Aiotko laittaa kotisi vuokralle Airbnb:ssä? – Näillä vinkeillä vältät ongelmat

Mitä kannattaa huomioida, kun harkitsee oman asunnon lyhytaikaista vuokrausta? Kuinka varmistaa naapurisovun säilyminen? Entäs verotuksen sudenkuopat? Näillä vinkeillä pääset alkuun ja vältät ongelmat.

Ensin hieman tylsemmät, mutta tärkeät asiat: ennen kuin ryhdyt Airbnb-vuokraajaksi, huomioi, että vuokraustoiminta voi vaikuttaa verotukseesi, jos myyt asuntosi.

Omistamansa asunnon voi myydä verovapaasti, jos asunnossa on asunut yhtäjaksoisesti kaksi vuotta. Talouselämä kysyi keväällä verottajalta, katkaiseeko vuokraus aina kahden vuoden asumisjakson.

”Tästä ei ole vielä muodostunut oikeuskäytäntöä, mutta ohjeessa sanotaan, että koko asunnon vuokraaminen lyhyeksikin aikaa katkaisee asunnon oman käytön, ja sillä voi olla vaikutusta luovutusvoittoverotukseen. Tämä riski voi siis olla edessä asunnon myyntitilanteessa”, johtava veroasiantuntija Teppo Noopila kommentoi.

Tilanne on erilainen, jos asunnosta vuokraa vain yhden huoneen. Lisäksi kannattaa huomata, että joissakin taloyhtiöissä lyhytaikainen vuokraus on kielletty. Vuorokausihinta? Entäs muut asetukset?

Kaikki yhä hyvin? Tässä vaiheessa kannattaa miettiä, miten tahtoo asuntoaan vuokrata: pelkästään viikonloppuisin, koko kuuksi tai esimerkiksi vähintään kahdeksi yöksi kerrallaan.

Sitten vain tekemään ilmoitusta.

”Hyvät kuvat on yksi tärkeimmistä, koska ihmiset eivät aina lue tekstejä kauhean huolella välttämättä”, vinkkaa Airbnb-konkari Jenni Witikkala. Ammatiltaan hän on kiinteistövälittäjä, ja hänellä on ollut satoja Airbnb-vieraita.

Witikkalan mukaan hyvistä kuvista huolimatta palvelun kysymät tiedot kannattaa täyttää huolella. Varausasetuksissa voi säätää myös juuri esimerkiksi vuokrausaikoja.

”Minulla on esimerkiksi sellainen, että paikkani voi varata vain sellainen, joka on varmistanut henkilöytensä Airbnb:lle”, Witikkala vinkkaa asetuksista.

Ohjeet ovat Witikkalan mukaansa selkeät, ja Airbnb ehdottelee myös parannuksia ilmoitukseen. Palvelu voi vaikka kertoa, että kuvia on liian vähän tai että hintataso on liian korkea alueeseen nähden.

Sopivaa hintatasoa miettiessä on hyvä selata kotikulmilla olevia ilmoituksia. Jos asuu suosituilla Airbnb-alueilla, muiden vuokrailmoituksista saa hyvän kuvan alueen hintatasosta.

Witikkala vinkkaa, että hintaa voi muuttaa sesongin mukaan. Hiljaisempina aikoina tai syrjäisemmillä paikoilla vieraita voi saada lisää hintaa muokkaamalla.

Säilytä naapurisopu

Airbnb on aiheuttanut monenlaista mielipahaa eri puolilla maailmaa ja monet kaupungit ovat alkaneet rajoittaa Airbnb:n toimintaa. Suomessakin lyhytaikainen vuokraus on herättänyt närää taloyhtiöissä. Kuinka sen voi parhaiten välttää?

Lakiasiantuntija Jaana Sallmén Isännöintiliitosta kehottaa pitämään huolta siitä, että vuokralaiset tuntevat talon tavat. Esimerkkejä tästä ovat hiljaisuus tietyn kellon ajan jälkeen ja se, kuinka jätehuolto toimii.

Neuvot voi kerätä vaikka jonkinlaiseen ”kodin kansioon” tai selvittää muutoin vuokralaisille. Viestiä kannattaa myös naapureiden suuntaan.

”Vuokralaisista naapureille kertominen voi olla hyvä tapa ja edistää sitä, että vuokraukseen suhtaudutaan positiivisesti”, Sallmén sanoo.

Jos naapurit vain huomaavat, että asunnossa on joku muu kuin yleensä, he voivat suhtautua tilanteeseen negatiivisesti, vaikkei mitään häiriöitä olisikaan.

Jos vuokralaisia on useamman viikon ja taloyhtiön vesilaskutus perustuu henkilömäärään, lisääntyneestä vedenkulutuksesta on myös hyvä sopia isännöitsijän tai hallituksen kanssa, Sallmén vinkkaa.

Entä jos jotain sattuu?

Monia voi epäilyttää vieraiden ihmisten laskeminen omaan kotiin. Entä jos jotakin sattuu? Witikkalan kokemukset ovat olleet hyviä.

”Yksi vieras liukastui portaissa ja pudotti kynttilänjalan. Se meni rikki, ja sen pystyi korjaamaan. Se on ainoa, mikä on mennyt rikki”, Witikkala kertoo.

Hän vuokraa myös osaa omasta kodistaan ollessaan itse kotona, ja välillä henkilökemiat eivät kohtaa. Silloin voi kuitenkin ajatella, että vieras lähtee pian.

Vakuutusturvasta kannattaa kuitenkin tietysti huolehtia. Kotivakuutus kattaa tilapäisen vuokralaisen aiheuttamia äkillisiä vahinkoja. On kuitenkin tärkeää huomata, että kotivakuutus ei korvaa varkauksia eikä tahallisia vahingontekoja silloin kun asunnossa on oltu vakuutetun luvalla.

”Tämä on varmaan se suurin riski. Yksittäinen pienehkö rikkoutumisvahinko ei varmaan niinkään vuokraustoimintaa miettiviä arveluta. Mutta jos vuokralainen riehaantuu ja laittaa asunnon palasiksi, siihen riskiin kotivakuutus ei auta”, kertoo korvauspäällikkö Jussi Korpelainen LähiTapiolasta.

LähiTapiolalla on yksityisen asuntosijoittajan tarpeisiin huoneistoturvavakuutus, joka korvaa myös tämänkaltaisia vahinkoja.

Korpelainen suosittelee ottamaan yhteyttä omaan vakuutusyhtiöön ja selvittämään, mitä oma vakuutus kattaa ja kuinka turvaa voi lisätä. Kotivakuutus ei ole sopiva vakuutus tapauksissa, joissa vuokrataan asuntoa, jossa ei asuta itse.

Älä unohda verotusta

Asunnon vuokratulot ovat veronalaista tuloa, ja se koskee myös lyhytaikaista vuokrausta esimerkiksi Airbnb:ssä. Tulot siis pitää ilmoittaa verotuksessa. Muista säilyttää vuokraamiseen liittyvät dokumentit ja tee vähennykset kuluista.

Witikkala kertoo, että Airbnb tekee käyttäjälleen valmiin tulostettavan listan vieraista, yöpymisistä ja saaduista palkkioista. Tämä auttaa.

Hänen mukaansa Airbnb-vuokraus on kirjanpidollisesti monimutkaisempaa kuin tavallinen asunnonvuokraus. Yrittäjänä hänellä on kirjanpitäjä, joka hoitaa myös tämän.

Witikkala vinkkaa, että vähennysmahdollisuuksista kannattaa ottaa selvää.

”Moni ei välttämättä edes tiedä, mitä kaikkea saa vähentää. Se on iso etu, mistä kannattaa ottaa selvää”, hän sanoo.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *