Rakastu Ahvenanmaahan! Parhaat vinkit hurmaavaan lähikohteeseen

Ahvenanmaa on lähilomakohteiden parhaimmistoa.

Onhan maakunnan pääkaupunki Venäjän keisari Aleksanteri II:n perustama ja hänen puolisonsa Maria Aleksandrovnan mukaan nimetty. Menneiden vuosien tunnelma näkyy kaupungin keskustan somissa puutaloissa ja siistissä ruutukaavassa. Kaupungin vanhimmat ja ehkä myös hienoimmat puuhuvilat löytyvät Södragatanin ja Mariegatanin varsilta.

Maarianhaminan värikkäitä puutaloja. AOP

Vaikka Maarianhaminassa onkin vain vajaat 11 800 asukasta, löytyy sieltä paljon matkailupalveluja: hotelleja, ravintoloita, baareja ja yökerhoja. Varsinkin kesäisin niin Maarianhaminassa kuin muuallakin maakunnassa on tarjolla myös paljon Airbnb-majoitusta.

Mitä Ahvenanmaalla sitten kannattaa nähdä ja kokea? Näistä on hyvä lähteä liikkeelle.

1. Merimuseo

Maailman meriltä tuliaisina tuotu merirosvolippu on haalistunut ja menttänyt alkuperäisen mustan värinsä. [Marianne Zitting]
Maarianhaminan merimuseossa saa uppoamaan tunnin jos toisenkin: se on hyvä paikka varsinkin purjelaivojen aikakaudesta kiinnostuneelle.

Museossa pääsee myös ihmettelemään esineitä, joita ahvenanmaalaiset merimiehet ovat tuoneet matkoiltaan kotiin. Kokoelmiin kuuluu esimerkiksi aito merirosvolippu sekä koululaisten suosikkiesine sinivalaan penis.

2. Pommern

Merimuseon vieressä laiturissa oleva Pommern on maailman ainut nelimastoinen rahtipurjealus, joka on säilynyt alkuperäisessä kunnossa. Sillä on kuljetettu puutavaraa Skandinaviasta, salpietaria Chilestä ja vehnää Australiasta.

Pommerniin on voinut toukokuun alusta tutustua uudella, elämyksellisellä tavalla. Audio-oppaan avulla pääsee seuraamaan, millainen sen miehistön matka Australiaan oli 1930-luvulla.

Pommern-laivalla pääsee tutustumaan 1930-luvun merimiesten arkeen. [Marianne Zitting]

3. Maaseutu

Ahvenmaata on ehdottomasti nähtävä Maarianhaminaa laajemmin. Ahvenmaalla viljellään esimerkiksi omenoita ja perunoita, ja tien laidasta voi bongata niin lehmiä kuin lampaitakin.

Keväisen Ahvenanmaa vihannoi-tapahtuman sekä syksyisten Sadonkorjuujuhlienaikaan monilla maatiloilla pääsee vierailemaan.

4. Ravintolat

ImageImageImage Huippukokki Micke Björklundin Smakbyn-ravintolassa taiotaan herkkuja paikallisista raaka-aineista. Ravintolan yhteydessä toimii myös lahjatavaramyymälä ja tislaamo. [Marianne Zitting]
Ahvenanmaalta löytyy useita laadukkaita ravintoloita, joissa suositaan paikallisia raaka-aineita. White Guide Nordic -ravintolaoppaaseen on kelpuutettu Maarianhaminan NauticalIndigo sekä Kvarter5, Getan HavsVidden sekä Kastelholman Smakbyn. Paikallisiin makuihin kannattaa ehdottomasti tutustua!

5. SmartPark

Lasten kanssa ykköskohteita on Eckerössä sijaitseva SmartPark -perhepuisto.Siellä yli 2-vuotiaat pääsevät temmeltämään esimerkiksi labyrinteissä, kiipeilyverkoissa, polkuautoradoilla ja tekojärvellä. Sateisella säällä hupia tarjoaa lähellä sijaitseva Leklandetin leikkihalli.

6. Kastelholman linna

Kotimaisista linnoista kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti vierailla Sundissa sijaitsevassa Kastelholman linnassa. Kauniisti kunnostetussa linnassa toimii museo ja siellä järjestetään opastettuja kierroksia sekä ruotsiksi että suomeksi.Linnan vieressä toimii myös ulkoilmamuseo Jan Karlsgården, jonka 1800-luvun rakennukset on siirretty tänne eri puolilta Ahvenanmaata.

7. Bomarsundin linnoitusalue

Bomarsundin massiivisesta linnoituksesta on jäljellä rauniot. AOP

Venäjän vallan aikaan Ahvenanmaalle rakennettiin komea Bomarsundin linnoitus, jonka lyhyt kukoistus päättyi Oolannin sotaan 1850-luvulla. Brittiläis-ranskalaiset sotajoukot räjäyttivät linnoituksen ja polttivat sen yhteyteen rakennetut talot.

Linnoituksesta on jäljellä raunioita, ja kauniilla linnoitusalueella kulkee vaelluspolkuja.

8. Saarihyppely

Ahvenanmaan saaristoa voi kiertää niin autolla, pyörällä kuin patikoidenkin.Saarelta toiselle siirrytään yhteysaluksilla.

Saarihyppely onnistuu ympäri vuoden, ja reitin voi suunnitella oman mielensä mukaan. Kesäaikaan saarelta toiselle siirtyminen käy stressittömämmin, kun varaa majoitukset ja lauttojen autopaikat ajoissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *