Uusi matkailuvaltti Suomelle on havaittu – nyt sille urakoidaan 400 prosentin kasvurysäystä

Suomesta puuhataan entistä houkuttelevampaa terveysmatkailun kohdemaata kansainvälisille potilaille.

Terveysmatkailuala tuo Suomeen noin 15–20 miljoonaa euroa vuosittain. Nyt tavoitteena on 400 prosentin kasvu eli vähintään viisinkertaistaa summa vuoteen 2023 mennessä, kertoo Business Finland verkkosivullaan.

Business Finlandiin kuuluvan Visit Finlandin vuosi sitten käynnistämä terveysmatkailuprojekti rakentaa alan Suomi-brändiä. Samalla se tukee yritysten vientiponnisteluja erityisesti Venäjän ja Kiinan markkinoilla.

Terveysmatkailun edistäminen on osa Visit Finlandin Matkailu 4.0 -kokonaisuutta, jossa terveysteeman ympärille muodostetaan palveluekosysteemiä ja palveluketjun toimivuutta kehitetään suomalaisten terveys-, hyvinvointi- ja matkailutoimijoiden välillä. Projekti on jatkumoa Business Finlandin edeltäjäorganisaatiossa Finprossa vuosina 2011–2017 käynnissä olleelle FinlandCare-ohjelmalle.

“Tavoitteenamme on tukea alan yrityksiä selkeästi tuotteistettujen palvelupakettien luomisessa ja helpottaa yritysten pääsyä tärkeimpiin jakelukanaviin kohdemarkkinoilla”, terveysmatkailusta vastaava projektijohtaja Päivi Antila Visit Finlandilta kertoo.

Suomella on hyvä tilaisuus profiloitua terveysmatkailussa pohjoismaisella tasolla, koska Norja, Ruotsi ja Tanska eivät ole vielä aktivoituneet alalla. Kysyntä on kovassa kasvussa: venäläisen analytiikkakeskuksen NAFI:n tutkimuksen mukaan vuonna 2018 terveysmatkalle lähti 3 prosenttia venäläisistä matkailijoista. Nyt terveysmatkaa suunnittelee heistä jo 7 prosenttia kaikista matkailijoista. Myös Kiinassa kiinnostus terveysmatkailua kohtaan kasvaa erittäin nopeasti.

“Kiinalaiset potilaat matkustavat hoitoon Japaniin, Yhdysvaltoihin, Intiaan ja Etelä-Koreaan. Markkina on jo olemassa ja Suomi voi hyvin ottaa siitä oman siivun. Suomessa tarjotaan esimerkiksi erittäin korkeatasoista seulontaa ja syöpähoitoa, mikä kiinnostaa kiinalaisia. Suomen terveyspalveluita ei kuitenkaan vielä tunneta hyvin Kiinassa, joten tarvitaan intensiivisempää tunnettuuden parantamista sekä palveluiden räätälöimistä kiinalaisille asiakkaille. Seulontapalvelut voidaan myös yhdistää luontomatkailuun”, toteaa Yi Jessica Xie, Healthcare Specialist, Hohot Consulting Oy:stä.

Valtion vetoapu tuo uskottavuutta

Visit Finland osallistuu myös aktiivisesti terveysalan palvelutuottajien helmikuussa 2018 perustaman Suomen Terveysmatkailu ry:n toimintaan.

“Strategiset tavoitteet ja taktiikat terveysmatkailun edistämiseksi on yhdessä pohdittu. Tämä on ollut erittäin hyvää julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuutta. Palveluiden tuotteistamista tehdään nyt ammattimaisemmin kuin aikaisemmin. Esimerkiksi meillä ulkomaalaisten asiakkaiden tuoma liikevaihto kasvoi viime vuonna 70 prosenttia edellisestä vuodesta”, kertoo Docrates Syöpäsairaalan toimitusjohtaja Ilpo Tolonen, joka toimii myös Suomen Terveysmatkailu ry:n puheenjohtajana.

Kuopion yliopistollisen sairaalan FinnHealth Manager Helena Länsimies kuvailee terveysmatkailun edistämistä maratonilajiksi, jossa valtion pitkäjänteinen tuki on ensiarvoisen merkittävää.

“Suomi-brändin esilletuominen terveysmatkailun näkökulmasta on todella iso ja tärkeä tehtävä. Siitä on selkeää hyötyä, kun Visit Finland hehkuttaa positiivista Suomi-kuvaa ja Suomen vahvuuksia maailmalla. Projekti on myös alaa yhteenkokoava taho, joka ylläpitää keskustelua terveysmatkailusta Suomessa”, sanoo Länsimies.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *