo.
Yksi saarielämän parhaista asioista on Lindan mukaan juuri jatkuvan kiireen ja sitä seuraavan stressin puuttuminen. Saarella on kuin kokonaan erilainen aikakäsitys. Nämä seikat vaikuttavat oleellisesti onnellisuuteen.

Yhteisöllisyyskin näkyy voimakkaasti pienen saaren arjessa. Utössä asuu vakituisesti noin 50 ihmistä.

– Arki se on silti täälläkin. Töiden lisäksi sitä lämmittää saunaa, juoksee lenkin kallioilla ja on tekemisissä kyläläisten kanssa. Yhteisön läsnäolo on oleellinen osa arkea, Linda sanoo.

– Kun herään aamuisin, näen tähtitaivaan muuttuvan auringonnousun sävyiksi ikkunassa ja keittelen aamukahvit puuliedellä. On se vaan niin mukavaa asua Suomen eteläisimmässä paritalossa parhaiden naapureiden kanssa!
OPPAALLE 500 EURON PALKKA
Rent a Finn -kampanjassa työskentelevien oppaiden valintakriteereinä olivat muun muassa positiivinen asenne, syvä luontoyhteys sekä rohkeus laittaa itsensä peliin.

Vapaaehtoisuus ja muista kulttuureista kiinnostuminen ovat myös tärkeitä seikkoja tässä projektissa. Ennen kaikkea Visit Finland halusi onnellisuusoppaiksi tavallisia suomalaisia – ei matkapalveluja tuottavia yrittäjiä tai virallisia matkaoppaita.

Linda ja Niko kuulivat opasohjelmasta ystävältään ja olivat heti valmiina hakemaan siihen.

– Pidimme Rent a Finn -ideasta ja sen positiivisesta energiasta Suomen luonnon eteen. Suomen saaristo on suojelemisen arvoinen ja niin uniikki, että se ansaitsee näkyvyyttä tässäkin kampanjassa. Saamme hyvin pienen nimellisen korvauksen, mutta sen takia emme tätä tee.

Onnellisuusoppaat ovat sitoutuneet näyttämään kahdelle ulkomailta tulleelle vierailijalle suosikkipaikkojaan. Oppaille tarjotaan osallistumisesta 500 euroa ja aktiviteeteista korvataan kohtuulliset kulut.
LInda ja Niko viettävät paljon aikaa luonnossa. Kuva: Kotialbumi
Linda ja Niko ovat aiemmin olleet oppaina pelkästään ystävilleen ja asiakkailleen.

– Utön saari itsessään on niin taianomainen kokemus, että siinä riittää näkemistä majakkoineen päivineen. Tulevien vieraiden toiveista riippuen ajattelimme, että voisimme mennä merelle. Ja jos vieras haluaa, hänelle voidaan tehdä tatuointikin.

Suomalaisen onnellisuusoppaan vuokraaminen on ilmaista ulkomailta tuleville matkailijoille.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *