Lähes 60 prosenttia pyöräilijöistä joutuu kohta pulman eteen – jos jatkan kuten ennenkin, syyllistynkö lainrikkomukseen vai en?

Neljä kymmenestä suomalaisesta käyttää kypärää pyöräillessään. Kypärän käyttöpakko on tieliikennelain uudistuksen jälkeenkin vaikeatulkintainen asia.

Liikenneturvan seurannan mukaan pyöräilykypärän käyttö on hiljalleen yleistynyt, mutta kehitys on kuitenkin valtakunnallisesti ja ikäryhmittäin varsin epätasaista. Viime vuonna koko maassa kypärää käytti 43 prosenttia pyöräilevistä. Eniten kypärää käytetään pääkaupunkiseudulla “normipyöräilyssä” ja useimmin kypärä laitetaan lapsen päähän.

Kun alle valitaan kaupunkipyörä, on kypärä päässä kuitenkin vain satunnaisesti. Liikenneturvan viime kesänä Helsingissä ja Espoossa tekemien tarkkailujen mukaan vain viisi prosenttia kaupunkifillaristeista käytti kypärää.

“Pyörällä pääsee hyvin paikasta toiseen ja samalla sekä ilmasto että kansanterveys kiittävät. Olennaista on kuitenkin huomioida, että tapaturmilla voi menettää saavutetut terveyshyödyt hetkessä. Kun edistetään pyöräilyä, tulisi pääpaino olla nimenomaan turvallisen pyöräilyn edistämisessä. Kypärän käytön tukeminen on yksi osa tätä kokonaisuutta. Jos pyöräilijä joutuu onnettomuuteen tai kaatuu, suojaa oikein kiinnitetty kypärä tehokkaasti päätä”, muistuttaa suunnittelija Jyrki Kaistinen Liikenneturvan verkkosivulla.

Kypärän käyttöä koskevat säädökset ovat olleet monitulkintaiset eikä tilanne ole paljon selkeytymässä. Tieliikennelain kokonaisuudistuksessa pyöräilykypärän käyttöä koskeva säännös pysyy lähes ennallaan. Kesäkuun alussa 2020 voimaantulevan lain pykälä määrittelee, että pyöräilijän on yleensä käytettävä kypärää. Sanktioita kypärättömyydestä ei kuitenkaan seuraa.

Mutta mikä on se yleensä-tilanne, jolloin kypärää pitää käyttää? Siinäpä miettimistä itse kullekin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *