Viroon tai Latviaan matkustaneet suomalaiset sanoivat, että he eivät pidä alkoholiverotusta merkittävänä matkakohteen valinnassa, vaikka näissä kohdemaissa alhaisen alkoholiverotuksen vaikutus oli hieman merkittävämpi kuin muihin maihin matkustettaessa. 52 prosenttia Viroon matkustaneista kertoi, ettei alkoholivero vaikuttanut kohteen valintaan millään tavalla.

Viidellä prosentilla Viroon matkanneista ja neljällä prosentilla Latviaan matkanneista alhainen alkoholivero oli vaikuttanut merkittävästi matkakohteen valintaan.

Virossa ja Latviassa matkustaneet arvostivat vaatteiden, makeisten ja kosmetiikan tuonnin tärkeämmäksi kuin alkoholituonnin. Kaiken kaikkiaan suomalainen etsii matkaltaan muita kuin shoppailumahdollisuuksia, sillä ostosten tuonti koettiin kaikissa tuotteissa vain hieman merkitykselliseksi.

Tärkeimmäksi ostosten kohteeksi nousivat vaatteet. Mahdollisuus tuoda alkoholia Suomeen on Baltiaan matkaaville kuitenkin merkityksellisempää verrattuna suomalaisiin, jotka matkustivat muualle maailmaan.

Kassissa kilisee

Vaikka alkoholin tuontia ei pidetty vastauksissa tärkeänä, 85 prosenttia kaikista Viroon tai Latviaan matkustaneista toi alkoholia Suomeen. Puolet kaikista vastanneista kertoi tuoneensa alkoholia kerran tai kahdesti viimeisen 12 kuukauden aikana. Joka kuudes Viroon tai Latviaan matkustanut suomalainen ei tuo lainkaan alkoholia Suomeen.

Muualle kuin Viroon tai Latviaan matkustaneista suomalaisista yli 60 prosenttia kertoi tuoneensa kotimaahan alkoholia matkaltaan. Alkoholin tuominen Virosta tai Latviasta lomamatkan yhteydessä on siis huomattavasti suositumpaa kuin alkoholin tuonti lomamatkaa viettäessä toisaalla.

Virosta alkoholia tuoneista suomalaisista yli 37 prosenttia kertoivat tuoneensa viiniä, kuohuviiniä tai samppanjaa. Viinin tuonti on alkoholituotteista suosituin, väkevien ollessa alle 35 prosenttia ja oluen ja siiderin hieman alle 28 prosenttia.

Kaikista vastanneista kolme neljästä kertoo, että hintatasolla on vaikutusta matkakohteen valintaan. Viroon ja Latviaan matkustettaessa hintatason merkitys kasvaa. Viron matkanneista yli 81 prosenttia kertoo hintatasolla olevan vaikutusta ja Latviaan matkanneista yli 84 prosenttia kertoo hintatasolla olevan vaikutusta.