Porvoon matkailukesä vaikuttaa lupaavalta – elokuussa Porvooseen matkaavat eteläeurooppalaiset turistit

Porvoon kesän matkailusesonki on puolessa välissä, kertoo Porvoon matkailun markkinointisuunnittelija Tanja Peisala. Vaikka mitään lukuja ei ole vielä tältä kesältä antaa, Peisala uskaltaa sanoa, että tämän vuoden matkailukesä vaikuttaa hyvältä.

– Kesäkuu oli matkailun osalta rauhallisempi, mutta elokuu tulee olemaan vilkas, kun eteläeurooppalaisten lomakausi alkaa. Kun koulut alkavat Suomessa, kotimaisten matkailijoiden määrät vähenevät, Peisala sanoo.

Viimeisimmän matkailun tulo- ja työllisyystutkimuksen mukaan Porvoossa vierailee vuosittain noin 911 000 matkailijaa.

Porvoon turismissa ovat eri kansallisuudet hyvin edustettuina. Porvoo-matkailijoita on ympäri maailmaa – niin naapurimaista Ruotsista ja Venäjältä kuin kauempaa Yhdysvalloista ja Aasiastakin. Mikä sitten saa ulkomaalaisen tulemaan juuri Porvooseen pitkänkin matkan päästä?

– Kun puhutaan kansainvälisistä turisteista, voidaan sanoa, että heitä kiinnostaa Suomi yleisesti. Moni matkustaa Helsinkiin ja tekee siitä päiväreissun esimerkiksi Porvooseen, koska olemme sopivan matkan päässä, Peisala kertoo.

Matkailuneuvontaa ja Helppejä käyttävät niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin matkaajat. Kartan lisäksi yleisimmin tiedustellaan, mitä lyhyellä käynnillä kannattaa tehdä ja kokea.

– Meillä on kesäaikaan lähes päivittäin palveluita, kuten konsertteja ja jokiristeilyjä. On museoita ja kirkko, jossa voi käydä. On myös kattava tarjonta putiikkeja ja ravintoloita, joissa voi nauttia paikallisista herkuista, Peisala luettelee.

Matkailijoiden tarkkoja määriä on luonnollisesti haastavaa tilastoida. Majoitustilastot antavat siihen osviittaa. Viime vuoden tilastoista selviää, että ainoastaan kesä-elokuussa yöpymisistä suurempi osa on vapaa-ajan matkailijoita. Muina kuukausina työmatkailijoiden yöpymismäärät ovat korkeammat.

Porvoon matkailu on jo vuosia panostanut siihen, että turistien määrää saataisiin tasaisemmin ympärivuotisesti, ettei matkailu olisi keskittynyt ainoastaan tiettyihin sesonkeihin, kuten kesään ja jouluun.

– Matkailu on yksi tärkeimmistä elinkeinoista kaupungille. Porvoossa on paljon pieniä matkailualan yrityksiä, jotka ovat riippuvaisia matkailijoista. Siksi on tärkeää, että kävijöitä riittää, Tanja Peisala sanoo.

Kävijöitä saadaan tasaisemmin tarjoamalla sisältöä riittävästi ympäri vuoden. Peisalan mukaan vaikutukset näkyvät kuitenkin hitaasti.

Porvoon matkailu järjesti keväällä kampanjan, jossa seurattujen sisällöntuottajien, kuten Janni Hussin ja Sara Siepin kautta haluttiin osoittaa, että Porvoossa voi vierailla muinakin vuodenaikoina kuin kesällä.

– Porvooseen voi tulla vaikka lyhyelle kaupunkilomalle ystävien tai rakkaansa kanssa. Uskon, että saimme kampanjalla heräteltyä ihmisiä, Peisala toteaa.

Porvoon kesäinfo ja Helpit palvelevat nykyään syyskuun alkuun saakka, millä halutaan kannustaa matkailijoita Porvooseen myös syksyllä.

– Syksy on vielä sääolosuhteidenkin kannalta usein hyvää aikaa. Ruskakin on mahdollisesti koettavissa täällä Etelä-Suomessa, Peisala toteaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *