Matkailukeskus Saanaa viimeistellään Kuopiossa – vappuna aloittavan keskuksen hinta nousi kustannusarviosta

Uusi matkailukeskus tavoittelee Kallaveden rannalle 100 000 kävijää vuodessa.

Porat surisevat ja rakennusmiehet liikkuvat sukkevasti matkailukeskus Saanan tiloissa Kuopiossa. Siikarantaan Kallaveden äärelle on noussut noin vuodessa uusi matkailukeskus.

Keskuksen 170-paikkainen ravintola avautuu jo vappuaatoksi, ja viimeistelytyöt jatkuvat tiiviisti h-hetkeen asti.

Saanassa on kaikkiaan kolme saunaa. Yleinen sauna tulee käyttöön vapun jälkeen. Savusauna ja VIP-sauna ovat käyttökunnossa myöhemmin toukokuussa. Saunojat voivat halutessaan polskia ulkoaltaissa tai Kallavedessä.

Isoon saunaan mahtuu kerralla parikymmentä kylpijää, ja savusaunassa on tilaa yli kymmenelle löylyttelijälle. Yksityis- ja yritystilaisuuksiin tarkoitettuun pienempään saunaan mahtuu noin kahdeksan ihmistä.

Matkailukeskus Saanan taustalla on useita tunnettuja kuopiolaisyrittäjiä. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja on Bella-Veneet-yhtiön perustaja Raimo Sonninen.

Uuden matkailukeskuksen operatiiivista toimintaa johtaa Pekka Laasonen. Hän oli aiemmin Kuopion kaupunginteatterin johtaja.

Vuositavoitteena on 100 000 kävijää

Saanan omistajien tavoitteena on saada keskukseen vuosittain noin 100 000 kävijää. Paikalle halutaan runsaasti myös yritysasiakkaita.

Kallaveden rannalla sijaitsevan uuden matkailukeskuksen toivotaan kiinnostavan laajasti myös veneilijöitä. Vierasvenelaituri valmistuu kesäkaudeksi.

Matkailukeskuksen paikka Siikarannassa teollisuusalueella on herättänyt jonkin verran ihmettelyä ja arvostelua. Sijaintia on pidetty syrjäisenä. Saanasta on Kuopion torille matkaa noin kolme kilometriä.

– En pidä sijaintia ongelmana. Olemme Kallaveden rannassa ja tänne voi tulla vaikka vesitasolla, omalla veneellä tai laivalla. Pysäköintipaikkoja on hyvin tarjolla ja linja-autot kulkevat läheltä, miettii toimitusjohtaja Pekka Laasonen.

Laasosen mukaan Saana on herättänyt paljon kiinnostusta ja tähän mennessä on tehty jo lähes 100 ennakkovarausta eri tilaisuuksille. Harkinnassa on myös hyödyntää isoja terasseja muuhunkin kuin seurusteluun ja auringonottoon.

– Monenlaista on mietitty mitä kaikkea terassialueilla voisi tehdä. Ideoita on ainakin joogasta lavatansseihin. Kerromme myöhemmin, millaista ohjelmaa vuoden aikana on tulossa, sanoo Laasonen.

Aurinkoisella säällä kattoterassilla kelpaa nauttia lämmöstä ja hienosta järvimaisemasta. Sateella terassit eivät vedä väkeä.

– Olen oppinut aiemmissa töissäni, että säästä on turha hermoilla. Se on mikä on eikä sille ei voi mitään.

Kokonaiskustannukset arvioitua enemmän

Matkailukeskuksen rakentamishinnaksi arvioitiiin vuosi sitten neljä miljoonaa euroa. Työt ovat sujuneet hyvin, eikä suuria yllätyksiä ole tullut.

– Aikataulu on ollut äärimmäisen haastava. Vuosi sitten tässä oli vain tyhjä tontti. Kokonaiskustannukset nousevat jonkin verran alkuperäisarviosta, kertoo Laasonen.

Uuden matkailukeskuksen rahoittavat pääosin yrityksen omistajat. ELY-keskus myönsi hankkeeseen 915 000 euroa. Kuopion kaupunki on rahoittanut keskusta 75 000 euron kehittämisavustuksella.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *