Brexit uhkaa iskeä Lappiin: Punnan heikentyminen näkyy viiveellä matkailijoiden määrässä

Punnan arvon lasku heijastuu matkailuun viiveellä.

Kovan brexitin uhka on painanut punnan arvon alimmilleen kahteen vuoteen. Lapin matkailulle se tarkoittaa alamäkeä.

“Alkuvuosi on ollut brittimatkailijoiden osalta viime vuoden vastaavaa ajankohtaa hieman hiljaisempi. Myös ennakkovarauksia on tehty tulevalle sesongille jonkin verran viime vuotta vähemmän”, kertoo Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Britit ovat Lapin suurin matkailijaryhmä. Viime vuonna heitä yöpyi Lapissa yli 280 000 ja koko Suomessa lähes 600 000. Alkuvuonna brittiyöpyjiä oli koko Suomessa reilut 3 000 edellisvuotta vähemmän.

”En usko, että punnan heikentyminen heijastuu matkailijamääriin merkittävästi vielä tänä vuonna. Ensi vuonna luvut voivat olla jo alhaisemmat.”

Kova brexit uhkaa

Matkailualan kannalta paras vaihtoehto olisi se, että Iso-Britannia äänestäisi brexitistä uudelleen, ja päättäisi sittenkin jäädä Euroopan Unioniin. Se ei ole Timo Lapin mukaan realistinen vaihtoehto.

Sen sijaan toteutumassa näyttää olevan matkailun näkökulmasta kaikkein pahin vaihtoehto, kova brexit: Britannian tuore pääministeri Boris Johnson on kertonut vievänsä maan ulos EU:sta, sopimuksella tai ilman. Viime viikolla hän kehotti maan virkamiehiä valmistautumaan sopimuksettomaan EU-eroon kesken heidän lomiensa.

Kova brexit voi tiukentaa matkailun byrokratiaa passitarkistuksineen ja tullimaksuineen. Etenkin joulusesongin aikaan Lappiin palkataan paljon brittiläistä henkilökuntaa, joiden työlupiin EU-ero jollain tavalla vaikuttanee.

Heikentyvä punta vaikuttaa matkailijamäärien lisäksi matkalla käytetyn rahan määrään.

Valuuttakurssien heilahtelu on heijastunut matkailuun aiemminkin. Vuonna 2014 ruplan romahtaminen painoi Suomessa vierailevien venäläisturistien määrän pohjalukemiin. Sen jälkeen tilanne ei ole koskaan palannut ennalleen: vuonna 2013 Suomessa yöpyi ennätykselliset 1,6 miljoonaa venäläismatkailijaa, kun viime vuonna heitä yöpyi reilut 800 000.

“Valuuttakurssin romahdus toimi suomalaiselle matkailualalle varoituksena, josta se on jälkeenpäin ottanut opikseen”, Timo Lappi sanoo. “Nyt tänne on houkuteltu matkailijoita aiempaa laajemmalla skaalalla.”

Tehtävä ei ole ollut Lapin mukaan helppo, sillä Suomi on pieni, syrjäinen ja kallis maa, jonka matkailumäärät riippuvat pitkälti tarjolla olevista suorista lentoyhteyksistä. Vaikeasta alkuasetelmasta huolimatta Suomen matkailijaprofiili on vain parin vuoden aikana monipuolistunut paljon.

Pahinta on epävarmuus

Matkailijaryhmien monipuolistumisen on huomannut myös Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

“Vaikka brittimatkailijoiden määrä vähenisi, tulijoita riittää niin Euroopasta kuin Aasiasta, esimerkiksi Saksasta, Ranskasta, Hollannista ja Kiinasta”, hän sanoo.

Kovan brexitin uhka ei ole vielä näkynyt Lapin suurimman hotelliketjun ennakkovarauksissa. Tähän mennessä myyntiluvut kulkevat viime vuoden tasolla.

Vuosi 2018 oli Lapin matkailun kaikkien aikojen ennätysvuosi. Rekisteröityjen yöpymisten määrä ylitti kolme miljoonaa, mikä on kolme prosenttia edellistä ennätysvuotta enemmän.

”Lapin matka varataan hyvin varhaisessa vaiheessa, yleensä jo vuotta aiemmin. Lisäksi moni matkanjärjestäjä tarjoaa suojaa kurssiheilahteluja vastaan”, Vuorentausta sanoo. ”Punnan heikentyminen näkyy matkailijoiden määrässä vasta viiveellä.”

Tulevaisuus riippuu täysin siitä, millaisen sopimuksen Britannia ja EU onnistuvat neuvottelemaan, ja millaisessa aikataulussa.

“Pahinta on epätietoisuus. Se estää tekemästä minkäänlaisia arvioita tulevalle. Tärkeintä on, että tilanne ratkeaisi mahdollisimman pian.”

Matkailu on kasvuala

Punnan lisäksi alamäessä on Kiinan juan, joka vajosi viime viikolla haamurajan alle, vajaaseen seitsemään juaniin dollaria kohden. Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen kauppasodan syveneminen uhkaa heikentää valuuttaa entisestään.

MaRan Timo Lappi ei usko, että juanin heilunta vaikuttaa voimakkaasti kiinalaisten matkailuun, sillä ulkomaanmatkoja tekee vain pieni ja varakas kansanosa.

Yksittäisten valuuttaheilahtelujen sijaan on seurattava maailmanlaajuisen matkailun kehitystä. Esimerkiksi ilmastonmuutos on sellainen kehityskulku, joka voi vähentää matkustamista kehittyneissä teollisuusmaissa.

”Samaan aikaan kehittyvissä maissa elintason kasvu nostaa yhä useamman ihmisen niiden onnekkaiden joukkoon, joilla on varaa matkustaa ulkomaille”, Lappi sanoo.

Viime vuonna ulkomaisten yöpymisten määrä kasvoi Suomessa 1,3 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Maailman matkailujärjestön UNWTO:n mukaan kansainvälinen matkailu kasvaa 4–5 prosenttia vuosittain.

Lähde

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *