Saturday, 5 December 2020
Facebook
Twitter

Toukokuu näyttää, miten lomalaiset matkailevat – Matkatoimistot uskovat hyvään kesämyyntiin

Matkapakettien tarjonta on hieman viime vuotta pienempi. Suurimmat matkatoimistot ovat hyvässä myyntivauhdissa, vaikka lomia varataan yhä myöhemmin.

Suomalaiset matkatoimistot ovat vähentäneet hieman valmiiden pakettimatkojen tarjontaansa kesäkaudelle. Suomen matkatoimistojen liiton SMAL:n tilaston mukaan huhtikuun alusta lokakuun loppuun jatkuvan kesäsesongin matkapakettien tarjonta on tänä vuonna noin 484 000 matkaa, mikä on 2,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Koko viime vuonna lentäen tehtyjen pakettimatkojen myynti kasvoi 11,8 prosenttia 876 000 matkaan. Viime kesän tarjonta kasvoi yli viidenneksellä, joten tämän kesän lasku selittyy pienellä tasoittumisella.

”Ihmettelimme viime vuodesta, että miten se oli näin reippaan kasvun vuosi. Erityisesti Eurooppaan suuntautuneiden matkojen myynti oli vahvassa kasvussa. Tilastoissamme näkyi kaukokohteiden osalta vähän pudotusta. Kaikkiaan näyttää, että matkustus on pitänyt hyvin pintansa viime vuosina”, sanoo SMAL:n toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Tilastot eivät sisällä omatoimimatkoja tai online-matkatoimistojen kautta räätälöityjä matkapaketteja. Mäki-Fränti kuitenkin arvioi, että myös niiden kysyntä on kasvanut viime vuosina selvästi.

”Pelkästään sen perusteella, että tarjontaa on niin paljon, voi päätellä itsenäisen varaamisen kasvaneen. Lisäksi nykyään on paljon Airbnb:n kaltaisia majoittumismuotoja.”

Suven sää odotuttaa matkaajia

Suurimmista matkatoimistoista kerrotaan, että kesän matkojen myynti on edennyt suunnitelmien mukaan.

”Tällä hetkellä kesän matkoistamme 60 prosenttia on myyty, mikä on aika hyvin tähän aikaan keväästä. Kohteiden kärjessä ovat Kreikka ja Rodos. Turkkia on myyty 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Reittilennoista kaukokohteiden myynti kesälle on tuplaantunut”, kertoo TUI:n viestintäpäällikkö Laura Aaltonen.

TUI:n pakettilomien tarjonta on laskenut hieman, mutta reittilentoja on tarjolla viime vuotta enemmän.

Myös Tjäreborgin kesämatkoista on myyty nyt noin 60 prosenttia, kertoo yhtiön tuotepäällikkö Jessica Virtanen.

”Meillä on kesäksi noin kuusi prosenttia enemmän paikkoja kuin viime vuonna. Kesä on sikäli hankala myyntikausi, että suomalaiset pitävät myös mökkeilystä ja odottavat, millaista säätä kesälle tulee. Myyntitilanne on melko sama kuin viime vuonna”, Virtanen sanoo.

”Kohteista voisin mainita Albanian, joka on myynyt todella hyvin. Voi olla, että ihmiset etsivät sen kaltaisia uusia kohteita.”

Toukokuu ratkaisevassa roolissa

Aurinkomatkat on myynyt kesän tarjonnastaan noin 50 prosenttia. Toimitusjohtaja Timo Kousan mukaan osuudessa näkyvät kapasiteetin nosto, aurinkoiset kevätkelit ja viime vuoden vahvat vertailuluvut.

”Viime vuonna myytiin tähän aikaan todella paljon kesän matkoja, kun kukaan ei vielä tiennyt kuumasta kesästä, joka alkoi vasta kolean vapun jälkeen. Nyt pohjaluvut viime vuodelta ovat niin kovia, että emme ole aivan päässeet niihin.”

Matkatoimistojen mukaan asiakkaat ovat tänä vuonna varanneet matkoja hieman aiempaa myöhemmin. Kousa odottaa, että etenkin toukokuun säät ovat ratkaisevia tärkeän kesälomakauden myynnille.

”Tähän aikaan vuodesta hyvä sää on periaatteessa hyvä asia, koska se muistuttaa tulevasta lomasta. Jos toukokuu on kokonaan helteinen, kesämyynnistä tulee varmasti hankalaa. Normaalisti tähän aikaan vuodesta myynti alkaa piristyä.”

Kesän lomissa Kreikka on ylivoimainen ykkösmaa, jonka tarjonta kattaa lähes puolet kesän pakettimatkoista. Myös Turkki, Espanja ja Italia jatkavat suosikkikohteina.

”Asiakkaat kiinnittävät entistä enemmän huomiota hotellin tasoon ja palveluun. Olemme myyneet enemmän täysihoitoa ja entistä hienompia hotelleja. Ennen asiakkaat valitsivat matkoja enemmän hintakärjellä”, TUI:n Aaltonen kertoo.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *