Suomen viisumikeskus Pietarissa ruuhkautui – hakemuksia jätetään nyt tuplasti enemmän

Venäläiset hätääntyivät viisumiehtojen tulevista kiristyksistä.

PIETARIPietarissa huhumylly jauhaa paljon hurjia väitteitä siitä, miten suomalaisen Schengen-viisumin saanti muuttuu. Suomi on pietarilaisille tärkeä matkakohde, ja nyt venäläisiä huolestuttaa, vaikeutuuko matkustaminen.

Viisumiuudistus astuu voimaan syyskuun alusta.

Heti sen jälkeen kun Suomi ilmoitti uudistuksesta, Suomen viisumikeskus Pietarissa ruuhkautui. Mahdollisimman moni haluaa nyt hakea viisuminsa vanhoilla säännöillä.

Aleksandr Dorohinilla on kädessään jonotusnumero 300. Hän ei kuitenkaan tullut viisumikeskukseen siksi, että säännöt muuttuvat.

Dorohin olisi muutenkin hakenut uutta viisumia, koska hän käy usein Suomessa.

– Emme vain ihan ymmärrä, mikä muuttuu ja miksi. Tämä varmasti selviää, kun pääsemme jättämään hakemukset, Dorohin sanoo.

Viisumikäytäntö linjaan EU:n kanssa

Viisumeita haetaan nyt kaksi kertaa niin paljon kuin ennen ilmoitusta tulevasta muutoksesta. Aikaisemmin venäläiset jättivät Pietarissa noin 2 500 viisumihakemusta päivässä, nyt niitä on ollut jopa 5 000.

Suomen pääkonsulaatissa konsuli Anneli Nummelin kertoo, että muutos ei ole käytännössä kovin merkittävä.

Muutos tehdään siksi, että Suomi ei ole aikaisemmin täysin seurannut EU:n yhteisiä sääntöjä.

– Tällä tavalla yhdenmukaistamme viisumikäytäntömme, Nummelin sanoo.

Uudistus tarkoittaa, että viisumihakemukseen on liitettävä syyskuun alusta lähtien matkasuunnitelma ja todistus varallisuudesta.

Matkasuunnitelma voi olla itse kirjoitettu, mutta se voi olla myös kutsukirje tutulta tai sukulaiselta, jonka luokse matkustaa. Matkasuunnitelmasta käy myös mökki- tai hotellivaraus.

Vaatimus varallisuudesta ei ole määritelty tiettynä rahasummana vaan se vaihtelee matkasuunnitelman mukaan.

Odottamaton hakemusruuhka vaatii paljon viisumikäsittelijöiltä. Toistaiseksi on epävarmaa, riittääkö työvoima ruuhkan purkamiseen.

– Sen saa nähdä, Nummelin tuumii.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *