Helsinki sitoutuu edistämään kestävää matkailua kaupunkiyhteistyössä

Apulaispormestari Pia Pakarinen edusti Helsinkiä kansainvälisessä UNWTO Global Summit on Urban Tourism -huippukokouksessa Nur-Sultanissa, Kazakhstanissa. Kokouksen aiheena olivat älykkäät kaupungit ja matkakohteet.

YK:n kaupunkikehitysohjelma New Urban Agendan sekä kestävän kehityksen tavoitteiden mukaan älykkäillä kaupungeilla (smart cities) on mahdollisuus tehdä kaupungeista asukkaille sekä matkailijoille paremmin hallittavia, saavutettavia ja ympäristöystävällisempiä. UNWTO:n kansainvälinen turismin huippukokous keskittyi siihen, miten kaupungit voivat kohdata moniulotteiset urbaanit haasteet.

Kokouksessa hyväksyttiin allekirjoitettavaksi julistus, jossa todetaan muun muassa, että vuonna 2030 kaupungeissa asuu 60 prosenttia väestöstä ja että kaupungit ovat entistä suositumpia matkailukohteita. Julistuksessa sitoudutaan kehittämään matkailua edistämällä innovaatioita, teknologiaa, saavutettavuutta ja kestävää kehitystä matkailussa. Siinä sitoudutaan myös edistämään avoimen datan kulttuuria ja uusia teknologisia lähestymistapoja, kuten MaaS-älypuhelinratkaisuja (mobility-as-a-service).

– Kun Helsinki onnistuu tavoitteessaan olla maailman toimivin kaupunki helsinkiläisille, olemme mielenkiintoinen kaupunki myös matkailijoille. Kaupunki on alusta uusille innovaatioille ja tarjoaa avointa dataa – näistä aineksista tehdään yhteistyössä kumppaneiden kanssa askel askeleelta parempaa kaupunkia, apulaispormestari Pia Pakarinen sanoi puheessaan.

Helsinki on ollut edelläkävijä kestävien ja digitaalisten matkailupalvelujen kehittämisessä. Helsinki sai viime vuonna ykkössijan Ranskan Lyonin kanssa European Capital of Smart Tourism -kilpailussa sekä parhaan sijan digitaalisissa matkustuspalveluissa Juniper Research:n tutkimuksessa.

Helsinki rakentaa parhaillaan kestävän matkailun ohjelmaa, jossa otetaan kantaa matkailun useisiin eri osa-alueisiin. Ohjelma tulee noudattamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja tukee osaltaan myös Helsingin tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Lähde

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *