Pääkirjoitus: Matkailun pitäisi olla supervalttimme – myös taloudelle

Vaikka kiinnostus Suomea kohtaan kasvaa, emme näe matkailun potentiaalia tarpeeksi suurena, kirjoittaa Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi.

Suomi voisi olla matkailun suurmaa, mutta ei vieläkään sitä ole. Jostain syystä matkailu ei myöskään talouskeskustelussa saa edelleenkään sitä painoarvoa, mikä sille voisi kuulua.

Juhannuksena suomalaiset kansoittavat taas mökit ja rannat, mutta enimmäkseen yksityisesti ja sukulaisten kanssa. Konsepti on yksinkertainen:mutkatonta yhdessäoloa, ruokaa ja juomaa, uimista ja lepoa, kivoja maisemia.

Tämä ilmiö ei silti vieläkään kääntynyt matkailuvaltiksi siinä määrin, kuin se voisi sitä tehdä. Näin siitä huolimatta, että yksilöllinen luontomatkailu ja hiljentymislomat elävät valtavaa buumia ympäri maailman, ja kiinnostus Suomeakin kohtaan on roimassa kasvussa.

Matkailun vaikutus Suomen talouteen on nyt heikompi kuin muissa Pohjoismaissa. Lisäksi matkailuyrittäjiä edustava MaRa on tuonut esiin, että suomalaiset vievät muihin maihin enemmän matkailurahaa kuin mitä muut matkailijat tuovat Suomeen.

Helsingin suosion nopea kasvu kohteena kertoo kuitenkin potentiaalista, jota olisi muuallakin Suomessa vaikka kuinka paljon – niin suomalaisille kuin ulkomaisillekin matkailijoille.

Suomen matkailu ei voi perustua isoille massahotelleille. Tilaa voisi olla entistä enemmän mutkattomille majatalokonsepteille, joissa yhdistyisi persoonallinen idea, miellyttävä sijainti ja paikallinen ruoka ja palvelu. Eli paranneltu lomaversio kotikutoisesta mökistä ja itse grillatuista makkaroista. Tällaisia onkin jo, mutta suuri viesti Suomelta vielä puuttuu.

 

Suomi ei voi brändätä itseään pelkällä luonnolla, koska spektaakkelimaisia maisemia on tarjolla ympäri Eurooppaa. Meille rakas pohjoinen eksoottisuuskin on kilpailtu ominaisuus. Suomella ei ole paljonkaan asioita, mitä vaikkapa Ruotsilla tai Baltian mailla ei olisi.

Suomen matkailu kaipaisi todelliseen kasvuun sekä selkeästi uutta infrastruktuuria että vielä lisää ennakkoluulottomia palvelukonsepteja.Ensimmäiseen pitäisi panostaa enemmän julkista rahaa, ja jälkimmäinen pitäisi mahdollistaa purkamalla sääntelyä.

Luonnonläheinen matkailu ei ole pelkkää metsässä samoilua, vaan sitä varten tarvitaan aiempaakin monipuolisempia ulkoilureittejä – kaikenlaisille kohderyhmille, niin lapsille kuin senioreillekin. Mallia voi hakea vaikka Alpeilta, jossa ulkoiluun yhdistyy useimmiten myös ruoka, juoma ja paikallinen historia-tai kulttuuriperintö.

Lisäksi tarvitaan mahdollisimman yksinkertainen säännöstö, jotta yrittäjyys ei törmää byrokratiaan. Esimerkiksi yksityinen vuokraaminen on helppoa, mutta ammattimainen majoittaminen nostaa lupavaatimuksia toiselle tasolle.

Suomi on matkailijalle kallis maa, oluttuopista alkaen. Kalliinakin voi silti pärjätä, kuten Norja ja Sveitsi osoittavat. Mutta keskitasoista ei voi myydä kalliilla – ei suomalaisille eikä ulkomaalaisille.

Mahdollisuudet ovat kuitenkin kiistattomat, ja juhannuksena jos koskaan suomalaisten pitäisi se myös ympärillään huomata.

Erja Yläjärvi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *