Kokeilin ensimmäistä kertaa sähköpyörällä ajoa – 54 kilometrin polkeminen oli leppoisinta pyöräilyä ikinä

Kun testituottajamme Aimo Niemi kiersi toimitusta viime viikolla etsien vapaaehtoisia avustamaan sähköpolkupyörien vertailussa, nostin käteni sen suurempia miettimättä pystyyn. Tokihan kesäpäivä kuluu mukavammin ulkoilmassa kuin toimistolla!
Ajellessani torstai-aamuna kohti Lohjan Kisakalliota, jossa vertailuryhmä piti leiriään, epävarmuus alkoi hiipiä mieleeni
Aimo ja vertailuryhmän muut jäsenet Antti Heikkinen sekä Jukka Mäennenä ovat innokkaita pyöräharrastajia. Oma pyöräilyni sen sijaan rajoittuu niihin viikonloppuiltoihin, jolloin autoilu ei tule kysymykseen. Kaiken lisäksi viikon aiemmat urheilusuoritukset muistuttivat vielä itsestään.

Pysyisinkö heidän perässään? Tai jaksanko ylipäätään polkea koko päivää?

MIELEENI HIIPINYT epätoivo syventyi entisestään, kun valokuvaajamme Anton Reenpää kyseenalaisti heti autosta noustuani varustukseni.

”Noillako sä meinaat ajaa? Sulle tulee hemmetin kuuma.”

Pian nousimmekin jo satulaan. Muut urheiluvermeissään ja minä mustissa farkuissani. Ensimmäinen määränpäämme oli 14 kilometrin päässä Lohjan keskustassa sijaitseva pyöräilyliike. Vielä ennen lähtöä Aimo selosti tarkemmin päivän kulkua. Pyörien akut ajettaisiin päivän aikana tyhjäksi.

”Vertailupyörien toimintamatka vaihtelee viidestäkymmenestä sataan kilometriin riippuen avustuksen määrästä”, Aimo kertoi hymyillen.

*GULP*

ENSIMMÄISEEN MÄÄRÄNPÄÄHÄN saapuessamme odotin olevani maitohapoilla, hengästynyt ja hiestä märkä. Sen sijaan hyppäsin satulasta yhtä freesinä kuin 45 minuuttia aikaisemmin. Eivätkä pitkät housutkaan olleet pahitteeksi, sillä viima kävi lämpöisestä ilmasta huolimatta viileänä.

Vaihdoimme keskenämme pyöriä ja jatkoimme ajelua pitkälle iltapäivään. Ensimmäinen pyörä hyytyi 54 kilometrin ajon jälkeen. Ne 54 kilometriä olivat ylivoimaisesti leppoisimmat polkupyörällä taittamani.

Perinteisellä pyörällä ajaessaan sitä vasta tajuaa, kuinka mäkistä oman kotiseudun ympäristö oikeasti on. 25 km/h nopeuteen asti avustavalla sähköpyörällä maastonmuotoja hädin tuskin huomaa. Helkaman keskiasetuksella töitä joutui tosin tekemään ylämäissä hieman enemmän kuin muilla vertailupyörillä.

MINULLE REISSU tarjosi ensimmäisen kosketukseni sähköpyöriin. Totesin päivän päätteeksi, että voisin hyvinkin kuvitella korvaavani autoni 3 000 euron sähköpyörällä, jos työmatkani olisi vähänkin lyhyempi kuin 30 kilometriä.

Eihän sähköpyöräily varsinaisesti urheilua ole (kalorinkulutus vastaa kävelyä), mutta liikkumisvälineenä keksintö on vallan mainio. Sen verran päivän pyöräilyt vaativat voimia, että treenit jäivät illalla väliin.

Tekniikan Maailman sähköpyörävertailu ilmestyy 3. heinäkuuta ilmestyvässä numerossa 13/19. Vertailussa ovat mukana Helkama TE5, Specialized Vado ja Trek UM5+.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *