Sitra: Lentämisen osuus keskivertosuomalaisen päästöistä alle 4 prosenttia

Vapaa-ajan ja palvelujen hiilijalanjälki on ruokavaliota suurempi.

Sitran raportin mukaan lentomatkailun osuus suomalaisen vuotuisesta hiilijalanjäljestä, 10 400 kiloa hiilidioksidiekvivalentteina (kgCO2e/v), jää alle neljään prosenttiin. Kaikista liikkumisen päästöistä, 2 800 kgCO2e/v, lentämisen osuus on noin 13 prosenttia.

Lentämisen päästöt jakaantuvat kuitenkin kansalaisten kesken hyvin epätasaisesti. Näin huomautti yksi raportin kirjoittajista, Aalto-yliopiston tutkija, resurssiviisauden konsultti Michael Lettenmeier huomautti raportin julkaisutilaisuudessa tiistaina Helsingissä. Osa väestöstä lentää niin paljon, että heillä lentämisen vähentäminen saattaa olla tehokkain keino karsia päästöjä.

Liikenteen jälkeen toiseksi suurimmat päästöt aiheutuvat asumisesta (2 500 kgCO2e/v).

Vapaa-ajan ja palvelujen hiilijalanjälki (2 100 ) suomalaista kohden on suurempi kuin ruokavalion (1 800). Kodin kulutustavaroiden päästöt puolestaan ovat 1 300 kiloa vuodessa eli noin 13 prosenttia suomalaisen koko hiilijalanjäljestä.

Tietotekniikan ja audiovisuaalisten laitteiden osuus hiilijalanjäljestä on noin prosentin luokkaa, kuten myös viihde- ja kulttuuripalvelujen. Palvelujen osalta kuormittavimpia ovat sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut sekä koulutus.

Ruokavalion hiilijalanjäljestä suurin osa, liki 80 prosenttia, aiheutuu eläinperäisestä ravinnosta. Juomien osuus, lähinnä kahvin ja oluen, on lähes kymmenesosa. Vähentämällä makeisten ja alkoholin kulutusta voi leikata hiilijalanjälkeään parilla prosentilla.

Lihansyönti ja autoilu eivät siis ole ainoita asioita, joista voi karsia, vaan voi esimerkiksi ostaa vähemmän tavaroita ja vaatteita sekä suosia kierrätystä. Ja ylipäätään hankkia kestävimmällä mahdollisella tavalla tuotettuja hyödykkeitä.

Sitran raportista löytyvän esimerkin mukaan jonkun yksittäisen kansalaisen hiilijalanjäljen pienentäminen voi koostua seuraavista valinnoista: sähköauton hankinta, maalämpöön siirtyminen, kaiken mahdollisen ostaminen kierrätettynä, lähiruuan suosiminen ja harrastusten valitseminen läheltä kotia.

Sitran 1,5 asteen elämäntavat -raportin tavoitteena on, että suomalaisten hiilijalanjälki putoaisi nykyisestä 10 400 kilosta alle 1 500 kiloon vuoteen 2050 mennessä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *