Suunnitteletko Airbnb-vuokrausta? Kannattaa ottaa yksi erikoinen säädös huomioon

Vuokralaisella on tietyin edellytyksin oikeus vuokrata asuntoa Airbnb:n tapaisissa palveluissa vuokranantajan tietämättä.

Vaikka vuokralaisen täytyy sopia vuokranantajansa kanssa, jos haluaa väliaikaisestikin antaa koko asunnon vuokrattavaksi esimerkiksi Airbnb:n kaltaiseen kotimajoitusta tarjoavaan palveluun, aina vuokranantajan lupaa ei tarvita.

Tämä johtuu siitä, että Airbnb:n kaltaisille palveluille ei ole omaa lainsäädäntöä, ja siihen sovelletaan ali- ja jälleenvuokrauksen sääntöjä. Koko asunnon antaminen Airbnb:n tyyliseen palveluun on jälleenvuokraamista, ja siihen tarvitaan lupa vuokranantajalta. Ilman lupaa koko asunnon jälleenvuokraaminen voi johtaa vuokrasopimuksen purkamiseen.

Sen sijaan, jos vuokralainen vuokraa eteenpäin enintään puolet asunnosta ja asuu samalla itse asunnossa, kyse on alivuokraamisesta. Siihen vuokralaisella on lain mukaan oikeus.

”Vuokralainen ei voi päättää itse vuokrata koko asuntoa eteenpäin edes viikonlopun ajaksi. Sen sijaan vuokralainen voi lain mukaan alivuokrata enintään puolet asunnosta ilman lupaa, ellei siitä aiheudu huomattavaa haittaa tai häiriötä. Tätä oikeutta ei voida vuokralaiselta kieltää pätevästi edes sopimuksella”, sanoo Suomen Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah.

Siispä jos haluaa vuokrata esimerkiksi vuodepaikan sohvalta taikka makuuhuoneen, on vielä kysymys alivuokrauksesta.

On kuitenkin suositeltavaa, että vuokralainen sopii aina kotimajoituksesta vuokranantajan kanssa. Airbnb -majoitusta hankkivan kannattanee myös varmistaa majoitusta tarjoavalta, että lupa-asiat ovat kunnossa.

Lisäksi pitää tarkistaa, ettei taloyhtiö ole kieltänyt yhtiöjärjestyksessään lyhytaikaista vuokrausta.

”Olemassa olevissa yhtiöissä tällaisen kiellon lisääminen yhtiöjärjestykseen vaatii kaikkien osakkeenomistajien suostumuksen. Sen sijaan nykyisin on jo tiedossa muutamia tapauksia, joissa perustettavan asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestykseen on otettu määräys lyhytaikaisen vuokrauksen kieltämisestä.”

Lähde

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *