Löytöretkiä, merimonstereita ja villejä uimahyppyjä: Keräsimme kotimaan parhaat kesälomakohteet lapsiperheille

Kotimaan matkailu kiinnostaa tänä kesänä enemmän kuin koskaan. Paikallisuus on pop ja niin ovat myös lukuisat kohteet, joita lapsiperheiden iloksi löytyy.

– Matkailu Suomessa on vaivatonta. Hyvien kulkuyhteyksien ja monipuolisten majoitusmahdollisuuksien ansiosta lastenkin kanssa on kätevää lähteä reissuun, Suoma ry:n puheenjohtaja Anne-Marget Hellén kertoo.

Hän jatkaa, että nuoret perheet suuntaavat yhä useammin matkailemaan kotimaahan.

– Kaksi kärpästä saadaan samalla iskulla, kun helppous ja ilmastoystävällisyys yhdistyvät, hän kuvailee.

1. LASTEN AHVENANMAA ON HUPIA SAARISTOLAISITTAIN

Ahvenanmaalla tekeminen ei lopu kesken. Lyhyiden välimatkojen päässä on strutsisafareita, sähköautoja, frisbeegolfia ja ritarileikkejä keskiaikaisessa linnassa.

– Niin pienet kuin isotkin varpaat voi huolettomasti työntää rantahiekkaan ja tuntea aidon saaristolaiskulttuurin. Nouskaa siis laivaan, joka kuljettaa idyllisten saaristomaisemien läpi muutamassa tunnissa kohteeseen, Hellén sanoo.

Kesän ajan mukana seilaavat myös suosikit Muumi ja Harri Hylje.

– Kotimaan etelänmatka on nauttimista isoille ja hupia pienille, Hellén kuvailee.

2. PÄIVÄRETKI ESPOOSEEN SISÄLTÄÄ HIHITYSTÄ JA PIENTÄ PATIKOINTIA

Nuuksion kansallispuiston kupeessa on luontokeskus Haltia. Siellä luontonäyttelyssä pääsee sukeltamaan metsien mahtaviin maisemiin ja tutkimaan luonnon saloja.

– Erityisen haltioissaan pienimmät ovat LOL  luonto on laiffii -näyttelystä, johon on kerätty maailman huvittavimpia eläinkuvia, Anne-Marget Hellén uskoo.

Kun hillittömille ilmeille on naurettu tarpeeksi, voi hypätä veneeseen ja päätyä saaristomuseo Pentalaan. Saaressa pääsee tutustumaan saaristoelämään, silittelemään lampaita ja pienen patikoinnin jälkeen pulahtamaan uimassa.

Samppalinnan maauimala eli Samppis on kappale nostalgista 1950-lukua keskellä Turkua.

3. LEMPPARIT VARSINAIS-SUOMESSA

Anne-Marget Hellén toteaa, että Varsinais-Suomessa menoa ja meininkiä löytyy niin paljon, että kannattaa varata useampikin kesäpäivä. Muumimaailmalla on tälle kesälle uusi yllätys nimeltä Tuutikin kesäristeilyt. 45 minuutin risteilyn aikana ehtii nauttia muumimaisesti kesäpäivästä.

Turussa matkaa jatketaan uiden Samppalinnan maauimalassa ja seikkailen Kupittaan seikkailupuistossa, johon on vapaa pääsy. Tekemistä täydentää vielä Luostarinmäen historiallinen puutalokortteli ja käsityöläismuseo, jossa koko perhe pääsee kiinni paikalliskulttuuriin.

4. LÖYTÖRETKI JYVÄSKYLÄÄN

Kaikki aktiiviset lomailijat löytävät Jyväskylästä mieluista tekemistä.

– On kiipeilyä Laajiksen seikkailupuistossa, risteilyjä makeissa sisävesien maisemissa, polskimista Peurungan kylpylässä, pomppufiilistä trampoliinipuistossa, hurvittelua Nokkakiven huvipuistossa, keilausta liikuntakeskus Hutungissa ja lista sen kuin jatkuu, Anne-Marget Hellén sanoo.

Lahdessa voi polskia mäkihyppymaisemissa keskellä kesäistä kaupunkia.

5. ONNELLISTEN PERHEIDEN LOMAKOHDE LAHTI

Hellén hehkuttaa, että onnellisimmat perheet lomailevat tänä kesänä Salpausselän harjuilla ja Päijänteen rannoilla.

– Aurinkoisten päivien ohjelma sisältää uskomattomia kalareissuja, kaikenkattavaa pallottelua Vierumäen ja Pajulahden urheiluopistoilla sekä tietysti uimista mäkihyppytornien juuressa.

Maauimalan uimahyppyjen jälkeen pääsee kuivattelemaan tornin huipulle mäkikotkien tapaan hiihtohissillä.

6. KOTKAN MAINIOT MERIMONSTERIT

Merimonsterit ovat vallanneet Kotkan, kuten ne valtasivat merenkulkijat 1500-luvulla. Merikeskus Vellamon näyttely johdattaa historiaan ja esittelee hirviöitä pienimmillekin tutkijoille. Jättiläiskäärme, Merimakkara ja Dr. Pontoppidianin Kummajaismuseo opettavat koko perheelle uutta.

Lähde: 100 syytä matkailla Suomessa, Suoma ry

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *