Pääsiäinen on tänä vuonna harvinaisen myöhään – syy on Kuun kiertoradassa

Pääsiäistä vietetään kirkon vanhan säännön mukaan kevätpäiväntasauksen jälkeisen täyden kuun jälkeisenä sunnuntaina.

Tänä vuonna kevätpäiväntasaus oli 20. maaliskuuta ja täysikuu heti seuraavana päivänä 21.3.

Pääsiäinen on kuitenkin vasta lähes kuukauden myöhemmin.

Yliopiston almanakkatoimisto kertoi asiasta blogissaan saatuaan siihen liittyen runsaasti kyselyitä.

Kirkon päättäessä pääsiäisen ajankohdasta ei tähtitieteen tuntemus ollut vielä yhtä vahvaa kuin nykyään. Siksi täydenkuun hetkeä ei pystytty laskemaan tarkasti. Nyt tiedetään että Kuun rata on soikea, minkä vuoksi kuunvaiheiden väli vaihtelee.

Esimerkiksi vuonna 2019 kahden kuunvaiheen välillä on lyhimmillään 6 päivää 14 tuntia ja 59 minuuttia ja pisimmillään 8 päivää 5 tuntia 18 minuuttia.

Siksi käytössä on käsite keskikuu. Se tarkoittaa kuuta, joka kiertää maapallon ympäri tasaisella nopeudella niin, että siltä kuluu Maan kiertämiseen sama aika kuin todellisella Kuulla.

Keskikuun ja todellisen Kuun täydenkuun vaiheet voivat siten osua eri vuorokausille. Ja jos tämä tapahtuu kevätpäiväntasauksen aikaan, on sillä vaikutusta pääsiäisen ajoittumiseen.

Kirkko päätti myös kevätpäiväntasauksen olevan aina 21.3. vaikka se voi olla Suomessa myös päivää tai jopa kahta aiemmin.

Tänä vuonna siis kirkon pääsiäissäännön mukainen kevätpäiväntasaus oli 21.3. mutta todellinen kevätpäiväntasaus 20.3. Keskikuun mukainen täysikuu oli 20.3. ja siitä seuraava laskennallinen täysikuu 18.4. Todellinen täysikuu oli kuitenkin 21.3. ja sitä seuraava todellinen täysikuu 19.4.

Koska keskikuun mukainen täysikuu (20.3.) on ennen kirkon pääsiäissäännön mukaista kevätpäiväntasausta, pääsiäinen siirtyy kuukaudella eteenpäin eli pääsiäispäivä on nyt 21.4.

Jos laskenta seuraisi tähtitieteellistä laskentaa ja todellisia ajankohtia, pääsiäinen olisi ollut jo 24.3.

Vastaava tilanne oli esimerkiksi vuonna 1943 ja 1962. Seuraavan kerran pääsiäinen siirtyy lähes kuukaudella vuonna 2038 huhtikuun loppupuolelle 25.4. Se on myöhäisin mahdollinen ajankohta pääsiäiselle, koska kirkon säännön mukaan pääsiäinen on 22.3.-25.4. välisenä aikana.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *