Mitä voi tehdä ilmaiseksi Turussa? 20 huippuvinkkiä kaupunkilomaan

Turku on täynnä ilmaista tekemistä niin ulkoilmaihmisille, kulttuurinnälkäisille kuin historiaakin rakastaville.

Turku on kaunis ja historiallinen kulttuurikaupunki, jossa riittää tekemistä pienemmälläkin budjetilla reissaavalle. Listasimme 20 asiaa, jotka voi tehdä ilmaiseksi Turussa!

Kiinnostavaa kulttuuria ilmaiseksi Turussa

Turku on ehdottomasti yksi kiinnostavimmista taidekaupungeista Suomessa, ja kaupungista löytyykin laajasti erilaisia nykytaiteen gallerioita. Ilmaiseksi Turussa pääsee tutustumaan ainakin seuraaviin kiinnostaviin kohteisiin:

Vanhalla Raatihuoneella toimii Turun taidehalli, joka tutustuttaa vaihtuviin nykytaiteen näyttelyihin. Visuaalisten taiteiden keskusta ylläpitää Turun Taiteilijaseura ja Valokuvakeskus Perin.

Taiteilijajärjestö Arte ry:n hallinnoima Titanik on kaupungin suurin nykytaidegalleria. Titanikissa esillä on uutta ja vakiintumatonta kotimaista ja kansainvälistä nykytaidetta. Galleriassa järjestetään myös erilaisia avoimia yleisötapahtumia, muun muassa keskustelutilaisuuksia, musiikkiesityksiä ja performansseja.

Galleria Joella järjestää vuosittain noin 14 erilaista, kuvataiteen eri alueisiin liittyvää näyttelyä. Galleriaa ylläpitää Turun Taidegraafikot.

Uuden sukupolven taiteilijoiden teoksia pääsee tutkailemaan Köysiratagalleriassa, joka esittelee Turun AMK:n Taideakatemian kuvataiteen koulutusohjelman opiskelijoiden teoksia.

B-GALLERIA nostaa esiin uransa alkuvaiheessa olevia taiteilijoita. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi galleriassa järjestetään kokeellisia esityksiä ja installaatioita. Galleriaa ylläpitää Nykykulttuuriyhdistys Suunnitelma B ry.

Piipahda myös Auran Galleriassa ihastumassa kiinnostaviin ja ainutlaatuisiin näyttelyihin!

Historian havinaa Turussa

Turussa, Suomen entisessä pääkaupungissa, historian kerrostumat ovat näkyvissä kaikkialla ympärillä, ja menneistä tuulista pääsee nauttimaan myös ilmaiseksi.

Kuralan kylämäellä voi tutustua 50-luvun maalaismiljööseen. Kyseessä on avoin kulttuurivirkistysalue, johon saa tutustua ympäri vuoden omatoimisesti. Ulkoilualue on avoinna ympäri vuoden. Alueen museorakennukset ovat auki vain kesäkaudella 1.6.2019 – 1.9.2019, ja niihin on vapaa pääsy. Tarkista poikkeukset aukioloajoissa Kuralan kylämäen nettisivuilta.

Kaupungin pääkirjasto on näyttävä kokonaisuus, joka koostuu uudesta ja vanhasta kirjastorakennuksesta. Vanha kirjastorakennus valmistui vuonna 1903, ja se oli kaikkinensa kolmas kirjastotalo Suomessa. Piipahda lueskelemaan kirjoja tai ihastumaan kiinnostavaan arkkitehtuuriin!

Historiallisesti merkittävä kohde on myös yli 700 vuotta vanha Tuomiokirkko, jota pidetään Suomen arvokkaimpana rakennushistoriallisena muistomerkkinä. Mikäli arkkitehtuurin ihastelu ei ole juttusi, kirkossa järjestetään myös vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Kiinnostava vierailukohde on Suurtori, jonka laidalla sijaitsevan Brinkkalan talon parvekkeelta joulurauha on julistettu jo vuodesta 1886. Kannattaa myös kävellä pitkin valokuvauksellista Luostarin välikatua, joka keskiajalla oli Turun pääkatu.

Historiallista kävelyretkeä voi jatkaa Port Arthurin kaupunginosaan, missä idylliset puutalot hurmaavat. Vuonna 2009 Museovirasto on määritellyt alueen puutalokorttelit yhdeksi Suomen merkittävimmistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Kurkista myös Mikaelinkirkkoon, joka on suosituimpia vihkikirkkoja Turussa. Se vihittiin käyttöön vuonna 1905, ja sen suunnittelija Lars Sonck oli vasta 23-vuotias voittaessaan kirkon suunnittelukilpailun vuonna 1894. Kirkko on avoinna tapahtumien yhteydessä tai sopimuksen mukaan. Kesällä kirkko toimii tiekirkkona, ja on auki joka päivä 3.6.–30.8.2019 välisenä aikana.

Lähde lenkille tai luontoon

Turun kaupunkikuvaa hallitsee Aurajoki, jonka rannoille on keskittynyt ihania kahviloita, ravintoloita ja putiikkeja. Joenrannan tunnelmasta kannattaakin lähteä nauttimaan kävellen, sillä varsinkin kesäisin ja keväisin jokialue kuhisee iloisia lenkkeilijöitä ja istuskelijoita. Ilmaiseksi voi myös seilata Föri-kaupunkilautalla Aurajoen tuolta puolelta tälle puolelle ja takaisin.

Yksi hauskimmista tavoista tutustua Turkuun on kaupungin tarjoamat kulttuurikuntoilureitit. Ne ovat eri teemojen ympärille muodostettuja ulkoilureittejä, jotka tutustuttavat kaupungin kulttuuriin, historiaan ja tarinoihin. Reittien varrella voi tutustua esimerkiksi rakennustaiteeseen, kaupungin patsaisiin, rakkaustarinoihin tai salaisuuksiin. Reiteille löytää joko sähköisen tai paperisen kartan avulla. Paperisen kartan voi tulostaa itse tai noutaa kirjastosta tai Turun Matkailuinfosta.

Ihana virkistys- ja retkeilyalue on myös Ruissalon saari ja kansallispuisto, jossa saattaa bongata monia harvinaisia eliölajeja, joita ei muualla Suomessa tapaa. Alueen ihanat tammimetsät, mainio uimaranta ja ihanat 1800-luvun pitsihuvilat tarjoavat paljon ihasteltavaltaa ja puuhattavaa. Ruissalosta löytyy myös Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, jonka ulkopuutarhoihin on ilmainen pääsy.

Myös Turun saaristo on ainutlaatuinen pala suomalaista luontoa. Saariston Rengastie on oiva valinta, jos saaristoon haluaa lähteä tutustumaan esimerkiksi pyöräillen.

Ilmaista tekemistä lapsiperheille

Turusta löytyy myös paljon tekemistä lapsiperheille. Kupittaan Seikkailupuisto on täynnä kiinnostavia vempaimia, jotka kutsuvat perheen pienimpiä touhuamaan. Liikennepuisto, kahluuallas ja suihkusieni ovat vain pieni otos elementeistä, jotka tekevät puistosta ainutlaatuisen leikkipaikan. Puistoon on ilmainen pääsy ympäri vuoden, mutta alueella järjestettävät erikoistapahtumat ja esitykset ovat maksullisia.

Martin kaupunginosasta löytyy kaupungin ensimmäinen teemaleikkipuisto, muumiteemainen Vilkkilänmäen leikkipaikka. Siellä leikkijät pääsevät kömpimään Nuuskamuikkusen telttaan tai laskemaan Muumipeikon liukumäkeä.

Myös jo mainittu Kuralan kylämäki on mitä maninoin kohde koko perheen päiväretkelle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *