Kaksi kokenutta reppureissaajaa jakaa parhaat matkavinkkinsä

Miltä tuntuisi telttailla Gran Canyonissa tai kokkailla kymmenestä eri maasta tulleiden ihmisten kanssa? Kaksi kokenutta reppureissaajaa tietää, miten huikeita elämyksiä hankitaan tiukallakin budjetilla.

Jaana Näsänen: ”Jos haluaa nähdä ja kokea, pitää uskaltaa avata suunsa”

Matkustaminen on Jaana-Kaisa Näsäselle elämäntapa. Hän on matkustanut kaikilla muilla mantereilla paitsi Afrikassa, ja tehnyt jopa usean kuukauden pituisia matkoja, siitäkin huolimatta, että valmistui viime keväänä sairaanhoitajaksi.

– Olen aina voinut sopia opiskelupaikkani ja työpaikkojeni kanssa, milloin lähden reissuun ja milloin palaan taas puurtamaan. Ihmiset hukkuvat liian helposti arkeen, eivätkä uskalla nostaa kytkintä. En voisi kuvitella eläväni paikoillani ja käyväni vakityössä.
Jaana-Kaisa budjetoi lomansa kohdemaa kerrallaan jo ennen reissuun lähtöä. Usean kuukauden matkoihin hän budjetoi noin 2000 euroa ja lyhyempiin matkoihin alle tonnin. Säästöä syntyy, kun Jaana-Kaisa ottaa mukaansa vain käsimatkatavarat, suosii kohteessa katuruokaa ja yöpyy joko hostelleissa tai ystäviensä sohvalla

– Olen saanut paljon uusia ystäviä ympäri maapalloa ja se on täysin budjettimatkailun ansiota. Hostelleissa ystävystyy helposti toisten reissaajien kanssa. Heiltä ja paikallisilta kuulee parhaat majapaikat, ravintolat ja nähtävyydet.

Yhdysvalloissa matkatessaan Jaana-Kaisa kertoi ohimennen hostellin omistajalle haaveilevansa yöpymisestä Gran Canyonissa. Pian hän löysi itsensä kanjonista telttailemasta kahden miehen kanssa, jotka työskentelivät paikallisissa hostelleissa. Kokemus on edelleen yksi Jaana-Kaisan lempimatkamuistoista.

”Säästöä syntyy, kun ottaa mukaansa vain käsimatkatavarat, suosii kohteessa katuruokaa ja yöpyy joko hostelleissa tai ystävien sohvalla.”

Turvallisuudesta ei tingitä

Hyvä ihmistuntemus on Jaana-Kaisan mielestä tärkeää reppureissatessa, sillä on osattava lukea millaisten ihmisten kanssa uskaltaa viettää aikaa. Varovaisuudesta huolimatta Jaana-Kaisa on joutunut läheltä piti -tilanteisiin: kerran hän seurasi näköalatasanteelta kylässä tapahtuvaa ammuskelua ja joutui kerran melkein hain saaliiksi.

– Meksikossa paikallinen mies ajelutti minua ympäri saarta. Pysähdyimme erääseen lahteen katselemaan merta, kun yhtäkkiä huomasin vedessä hain, joka räpiköi aivan kuin se olisi ollut pinteessä. Kahlattuamme hain lähelle pelastamaan sitä, tuli iso aalto. Hai oli kadonnut. Lähdimme juoksemaan täysillä rantaan ja siinä hötäkässä rapu puraisi minua varpaasta. Onneksi nyt asialle voi vain nauraa.

JAANA-KAISAN VINKIT BUDJETTIMATKUSTAMISEEN

1. Kyttää halpoja lentoja lentodiilit. fi-sivustolta. Kun bongaat edullisen lennon, varaa se lentoyhtiöiden sivuilta. Näin saatat löytää lennot vaikkapa Australiaan alle tuhannella eurolla.
2. Sesongin ulkopuolella on edullisinta, mutta monet paikat saattavat myös olla kiinni. Kannattaa suosia alkusesonkia, sillä silloin kaikki paikat ovat jo avoinna, mutta ruuhkaa ei vielä ole. Myös paikalliset ovat tuolloin ystävällisimpiä, kun eivät ole vielä kyllästyneitä turisteihin.
3. Turistikohteet ja -nähtävyydet ovat usein todella ylihinnoiteltuja. Samat nähtävyydet pääsee näkemään usein puolet edullisemmin tai jopa ilmaiseksi, jos näkee hieman vaivaa.
4. Varaa ainakin ensimmäinen yöpaikka jo ennen matkaa, sillä joihinkin maihin maahantulon edellytys on, että ilmoitat viranomaisille missä yövyt. Loput yöt voit varata paikanpäältä. Se on kaikkein edullisinta.
5. Matkustaessasi Jenkeissä kokeile taksikyytiä paljon edullisempaa Uber-palvelua. Muualla reissatessa kannattaa suosia busseja ja lauttoja

Riikka Mykrä: ”Liika varovaisuus vie makua seikkailulta”

Matkan ei aina tarvitse olla huolellisesti suunniteltu pakettimatka toiselle puolelle maapalloa, vaan välillä voi ottaa irtioton arjesta ja lähteä viettämään viikonloppua Euroopan kaupunkikohteisiin. Tätä mieltä on Riikka Mykrä, joka on kiertänyt Eurooppaa ristiin ja rastiin puolisonsa ja ystävänsä kanssa.

– Nautin hetkestä, enkä koskaan lähde suunnittelemaan reissuja tietty tavoite mielessäni. Menen mieluummin fiiliksen mukaan

Riikka on interreilannut Länsi- ja Keski-Euroopassa sekä Iso-Britanniassa ja Irlannissa ja budjettimatkaillut Montenegrossa ja Saksassa. 30 euron päiväbudjettiin on saatu mahtumaan kaikki liikkuminen, yöpyminen, syöminen ja aktiviteetit.

– Käytän paljon paikallisliikennettä ja puhun usein suunnitelmistani ääneen yöpymispaikassa. Kerran samassa hostellissa yöpyneellä miehellä oli sama suunta ja sain sovittua edullisen kimppakyydin. Paikallisliikenne on myös kokemus, jota taksissa istuen harvemmin saa.

”Käytän paljon paikallisliikennettä ja puhun suunnitelmistani ääneen yöpymispaikassa. Kerran samassa hostellissa yöpyneellä miehellä oli sama suunta ja sain sovittua edullisen kimppakyydin.”

Riikka on kokeillut myös liftausta ja yöpynyt juna-asemilla. Pääsääntöisesti hän suosii kuitenkin edullisia hostelleja, joissa ruuan pystyy kokkaamaan itse. Riikan mielestä ruuanlaitto yhdessä toisten hostelliasukkaiden kanssa on kiinnostavaa, sillä usein eri maista tulevat valitsevat samasta lähikaupasta täysin eri tuotteet.

Älä oleta vaan kokeile

Kaikkien mielestä ruuan kokkaaminen hostellin pienessä keittiössä kymmenen ventovieraan kanssa ei kuulosta houkuttelevalta, mutta reppureissaajan on oltava valmis muutoksiin ja avoin maailmalle.

– Ei kannata olla ennakko-odotuksia siitä, millainen reissu tulee olemaan. Kokemukset ovat ainutlaatuisempia, kun katsoo elämää sellaisten lasien läpi, joita kukaan ei ole värittänyt puolestasi. Vain niin voi tehdä reissuistaan juuri itsensä näköisiä.

Espanjassa matkaillessaan Riikka päätti suunnata ystäviensä kanssa hetken päähänpistosta Vicky Cristina Barcelona -elokuvasta tuttuun Oviedon kaupunkiin, joka vaikutti valkokankaalla ihanalta ja sympaattiselta paikalta. Juna-asemalla Espanjan karttaa tutkaillessaan Riikka huomasi Oviedon olevan aivan toisella puolella maata. Seurue päätti lähteä seikkailuun.

– Matka oli pitkä, ja perillä huomasimme kylän olevan hyvin hiljainen. Siellä ei tapahtunut mitään. Tutustuimme Oviedoon lopulta neljän tunnin ajan ja otimme yöjunan Barcelonaan. Kaupunki oli niin omalaatuinen, että siellä käyminen oli ehdottomasti kokemisen arvoinen reissu.

RIIKAN VINKIT BUDJETTIMATKUSTAMISEEN

1. Mieti, mitä itse haluat kokea, älä sitä, mitä tietyissä kohteissa kuuluu tehdä. Jos turistikohteet eivät kiinnosta, mieti kannattaako maksaa itsensä kipeäksi sisäänpääsystä vain, että voi sanoa käyneensä siellä.
2. Jos mahdollista, taita välimatkat kävellen, sillä niin ehdit kiinnittää ihan eri tavalla huomiota esimerkiksi katutaiteeseen ja muihin ympärillä oleviin asioihin.
3. Pidä arvo-omaisuutesi lähelläsi päivin ja öin, mutta luota myös ihmisiin. Liika varovaisuus vie makua seikkailulta.
4. Jos paikallinen tarjoaa ilmaista majoitusta tunnin matkan päässä, mutta matkaliput sinne maksaisivat yhtä paljon kuin yö hostellissa, valitse silti paikallisen majoitus. Kannattaa myös rohkeasti ottaa yhteyttä kerran tavattuihin tuttuihin, jos osuu heidän kotipaikkakuntiensa lähettyville.
5. Suosi tapahtumia, joissa paikalliset käyvät. Tutki ilmoitustauluja ja kysy vinkkejä vaikkapa kaupankassalta tai muilta matkailijoilta. Kasvokkain kohdattujen ihmisten tiedot ovat usein aidompia ja enemmän ajan tasalla kuin sovellukset ja internet.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *