Sähköinen viisumi lisäisi Venäjän-matkailua “räjähdysmäisesti” – viisumista tuskin tulee ilmainen, arvioivat matkatoimistot

Suomalaisturistien matkustaminen Venäjälle on helpottumassa ratkaisevasti, sillä maa suunnittelee sähköisen ja maksuttoman viisumin käyttöönottoa Pietarissa ja Leningradin alueella lokakuun alussa. Viisumikäytäntöjen muuttumisesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Jo nyt Suomen kansalaiset pääsevät Kaliningradin alueelle nettipalvelun kautta anottavalla e-viisumilla.

Viisumeja ja Venäjän-matkoja järjestävä Lähialuematkat uskoo mahdollisen uudistuksen tuovan enemmän hyötyä kuin haittaa liiketoiminnalleen.

”Toteutuessaan uudistus on tervetullut. Pietarin-matkailu on jo nyt voimakkaassa kasvussa. Sähköinen ja maksuton viisumi lisäisi matkustusintoa”, sanoo toimitusjohtaja Peter Holst.

Suomalaisten matkat varsinkin Viipurin alueelle lisääntyisivät hänen mukaansa räjähdysmäisesti.

”1990-luvulla käytössä oli Viipuri-kortti, jonka sai ostaa suoraan raja-asemalta. Niitä myytiin 45 000–60 000 vuosittain. Tästä saanee mitta­kaavaa matkailun kasvuodotuksille.”

Tähän asti matkailijat ovat hakeneet viisuminsa usein matkatoimiston kautta. Matkatoimistot veloittavat 30 päivän turistiviisumista noin 70–90 euroa.

Lähialuematkojen Holst ennakoi, että yhtiö lisäisi matkatarjontaansa, teemamatkoja ja ryhmämatkoja, mikä paikkaisi viisumien käsittelyn vähenemistä.

Turussa toimivan Neva Toursin toimitusjohtaja Raimo Kaisanlahti toivoo mahdollisen viisumiuudistuksen kääntävän osan nykyisistä Viron-matkailijoista Venäjän lähialueille.

Matkanjärjestäjät ennakoivat, ettei viisumien käsittely poistuisi matkatoimistoilta kokonaan.

”Viisumihakemuksen täyttäminen verkossa tuskin tulee niin helpoksi, että kaikki matkailijat pystyisivät sitä itse tekemään. Esimerkiksi vanhempi ikäluokka tulee jatkossakin tarvitsemaan matkatoimiston apua”, Kaisanlahti sanoo.

Hän arvioi kuitenkin, että viisumihakemusten käsittelystä vähenisi yhtiössä 1–2 työntekijää.

Matkailuyrityksiä epäilyttää, saadaanko sähköinen viisumijärjestelmä teknisesti toteutettua muutamassa kuukaudessa.

”Onko mahdollista, että kaikilla raja-asemilla tarvittavat yhteydet toimivat varmasti jo lokakuussa”, Peter Holst pohtii.

Suomen Pietarin-pääkonsulaatista kerrottiin sunnuntaina Ylelle, että uudistuksesta ei ole tullut tietoa virallisia kanavia pitkin. Sen vuoksi ei voida vielä vahvistaa, milloin e-viisumi otetaan käyttöön ja koskeeko se suomalaisia.

Holst ja Kaisanlahti arvioivat, että mitä todennäköisimmin muutos koskisi suomalaisia. Kaliningradin alueellakin e-viisumi koskee kaikkia Schengen-maita.

Matkanjärjestäjät eivät usko, että viisumista tulisi jatkossa ilmainen.

”Nykyisin viisumin konsulaattimaksu on 35 euroa. Se perustuu EU:n ja Venäjän sopimukseen. Tätä pidän minimihintana”, Holst sanoo.

VR:n mukaan suomalaisten Pietarin-matkailu on ollut kasvussa ilman e-viisumiakin. Varsinkin viisumin hinta vaikuttaa yhtiön mukaan matkojen kysyntään. VR ei lupaa nopeaa kapasiteetin kasvua, jos uudistus toteutuu.

”Allegro-junavuoroja ei voida lisätä tällä hetkellä käytössä olevalla junamäärällä. Lisäksi viranomaiset haluavat lisäyksistä tiedon hyvissä ajoin, joten lyhyellä varoitusajalla emme voi kapasiteettia kasvattaa”, sanoo Venäjän-liikenteen asian­tuntija Satu Valkiainen.

Lähde

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *