Kemin Mat­kai­lu tar­vit­see vi­pu­apua – kan­sain­vä­li­nen mat­kai­lu­mark­ki­noin­ti vaatii pa­nos­tuk­sia vuoden ympäri

Ympärivuotinen lumilinna maksoi ennakoitua enemmän. Myös jäänmurtaja Sammon korjaaminen ja toimintamuutokset aiheuttivat kuluja.

Kemin Matkailu Oy:n ympärivuotisen lumilinnan rakentaminen maksoi 800 000 euroa arvioitua enemmän. Sen lopullinen hinta oli 10,3 miljoonaa euroa.
KUVA: NINA SUSI

Paljon ympärivuotiseen lumilinnaan juuri investoinut Kemin kaupungin tytäryhtiö Kemin Matkailu Oy haluaa luotollisen tilin tilapäisen käyttöpääoman rahoittamiseen ja liiketoiminnan kasvuvaihtelujen tasaamiseen. Yhtiön tekemä kansainvälinen matkailumarkkinointi vaatii panostuksia ympäri vuoden.

Kemin kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunki takaisi Kemin Matkailu Oy:n miljoonaan euroon rajoitettua luotollista tiliä 800 000 euroon saakka kolmen vuoden määräajaksi. Takauksesta peritään kaupungille yhden prosentin marginaali vuosittain. Luotollisen tilin matkailuyhtiö ottaisi Kemin Seudun Osuuspankista. Tilin luottoa voi käyttää tarpeen mukaan, mutta välttämättä sitä ei tarvitse käyttää ollenkaan, jos tarvetta rahalle ei ole.

Sammolla 20 000 asiakasta talvessa

Tänä vuonna valmistuneen ympärivuotisen lumilinna 10,3 miljoonan euron investointi on Kemin Matkailu Oy:n historian suurin. Matkailuyhtiö on sitä varten ottanut seitsemän miljoonaa euroa lainaa. Rakennuksen tekemisen budjetti ylittyi, sillä sen alkuperäinen kustannusarvio oli 9,5 miljoonaa euroa.

Kustannuksia yhtiölle on tullut myös jäänmurtaja Sammon risteilyjen toiminnallisista muutoksista ja osallistumisesta kaupungin toisen tytäryhtiön Kemin Satama Oy:n omistamalle jäänmurtajalle telakalla tehtyihin korjauskustannuksiin.

– Viime vuosina Sammolla on ollut liki 20 000 asiakasta talven aikana, mutta aika monet asiakkaista haluavat nyt neljän tunnin risteilyn sijaan kolmen tunnin risteilyn. Tulot ovat sen vuoksi pienentyneet, vaikka asiakasmäärät ovat pysyneet samana, Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen kertoo toiminnallista muutoksista.

Ympärivuotisuuteen on vielä matkaa

Lisäksi viimeisen vuoden aikana laskutus- ja maksuehtojen muutoksien vuoksi matkailuyhtiön kassa ei ole yhtä vahva kuin aikaisemmin sesongin ulkopuolella. Toiminnan tekemisessä ympärivuotiseksi on vielä matkaa, mutta sesongin pidentyminen on käynnissä.

– Kemin Matkailu on varmaan kaupungin konserniyhtiöistä ainoa, jolla ei ole luotollista tiliä. Kaikki tulomme tulee silloin, kun meri on jäässä ja lumi on maassa. Kesällähän tulot ovat vielä kovin pieniä. Rahoitusta pitäisi olla tasaisesti käytössä, jotta voisimme tehdä myynnin ja markkinoinnin edistämistä. Tällä hetkellä meidän kassa on ollut aika tyhjä, minkä vuoksi emme ole voineet tehdä näitä toimenpiteitä, joita pitäisi tehdä ympärivuotisesti, Koutonen sanoo.

– Kemin Matkailun liiketoiminta on kuitenkin kehittynyt hyvin. Vaikka liikevaihto on välillä laskenut, katekehitys on ollut koko ajan hyvä, hän haluaa vielä huomauttaa.

Mansikkanokalla sijaitsevan lumilinna-alueen kävijämäärät ovat Koutosen mukaan kasvaneet merkittävästi, mikä näkyy hänen mukaansa parhaiten majoitusmäärien nousuna lasivilloissa ja leirintäalueella.

Lumilinna-alueen kävijämäärien nousu näkyy muun muassa lasivillojen majoitusmäärissä.
Lumilinna-alueen kävijämäärien nousu näkyy muun muassa lasivillojen majoitusmäärissä.
KUVA: MATTI NIKKILÄ

Luotollisia tilejä yleisesti käytössä

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen haluaa huomauttaa, että luotollisia tilejä on yrityksillä yleisesti, mutta Kemin Matkailu ei ole aikaisemmin tarvinnut sellaista.

Kemin kaupunki on myöntänyt Kemin Matkailu Oy:lle jo 200 000 euron lyhytaikaisen lainan, jonka eräpäivä on 15. joulukuuta tänä vuonna. Tällä hetkellä kaupungilla ei ole voimassaolevia takauksia Kemin Matkailulle.

Koutonen ennustaa Kemin Matkailulle tälle vuodelle liikevaihdon kasvua ja suunnilleen saman verran tulosta kuin edellisenä vuonna.

– Yhtiön liikevaihtoennätys on toissa vuoden 7,2 miljoonaa euroa. Jos siihen pääsemme tänä vuonna, niin se on hieno juttu. Viime vuonna teimme liikevaihtoa 6,4 miljoonaa euroa. Ennakoitu 700 000 euron tulos on mahdollista saavuttaa, mutta toki poistoja tulee paljon ympärivuotisen lumilinnan vuoksi.

Viime vuonna ympärivuotisen lumilinnan työmaa rajoitti majoitustoimintaa, mikä vaikutti liikevaihtoon laskevasti.

Matkailuun lisää vauhtia haussa

Kemiin suuntautunut matkailu on ollut ihan hyvässä kasvussa, mutta vauhti voisi olla kovempikin.

– Suunta on oikea, yrityksiä on syntynyt hyvin ja matkailuvuorokaudet ovat kasvaneet, mutta haemme vielä lisää vauhtia, Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen sanoo.

Tämän vuoden tammi–heinäkuussa Kemin majoitusliikkeissä kirjattiin yhteensä 53 661 yöpymisvuorokautta, mikä oli 4 624 yöpymistä ja 9,4 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana edellisenä vuotena.

Kemin Matkailu Oy elää melkein kokonaan ulkomaisista turisteista, joiden tuomista euroista hyötyvät myös paikalliset yritykset ja ihmiset.

– Yli 90 prosenttia Kemin Matkailun tuloista tulee ulkomailta tällä hetkellä. Suurimmat tulonlähteet ovat jäänmurtajaristeilyt, lumilinna, ruokailut ja myydyt oheispalvelut eli esimerkiksi aktiviteetit ja lahjatavarat. Meidän pitää nyt saada iskettyä euroja markkinointiin maailmalle, jotta ihmiset saavat kannettua rahaa tänne kaupunkiin, Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen sanoo.

Suurin osa Kemissä majoittuvista ulkomaisista turisteista tulee Aasian suunnalta.

Koutosen mukaan Kemiin pitäisi saada lisää etenkin tasokasta hotellimajoitusta, minkä vuoksi matkailijat viihtyisivät nykyistä paremmin ja pitempään paikkakunnalla.

Lyhyen talvisesongin aikaan hyviä hotellihuoneita on liian vähän käytössä, mutta sesongin pidentyessä niihin investointi pitäisi helpottua.

– Aikaisemmin talvisesonki alkoi tammikuussa, kun nyt se alkaa jo marraskuussa.

lähde

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *