Espoon helmi on vielä suurelle yleisölle tuntematon – reitti avautui viime kesänä, upea ranta ja järvi keskellä saarta

Tunnetko Pentalan, vuoden matkailualueeksi valitun Espoon helmen?

Patikoijan paratiisi, historian ystävän unelmakohde ja luonnosta nauttivan luottopaikka.

Tätä kaikkea on tarjolla kivenheiton päästä Helsingistä, Vuoden matkailualueeksi valitussa Espoossa. Siellä sijaitsee saari, joka on vielä suurelle yleisölle tuntematon.
Espoonlahdella sijaitseva Pentala on kuin aikamatka menneeseen. Saari on koti 15 historialliselle rakennuksella, jotka kertovat monipuolisesti saaristoelämästä.

Pentalan saari on ihana kesäinen päiväretkikohde. (KUVA: SIRPA RÄIHÄ)

Rakennukset, joista vanhin on 1790-luvun alusta, ovat osa Saaristomuseo Pentalaa. Museo avattiin viime vuonna, mutta kokonaisuus täydentyy tulevien vuosien aikana.

Reittiyhteys Pentalaan avautui kesällä 2018, kun aiemmin paikalle pääsi vain omalla veneellä. Saaristoveneen lipun hinta on edestakaisella reitillä Kivenlahdesta, Ristiniemestä ja Soukasta kuusi euroa.

Upea hiekkaranta ja järvi keskellä saarta

Herttainen, historiallinen ja kuin tehty kesäretkikohteeksi lomapäiviin, jotka vetelehtivät nautinnollisen hitaasti eteenpäin.

Sellainen on Pentala, johon voi tutustua myös kävellen.

Villa Rosengård on saaren rakennuksista upeimpia. (KUVA: RIO GANDARA)

1 300 hehtaarin saari on monimuotoinen. Etelä-Suomen korkeimmassa saaressa sijaitsee muun muassa 2,3 kilometriä pitkä luontopolku, joka kulkee saaren sisäosassa sijaitsevalle jyrkkärantaiselle Pentalanjärvelle ja Diksandin luonnonhiekkarantaan.

Luonnonkaunis ranta on kielletty moottorialuksilta, ja sieltä voi bongata useita harvinaisia kasvilajeja. Onnekas voi kohdata reiteillä myös nelijalkaisia, esimerkiksi saarella viihtyviä käpytikkoja tai peuroja.

Saaressa sijaitsee myös järvi. (KUVA: SIRPA RÄIHÄ)

Vajaa puolet saaresta on luonnonsuojelualuetta, minkä vuoksi leiriytyminen tai tulenteko ovat kiellettyjä. Luontopolku on hyvin merkitty, mutta osittain haasteellinen kulkea. Siksi se ei sovellu sovellu liikuntaesteisille tai lastenvaunuille.

Espoo kiinnostaa yhä useampaa

Kun Pentala on koluttu, voi matkailua Espoossa jatkaa vaikkapa kulttuurin, juomakulttuurin tai urheilutapahtumien parissa.

Espoosta löytyy yllättävän paljon nähtävää.

Kuvassa Gurlin talo ja Kalastajamökki, kaksi saaren historiallisista rakennuksista. (KUVA: RIO GANDARA / HS)

Matkailu Espooseen onkin ollut viime aikoina kasvussa.

Vuonna 2018 Espoossa rekisteröityjen yöpymisten määrä oli tammi-marraskuussa 440 000, mikä oli seitsemän prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.

Vuoden alussa Espoo palkittiin Vuoden matkailualue -tittelillä.

Tuolloin Espoo Marketing Oy:n Visit -tiimin vetäjä Miikka Valo kertoi Ilta-Sanomille, että menestys on osa yhteistyötä, jota on tehty Espoossa viime vuosien aikana tiiviisti eri toimijoiden kesken.

Pentalan saaren lisäksi kaupungissa riittääkin tekemistä oikeastaan kaikille matkailijaryhmille. Lue täältä lisää vinkkejä Espoon matkailuun.

Lähteet:kulttuuriespoo.fi,visitfinland.com

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *