Leirintäalue imee 1,7 miljoonaa euroa Kokkolaan – Valtaosa leirintämatkailijoiden rahankäytöstä kohdistuu leirintäalueen ulkopuolelle

Suomen leirintämatkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset seurantatutkimus 2019 on valmistunut.

Leirintämatkailijoiden rahankäyttö ja palveluiden hyödyntäminen vierailupaikkakunnalla on lisääntynyt. Suomen Leirintäalueyhdistys ry ja SF-Caravan ry ovat teettäneet seurantatutkimuksen leirintämatkailualan rahavirroista, rakenteesta sekä tulo- ja työllisyysvaikutuksista 2019.

Leirintämatkailijat jättävät Kokkolaan vuodessa noin 1,7 miljoonaa euroa.

– Valtaosa leirintämatkailijoiden rahankäytöstä kohdistuu leirintäalueen ulkopuolelle. Keskimäärin sellainen 25 prosenttia jää leirintaäalueelle. Se vaihtelee eri leirintäalueiden kesken. Jos leirintäalue sijaitsee lähellä kaupunki, niin kuin Kokkolassa, rahaa jää vähemmän leirintäalueelle ja enemmän kaupungin tarjoamiin muihin palveluihin ja yrityksiin, Kokkola-Campingin toimitusjohtaja Erkki Ahtiainen muistuttaa.

Leirintäalueellamajoittuva henkilö käyttää rahaa vierailupaikkakunnallaan joka päivä keskimäärin 104 euroa (+ 8 %). Valtaosa leirintämatkailijoiden rahankäytöstä kohdistuu leirintäalueen ulkopuolelle. Suurimpia hyötyjiä leirintämatkailijoiden rahankäytöstä ovat elintarvikekauppa, kahvilat ja ravintolat, viihde- ja virkistyspalvelut, huoltamokauppa ja erikoistavarakauppa.

– On hyvä muistaa, kun kaupunki tekee investointeja leirintäalueelle, että tätä kautta tulee myös merkittävä rahavirta koko kaupungille, Ahtiainen sanoo.

Leirintämatkailun liikevaihto Suomessa vuonna 2019 oli 215 miljoonaa euroa. Liikevaihto on kasvanut 9 prosenttia vuodesta 2017. Leirintämatkailuala on muun matkailun ohella ainoa vientiala, joka maksaa Suomeen myös arvonlisäveron. Ala kerryttää yli 79 miljoonaa euroa veroja ja veroluonteisia maksuja.

Leirintämatkailualan kokonaisvaikutus Suomen työllisyyteen on 2742 henkilötyövuotta.

Tyypillisin leirintämatkailija yöpyy matkailuautossa tai -vaunussa, viettää leirintämatkoillaan noin viikon vuodessa ja ajaa niiden aikana Suomessa keskimäärin 2500 kilometriä.

Tutkimuksen vastaajamäärä oli 2608 henkilöä.

– Antaahan tämä uskoa myös tulevaisuuteen. Ihmisten leirintäaluematkailu eikä rahan käyttö ole ainakaan vähenemässä, Ahtiainen sanoo.

Lähde

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *