Matkailu kasvaa nopeasti, Helsinki hyödyntää vastuullisuutta ja älyratkaisuja

Helsinki isännöi kuluvalla viikolla merkittävää matkailualan tapahtumaa, kansainvälisen World Tourism Cities Federation (WTCF) -verkoston vuosikokousta.

Finlandia-talossa pidetty tapahtuma keräsi noin 500 kansainvälistä osallistujaa. Suuri osa osallistujista oli kiinalaisia.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on hyvillään siitä, että verkoston tapaaminen saatiin koolle Helsinkiin. Tapahtuma tarjosi tilaisuuden paitsi esitellä kaupunkia ja sen näkemyksiä vastuullisesta matkailusta, myös mahdollisuuden helsinkiläisille matkailualan yrityksille esitellä palvelujaan.

– Vasta vajaalla kymmenellä prosentilla kiinalaisista on passi. Matkailupotentiaali on valtava, ja on hienoa, että Helsinki saadaan matkailunäkökulmasta hyvin esille, Vapaavuori kertoi.

Jan Vapaavuori. (Kuva: Ilkka Ranta-aho)

Jan Vapaavuori muistuttaa, että Helsinki on ollut Aasian matkailumarkkinoiden edelläkävijä. Ensimmäinen kaupallinen lento Kiinasta Eurooppaan oli Pekingin ja Helsingin välinen reitti. 

Visit Finlandin matkailijatutkimuksen mukaan ulkomailta tehtiin viime vuoden aikana Suomeen yhteensä 8,5 miljoonaa matkaa, kolme prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Eniten rahaa ulkomaalaisista matkailijoista käyttävät kiinalaiset. Viiden viime vuoden aikana kiinalaisten yöpymiset helsinkiläisissä majoitusliikkeissä ovat yli kaksinkertaistuneet.

Vapaavuoren mielestä Helsingissä ja Suomessa on opittu ymmärtämään kiinalaisten matkailijoiden toiveita ja tarpeita yhä paremmin.

Toimitusjohtaja Laura Aalto Helsinki Marketing -kaupunkimarkkinointiyhtiöstä iloitsee puolestaan siitä, että kansainvälisen tapahtuman teemaksi saatiin kestävä matkailu ja sen kehittäminen.

– Me Helsingissä olemme pärjänneet teemassa hyvin, mistä kertoo jo European Capital of Smart Tourism 2019 -kilpailun voitto. Saimme sen yhdessä Lyonin kanssa.

Laura Aalto. (Kuva: Ilkka Ranta-aho)

Laura Aalto on vakuuttunut siitä, että Helsingissä järjestetyn tapahtuman aikana kansainvälisen verkoston yhteistyö tiivistyi entisestään ja pääsi uudelle tasolle. 

Aallon mielestä on tärkeää, että Helsinki pääsee verkoston kautta levittämään näkemyksiään ja kertomaan kestävän matkailun tekemisistään. Yksi kansainvälistä kiinnostusta herättäneistä palveluista on kesällä julkistettu MyHelsinki.fi-sivuston Valitse vastuullisemmin -verkkopalvelu. Se vinkkaa nimensä mukaisesti muun muassa vastuullisempiin ravintolapalveluihin ja ostoksiin.

– WTCF-verkostossa on mukana lähes 200 kaupunkia. Tällaisissa verkostotapaamisissa Helsingin kestävän kehityksen työ saadaan kansainvälisesti näkyväksi.

Sähköiset palvelut korostuvat

Tapahtuman puheenvuoroissa nousi korostetusti esille kaupunkien rooli matkailun kehittämisen suunnannäyttäjinä sekä yhteistyön suuri merkitys. Tästä yhden esimerkin esitti Tallinnan pormestari Mihhail Kõlvart, joka kertoi tapahtuman avajaisissa, mitä tarkoittaa Talsinki, siis Helsingin ja Tallinnan muodostama kaksoiskaupunki. Pääkaupungit sijaitsevat vastakkaisilla Suomenlahden rannoilla, vain noin 80 kilometrin päässä toisistaan.

– Menestys syntyy yhteistyöstä. Tallinna ja Helsinki ovat yhdessä isompia ja vaikuttavampia. Helsingin pormestari on vitsaillut, että Tallinnan vanha kaupunki on yksi hienoimpia Helsingin historiallisia paikkoja, Kõlvart kertoo.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Tallinna liittyi WTCF-verkoston jäseneksi viime vuonna. Pormestari Mihhail Kõlvart (keskellä) poseeraa yhdessä tänä vuonna verkostoon liittyneiden kaupungin edustajien kanssa. 

WTCF:n pääsihteeri Song Yu avasi matkailun merkitystä tilastoilla. Maailmanlaajuisesti viime vuonna tehtiin yli 1,3 miljardia ulkomaanmatkaa, ja erityisesti kiinalaisten matkailu kasvaa.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

WTCF-verkoston pääsihteeri Song Yu muistuttaa, että uusi teknologia muuttaa nopeasti myös matkailun trendejä.

Hän korosti älyä turismin nousevana trendinä, ja jo nykyisellään matkailijat haluavat hyödyntää esimerkiksi sähköisiä maksutapoja ja yleensäkin älyratkaisuja.

– Älyratkaisuja korostava matkailu ei kehity ilman kaupunkien voimakasta tukea. Uusi teknologia, kuten 5G ja 8K, tuovat myös matkailuun uusia mahdollisuuksia.

WTCF:n asiantuntija, professori Li Yuonpeng huomautti, että älytyökalut parantavat matkailijoiden kokemusta kohteestaan. Hän kertoi selvityksestä, jossa kiinalaisilta matkailijoilta kysyttiin heidän odotuksiaan matkakohteista.

– Tarpeet ja odotukset vaihtelevat, mutta älykkäät sovellukset ovat perusedellytyksiä. Oppaat, liput ja maksaminen halutaan sähköisinä. Kohteiden toimivat wifi-yhteydet ovat tärkeät.

Hänen viestinsä kaupungeille kuului, että tehkää yhteistyötä. Suosikaa avoimia alustoja ja ottakaa kaupalliset yritykset mukaan.

Avoin data auttaa myös matkailijaa

Tapahtumassa oli mukana myös älyratkaisuja tekeviä yrityksiä, joiden näkemyksiä kuultiin muun muassa tapahtuman paneelikeskusteluissa.

Kaj Pyyhtiä liikkumissovellus Whimin kehittäneestä MaaS Global -yhtiöstä huomauttaa, että turismi muuttuu yhä yksilöllisemmäksi.

– Matkailijat eivät halua olla isoilla busseilla paikasta toiseen siirtyviä turisteja vaan viihtyä uusissa kohteissaan kuten paikalliset asukkaat. Matkailijat haluavat tietää, mitkä ovat paikallisten omia suosikkeja.

On suuri etu, kun myös yksilöllinen matkailu on turvallista ja helppoa ja käytännön asiat hoituvat kännykän sovelluksilla.

Pyyhtiä kehui Helsingin kaupunkia avoimen datan edelläkävijänä. Dataa avaamalla kaupunki luo mahdollisuuksia partnereille päästä rakentamaan uusia palveluja.

Kaj Pyyhtiä. (Kuva: Ilkka Ranta-aho)

Kaj Pyyhtiä kertoo, että myös kiinalaisten matkailu on muuttumassa yhä yksilöllisemmäksi.

Helsingin valtti ystävälliset asukkaat

Verkostoon kuuluvilla kaupungeilla oli Finlandia-talolla tilaisuus esitellä omia matkailuvalttejaan. Helsingin osastolle jonotettiin, sillä siellä oli mahdollista päästä VR-lasit päässä suomalaisittain sisustettuun kotiin sekä kesäiselle ja talviselle Lonnan saarelle.

Houkutuksia oli muillakin. Norsunluunrannikon Yamoussoukro esitteli kuvia muun muassa maailman suurimmasta kirkosta, Notre Dame de la Paix de Yamoussoukro -basilikasta.

Kaupungin edustaja Ola Wright tempasi mukaan kertomuksilla alueen luonnosta, jossa vilahtelevat leijonat, simpanssit, seeprat ja krokotiilit.

Ola Wright. (Kuva: Ilkka Ranta-aho)

Ola Wright Norsunluunrannikon Yamoussoukrosta kehuu Helsinkiä miellyttäväksi ja rauhalliseksi kaupungiksi. 

Yunnanin Wen Shuqiong puolestaan luetteli alueensa valtteja, johon kuuluvat muun muassa upea luonto, herkullinen ruoka ja kuumat lähteet.

Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva sanoi, että Helsingin iso plussa kansainvälisten matkailijoiden houkuttelussa on muun muassa puhdas ilma ja kaupungin kompakti koko.

Marja-Leena Rinkineva. (Kuva: Ilkka Ranta-aho)

Marja-Leena Rinkineva toivoo, että kansainväliselle osallistujajoukolle jäi Helsingistä muistorikas kokemus. 

– Monille ulkomaalaisille Helsinki on ällistyttävä kokemus. Vie vain parikymmentä minuuttia kaupungin keskustasta, kun ollaan syvällä metsämaisemassa tai merellä täydellisessä rauhassa.

Hän toivoi, että tapahtumaan osallistujille välittyi aito Helsinki-tunnelma: täällä on helppo olla ja asioida, hommat pelittävät. Ja että helsinkiläisten vieraanvaraisuus välittyi kansainvälisille vieraille.

Näin tapahtui, ainakin jos on uskominen WTCF:n apulaissihteeriä Li Baochunia. Hän on käynyt Helsingissä ensimmäistä kertaa 1990-luvulla.

Li Baochun. (Kuva: Ilkka Ranta-aho)

Li Baochun ennustaa, että tulevaisuudessa kiinalaiset matkailijat viipyvät Helsingissä yhä pidempiä aikoja. Kaupunki on ystävällinen ja sen palvelut ovat tasokkaat. 

Hän ylisti kaupunkia pienen luennon verran. Siihen sisältyivät muun muassa kaupungin kauneus, kulttuurin monipuolisuus, talviurheilumahdollisuudet, teknologinen osaaminen, hyvät yhteydet sekä helsinkiläisten ystävällisyys.

Lähde

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *