Helsinki avaa uuden saaren virkistykseen – mökkisaari kutsuu nyt päiväretkeilijöitä

Saariston avaaminen helsinkiläisten käyttöön jatkuu. Nyt Vallisaaren ja Isosaaren avaamisen jälkeen on vuorossa Lonnan ja Suomenlinnan kyljessä sijaitseva Vasikkasaari.

Vasikkasaari sijaitsee vain 15 minuutin merimatkan päässä Kauppatorilta ja tulee olemaan osa lähiluontoa Kruunuvuorenrannan asukkaille.

Vasikkasaaressa on kunnostettu ja uusittu reittejä, tehty maisemanhoitotöitä ja luontotyyppien kartoitusta sekä lisätty opasteita, käymälöitä ja roska-astioita.

Työt ovat kuitenkin vasta alussa. Saaressa tänä kesänä vierailevia pyydetään ottamaan omat eväät ja vesipullot mukaan sekä viemään roskat mantereelle.

Saaren kunnostamisessa kumppanina on Rikosseuraamuslaitos, ja osa retkeilymahdollisuuksia parantavista toimenpiteistä on tehty vankityönä.

Kunnallistekniikkaan saari liitetään tämänhetkisen arvion mukaan viimeistään vuosien 2024–25 aikana.

– Tavoitteena on kehittää Vasikkasaaresta hyvin toimiva ja ekologinen virkistys- ja matkailukohde. Mallia otamme esimerkiksi Tukholman saaristosta, jossa paikoin karskitkin merelliset olosuhteet yhdistyvät toimiviin palveluihin, kertoo Helsingin merellisen strategian projektipäällikkö Minttu Perttula.

– Myös omalla veneellä saapuvien palveluja parannetaan, sillä uusi vierasvenelaituri otetaan käyttöön kesän aikana, lisää johtava tonttiasiamies Ilkka Aaltonen.

Saaren matkailutonttihaku on käynnissä. Kaupungin tavoitteena on löytää kumppaneiksi yrityksiä majoitus-, ravintola- ja vierasvenesatamapalvelujen rakentajiksi ja operoijiksi.

Vasikkasaaressa on vakituisia kesäasukkaita noin 150 mökkikunnan verran, minkä retkeilijöiden toivotaan ottavan huomioon.

– Nyt tehtävät parannukset ovat kaikkien etu vetovoimaansa kasvattavassa saarikohteessa – retkeilyä ohjataan luontoa ja mökkiläisten rauhaa kunnioittaen, lupaa Minttu Perttula.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *