Amerikkalaislehti esittelee maailman outoja nähtävyyksiä: 45 kohteen lista Suomesta

Taiteilija Pekka Kauhanen on kertonut Oksapojan olevan Veljmiehen ja Siskotytön jälkikasvua. Kuva: Akseli Muraja
Erikoisia ja epätavallisia nähtävyyksiä eri puolilta maailmaa esittelevä yhdysvaltalainen Atlas Obscura -verkkolehti on listannut sivuillaan 45 mielenkiintoista matkakohdetta Suomesta. Nähtävyyksistä kolme löytyy Pohjois-Savosta.

Listalle on päässyt itseoikeutetusti Puijon torni komeine järvi- ja metsämaisemineen. Myös maailman pienimmän ravintolan titteliä hallussaan pitävä iisalmelainen Kuappi on mukana amerikkalaislehden listauksessa. Lehti huomauttaa, että moni ravintola kehuu olevansa maailman pienin, mutta Kuappi on virallisen Guinnessin maailmanennätyksen omistaja.

Noin kahdeksan neliömetrin kokoiseen Kuappiin mahtuu kerrallaan vain kaksi asiakasta. Atlas Obscura kehottaa tekemään pöytävarauksen ennakkoon.
Ehkä erikoisin lehden listalle nostetuista nähtävyyksistä on Kuopion keskustassa sijaitseva Oksapoika-patsas. Listauksessa mainitaan itse asiassa koko kuvanveistäjä Pekka Kauhasen seitsemän teoksen sarja, joka löytyy Kuopion torin ympäristöstä. Lehti kuvaa patsaita “oudolla tavalla viihdyttäviksi”.

Patsaista näkyvin on lähes kaksimetrinen Oksapoika. Loput töistä ovat pienempiä ja sijoiteltu yllätyksellisiinkin paikkoihin: katutasolle, valaisinpylväisiin ja penkkien sekä istutusten yhteyteen.

Muut veistokset ovat nimeltään Nalliainen, Kuutar ja Päivätär, Pullopostia, Reikäleipä, Siskon lisko ja Juhani Ahon virsut.

Kauhanen kertoi Savon Sanomille teossarjan paljastamisen yhteydessä syksyllä 2014, että hänellä on tarina jokaiselle teokselleen, mutta se ei tarkoita, että tarina olisi totta. Esimerkiksi ajatus Reikäleipä-työstä syntyi Kauhasen mukaan siitä, että Veljmies-patsaalla on käsissään kaksi kalaa mutta leivät puuttuvat.

– Ei saatu viittä leipää, mutta annettiin edes yksi, Kauhanen myhäilee ja jatkaa, että hänen töissään on monta totuutta:

– Minä kerron yhden totuuden, joka ei välttämättä ole se ainoa, tai edes oikea. Katsojan tulkinta on vapaa.

Savolainen huumori jatkuu leppävirtalaislähtöisen Kauhasen töiden sijoittelussa. Juhani Ahon virsut ovat unohtuneet koulumatkalla penkin alle Lyseon kulmalle Puijonkadun puolelle. Ja Oksapoika joutuu katselemaan Savonkadun ylitse, kuinka lyhtypylväässä Kuutar ja Päivätär liehuttelevat helmojaan.

– Kaupunginpuutarhuri Erkki Oinonenhan sanoi jo kauan sitten, että Oksapoika näki päivänvalon, koska Veljmies ja Siskotyttö olivat pitkään samassa varastossa. Tarina varmasti vielä paranee, kun kuopiolaiset pääsevät repostelemaan, Kauhanen totesi vajaat viisi vuotta sitten.Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *