Näin Suomi lomailee – mökkeily houkuttaa monia ja kotimaan matkailu on yhä suositumpaa

Suomalaiset tekevät entistä enemmän lomamatkoja. Toisaalta myös mökkeilyn suosio on pysynyt vakaana, selviää Tilastokeskuksen Tieto&Trendit-julkaisusta.

Matkailua suositaan erityisesti pääkaupunkiseudulla.

– Suomalaiset harrastavat tämän aineiston mukaan enemmän matkailua nykyään kuin aiempina vuosikymmeninä. Eniten matkailevat ovat iältään nuorehkoja ja statukseltaan hyvin toimeentulevia tai opiskelijoita, tietopalvelusuunnittelija Miia Huomo kirjoittaa Tilastokeskuksen artikkelissa.

Tärkeintä matkailu on tilastojen mukaan 15–34-vuotiaille. Ikäryhmästä 67 prosenttia pitää sitä erityisen tärkeänä.

Ulkomaan matkailun suosio on kasvanut tasaisesti tällä vuosituhannella. Vuonna 2017 noin 55 prosenttia kyselyyn vastanneista matkusti ulkomaille.

Vuonna 2018 vapaa-ajan matkailu Etelä-Eurooppaan lisääntyi, kun taas matkat Viroon vähenivät. Viro säilytti tästä huolimatta paikkansa suomalaisten ykköskohteena.

– Eurooppaa etäämmäksi tehtyjen vapaa-ajan matkojen määrä lisääntyi hieman, etenkin matkat Amerikkaan ja Aasiaan. Aasiassa ykköskohteena oli Thaimaa.

Vuonna 2017 eniten ulkomaanmatkoja tekivät 1970-luvulla syntyneet ja 2000-luvulla syntyneet, joista jälkimmäisistä 66 prosenttia oli matkustanut ulkomaille.

Kotimaan matkailu on lisääntynyt merkittävästi viimeisten viidentoista vuoden aikana. Kun vuonna 2002 vain noin 34 prosenttia vastaajista matkusti kotimaassa, vuonna 2017 kotimaassa matkusti lähes 75 prosenttia vastaajista. Osaltaan asiaa selittää tutkimuksen vastauslomakkeen muuttaminen.

– Aiemmin osa kotimaassa matkailleista saattoi merkitä matkailunsa vain esimerkiksi tuttavien luona kyläily -kohtaan, kun taas vuoden 2017 kyselyyn vastanneilla kotimaan matkailuun voi sisältyä myös kyläilyä

Kotimaan matkailun nousujohteisuus selviää myös Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistyksen Suoman teettämästä kyselytutkimuksesta.

– Varsinkin nuoret ovat kiinnostuneita matkailemaan kotimaassa. Kiinnostuksen kasvuun vaikuttaa sekä kiinnostus paikallisuuteen että kasvanut tietoisuus ilmastoasioita kohtaan, artikkelissa todetaan.

Mökillä lomailee hieman alle puolet, 49 prosenttia, suomalaisista. Suurimmat mökkikunnat vuonna 2017 olivat Kuopio ja Mikkeli.

Pääkaupunkiseudulta lähdetään viettämään aikaa mökille todennäköisemmin kuin muualla Suomessa.

– Vuonna 2017 pääkaupunkiseudulta lähdettiin mökille loman viettoon todennäköisemmin kuin muualla Suomessa. Näin teki hieman yli 50 prosenttia pääkaupunkiseudulla asuvista vastaajista.

Mökillä vietetään aikaa pääosin alle kuukauden verran vuodessa. Vaikka kesämökin omistaa useimmiten ulkopaikka­kuntalainen, hankitaan mökki tyypillisesti kotimaakunnasta.

– Mökillä vietetyn ajan pituus on myös hieman vähentynyt. Vuosituhannen alussa 38 prosenttia vastaajista vietti mökillä aikaa kuukauden tai yli, mutta vuonna 2017 luku oli enää 30 prosenttia.

Kiinnostus mökkeilyä kohtaan on hieman laskenut vuosituhannen alusta. Miehet taas pitivät sitä edelleen hieman tärkeämpänä kuin naiset, artikkelista selviää.

Lomaa vietettiin myös tuttavien luona. Suosio on hieman laskenut, sillä vuonna 2002 lomaa oli viettänyt tuttavien tai sukulaisten luona 61 prosenttia vastaajista, kun taas vuonna 2017 samalla tavoin lomaa vietti 57 prosenttia vastaajista.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen vapaa-ajantutkimukseen vuodelta 2017.

Lähde

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *