8 mokaa passin kanssa, jotka voivat pilata koko matkasi ja jättää kentälle – ethän sorru näihin

Oletko lähdössä kesäloman viettoon ulkomaille? Tarkista ensin passisi.

Kuumin kesälomakausi starttaa pian ja suomalaiset suuntaavat etelän lämpöön.

Matkavalmisteluiden keskellä on hyvä muistaa tarkistaa myös matkustusasiakirjat. Listasimme kahdeksan passimokaa, jotka voivat pilata hartaasti odotetun loman.

1. Passin voimassaoloaika

Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtanen tietää valitettavia tapauksia, joissa vanhentunut passi on pilannut koko lomamatkan jo lentokentällä. Vanhentunut tai kadonneeksi ilmoitettu ja jälkeenpäin löytynyt passi ei sovellukaan matkustusasiakirjaksi. EU-maissa passi on kelvollinen matkustusasiakirja sen voimassaolon päättymiseen saakka, eli passin on oltava voimassa koko matkan ajan.

Muiden maiden osalta on parasta tarkistaa kohdemaan viranomaisilta, kuinka kauan passin on oltava voimassa matkan päättymisen jälkeen. Yleensä tämä aika on kolme tai kuusi kuukautta, Ulkoasiainministeriö kertoo.

– Turkki ja Thaimaa ovat sellaisia kohteita, joissa ihmiset eivät ole tarkastaneet sitä, että passin tulisi olla voimassa kuusi kuukautta matkan jälkeen, Tjäreborgin asiakaspalvelupäällikkö Nina-Maria Vähä-Pietilä kertoo.

2. Pelkkä passi ei aina riitä

Pelkkä passi ja mahdollinen viisumi eivät aina riitä. Lapsen kanssa matkustavalta voidaan vaatia maistraatin virkatodistus sukulaisuuden vahvistamiseksi.

Kerroimme jokunen vuosi sitten espoolaisperheestä, jonka matka Etelä-Afrikkaan päättyi jo lentokentälle. Espoolaisperhe menetti yli 3000 euroa, koska ei ollut varannut matkalle mukaan maahan matkustaessa tarvittavia lastensa syntymätodistuksia. Alaikäistä koskevat matkustusvaatimukset tuleekin aina tarkistaa kohdevaltion viranomaisilta.

3. Jätä passiin riittävästi tyhjiä sivuja

Paljon reissaavan passin sivut saattavat täyttyä leimoista jo ennen passin vanhenemista. Aktiivisen matkailijan kannattaa pitää mielessä, että osa maista edellyttää, että passissa on 1–2 tyhjää sivua. Tästä syystä passi kannattaa uusia ajoissa.

Ethän halua, että lomamatkasi tyssää jo lentokentälle? Huolellisilla matkavalmisteluilla vältyt passimokilta. (KUVA: JOONAS SALO)

4. Tarkkana passia noutaessa!

Erityisesti kesäisin passin uusimisessa voi olla ruuhkaa.

– Huomioithan passin toimitusaikaa laskiessasi myös asioinnin vaatiman ajan. Poliisin lupapalvelupisteet voivat olla ruuhkaisia etenkin kesäaikana, jolloin ajan saaminen voi viedä useita viikkoja. Passin voi saada lisämaksusta nopeutetusti, mikäli pika- tai express-toimituksen valtakunnallisessa päiväkiintiössä on tilaa, poliisi kertoo nettisivullaan.

Valmista passia noutaessasi tulee todistaa henkilöllisyys ja esittää lähetystunnus. Noutoreissulla tulee pitää mielessä myös yksi oleellinen asia. Passia noudettaessa henkilötodistukseksi ei ole enää tammikuusta lähtien kelvannut ajokortti.

– Henkilöllisyys todistetaan voimassa olevalla Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla. Jos sinulla ei ole sellaisia, vähän aikaa sitten vanhaksi mennyt suomalainen passi tai henkilökortti kelpaavat myös, ellei sinulle toisin ilmoiteta, poliisi neuvoo nettisivuillaan.

5. Passin katoaminen

Passin katoaminen kesken matkan aiheuttaa ymmärrettävästi stressiä. Harmituksen keskellä kadonneesta passista tulisi kuitenkin muistaa tehdä katoamis- tai rikosilmoitus lähimmälle poliisiasemalle ja ottaa ilmoituksesta kopio itselle.

Uutta passia voi hakea minkä tahansa Suomen ulkomaaneduston passinmyöntöpisteestä. Jos Suomella ei ole maassa edustustoa, apua voi pyytää jonkun toisen EU-maan puolelta.

Passimokat voivat ikävimmissä tapauksissa estää matkalle lähdön. (KUVA: JUHA METSO)

Ongelmatilanteiden varalta passista kannattaa aina ottaa kopioita jo kotimaan puolella.

Ota kopioita passin siitä osasta, jossa näkyy nimesi ja kuvasi. Yksi ei riitä, joten ota ainakin kaksi, ellei jopa 3–4 kopiota, joita säilytät eri paikoissa. Yksi kopioista kannattaa antaa matkakumppanille siltä varalta, että myös oma kopio katoaa. Yhden kopioista voit jättää hätätilanteihin merkitylle yhteyshenkilölle.

Passi on aina parasta pitää hotellin lukitussa kaapissa. Jos hotellihuoneessa ei ole tallelokeroa, kysy hotellihenkilökunnalta, onko heillä paikkaa arvokkaiden esineiden säilytykseen. Airbnb-asunnossa tai hostellissa asuvan taas kannattaa hankkia lukollinen matkalaukku.

6. Passin huono kunto

Erityisesti merellä matkustaessa kannattaa muistaa suojata passi myös kosteudelta, sillä vesi voi vahingoittaa passin tärkeitä henkilötietoja. Internetistä löytyy passia varten vesitiiviitä koteloita, jotka suojaavat passin myös yllättävällä kaatosateelta.

Matkailijan tulee muistaa, että virkailijoilla on oikeus evätä pääsy lennolle, jos passissa on esimerkiksi irronneita tai irtoavia sivuja, repeytymiä tai kosteusvahinkoja.

– Kaikkien sivujen tulee olla tallessa. Passin pitää olla hyväkuntoinen.

7. Nimimokat

Passissa Nieminen, lentolipussa Koskinen? Nimivirheet ovat ymmärrettäviä, sillä uuteen sukunimeen kestää totutella. Vanha sukunimi saattaakin lipsahtaa vahingossa lentolippuun. Lentoa varatessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä nimenvaihto voi tulla kalliiksi.

– Meille tulee kaikista eniten nimivirheitä. Vasta naimisiin mennyt saattaa varata matkan uudella nimellä, mutta passi onkin vanhalla nimellä tai päinvastoin, Virtanen kertoo.

8. Huolimattomuusvirheet valmisteluissa

Vähä-Pietilä tietää tapauksia, joissa vasta lentokentällä on huomattu, että matkassa mukana onkin vanhentunut tai perheenjäsenelle kuuluva passi.

Kiireessä tehdyissä lomavalmisteluissa saattaa myös unohtua tarkistaa, että jokaisella perheenjäsenellä on asianmukaiset asiakirjat. Tjäreborg tietää tapauksia, joissa yhden perheenjäsenen passi on vanhentunut.

– Myös vauvalla pitää olla passi. Siitä on hyvä muistuttaa pienten lasten vanhempia.

Taiga Häkkilä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *