Metsähallitus haluaa Kokkolan vaikenevan vuoden retkikohteeksikin valitusta Vattajasta – “Vaikka emme laittaisi euroakaan, alue löydetään”

Metsähallitus on huolissaan luontoarvojen säilymisestä. Kokkola yhtyy huoleen, mutta sanoo, että Vattajan noste tulee muualta kuin kaupungin toimista.

Metsähallitus haluaa, ettei Kokkolan kaupunki tai sen matkailuyhtiö pidä Vattajanniemeä esillä markkinoinnissaan. Metsähallitus on suoraan esittänyt, ettei esimerkiksi kuvia Vattajasta laitettaisi mihinkään kaupungin materiaaliin.

Metsähallitus on huolissaan alueen luontoarvoista. Maastossa liikutaan luonnonsuojelupäällikön mukaan jopa moottoriajoneuvoilla, roskataan ja revitään kasvistoa. Myös esimerkiksi variksenmarjadyyneissä näkyy kulumisen merkkejä.

Vattaja on merkittävä suojelualue, joka ei kestä rajattomasti kulutusta. Jopa kansallispuiston perustamisesta alueelle on jätetty aloite viimeksi muutama vuosi sitten.

Vattajanniemi on noin 40 neliökilometrin alue, jonka kärjessä sijaitsee Ohtakarin saari ja perinteinen kalastajakylä. Niemi on Euroopan laajin ja edustavin havumetsävyöhykkeen dyyniluontotyyppien esiintymisalue. Se kuuluu harjujensuojeluohjelmaan ja osin myös rantojensuojeluohjelmaan. Se lasketaan myös maan tärkeimpiin lintualueisiin.

Alueen omistaa Metsähallitus, Puolustusvoimat harjoittelee siellä ja lisäksi Kokkolan kaupungilla on omat intressinsä. Alueen käyttöä on ohjattu jo 10 vuotta sitten tehdyssä hoito- ja käyttösuunnitelmassa(siirryt toiseen palveluun). Jo silloin katsottiin, ettei Vattajaa voi markkinoida, koska siellä ei ole virkistyskäytön rajattomalle käytölle tilaa.

Nyt tarkoitus on istahtaa alas ja etsiä tasapaino osapuolten kesken.

Ohtakari ja sinne johtava pengertie.
Ohtakarin kalastajakylä sijaitsee niemen nokassa.Kalle Niskala / Yle

Kaupunki ihmettelee

Kokkolan kaupungin ja matkailun edustajat jakavat Metsähallituksen huolen luontoarvoista, mutta ovat tuoreesta lähestymisestä ihmeissään. Kokkola ei ole erityisesti käyttänyt Vattajaa markkinointivalttina.

Sen sijaan sitä on hehkutettu valtakunnallisessa mediassa, sosiaalisen median kuvissa ja se myös valittiin yleisöäänestyksessä vuoden retkipaikaksi(siirryt toiseen palveluun) kolme vuotta sitten.

Kaupunginjohtaja Stina Mattila sanookin, että alueen löydettävyys ei ole kiinni Kokkolan tekemisistä.

– Vaikka emme laittaisi euroakaan sen markkinointiin, ihmiset löytävät Vattajan kyllä.

Mattila kertoo kehottaneensa Metsähallitusta varautumaan esimerkiksi lähimatkailun kasvuun ja siihen, että valtakunnallinen julkisuus lisää kävijämääriä Vattajalla.

Kokkola ei ole tekemässä Vattajasta turistirysää, mutta ei myöskään halua vaieta sitä kuoliaaksi.

– Totta kai olemme tosi ylpeitä alueesta, ja olisi kummallista, jos sitä ei nostettaisi esille, sanoo Mattila.

Vattajan kesäistä maisemaa.
Vattajan luontoarvot ovat merkittävät.Ari Vihanta / Yle

Matkailu haluaisi hyödyntää

Kokkolan Matkailun toimitusjohtaja Teea Pietilä on samalla linjalla. Hän muistuttaa, että alue on tuttu paikallisille, jotka aluetta eniten käyttävätkin. Esimerkiksi ryhmämatkoja Kokkolan Matkailu ei ole järjestänyt.

– Aika vähän markkinoinnissa on käytetty Vattajaa, joten vähän epäreilulta tuo kehotus tuntuu. Massaturismista ei ole missään vaiheessa muutenkaan kyse.

Hän arvioi, etteivät kulutusta muutenkaan aiheuta matkailijat, vaan lähiseudun asukkaat, jotka jo tuntevat alueen. Näkyvimmillään liikenteen lisääntyminen on hellepäivinä, jolloin uimarannan tienoon tie voi olla tukossa.

Matkailu haluaisi kyllä hyödyntää Vattajaa matkailullisesti.

– Koen myös velvollisuudeksi kertoa, miten hieno alue täällä on, sanoo Pietilä.

Metsähallitus ei vaadi vaikenemaan alueesta, mutta matkailuviestinnän kärki se ei saa olla. Luonnonsuojelupäällikkö Marko Sievänen sanoo, että kyse on Metsähallitukselle syrjävyöhykkeestä, jota ei itsekään voi markkinoida.

Auttaisivatko pitkospuut ja parkkipaikka?

Luontoarvojen lisäksi Metsähallitusta huolettaa turvallisuus. Yleistä virkistyskäyttöaluetta on vain siivu Ohtakarin tien pohjoispuolella, mutta liikkujat kulkevat mielellään myös Puolustusvoimien ampuma-alueen puolella, sanoo Sievänen.

– Jos ihmiset tottuvat laajamittaisesti liikkumaan alueella, voi olla, että joku menee ampuma-alueelle puomeista ja kilvistä huolimatta. Silloin hän on hengenvaarassa.

Sievänen muistuttaa, että luontoarvojen kannalta on hyväkin, että alueella liikutaan jonkin verran. Puolustusvoimien harjoittelun vaikutusta luontoon Metsähallitus seuraa. Jos jokin osa alueesta näyttää kärsivän, neuvotellaan harjoituksen siirtämisestä toiseen paikkaan. Vapaata virkistyskäyttöä on kuitenkin vaikea ohjata tai valvoa.

Alueella ei ole palveluita ja perusrakenteitakin vain vähän. Kokkolan edustajat katsovatkin, että pitkospuiden, vessojen ja pysäköintialueen rakentaminen ohjaisi alueella liikkumista ja takaisi arvokkaiden luontoarvojen säilymisen.

Kaupunginjohtaja Stina Mattila aikookin kutsua Metsähallituksen yhteiseen pöytään keskustelemaan Vattajasta.

– Aluetta ei ole tarvetta eikä syytä piilotella. On löydettävä tasapaino kaikkien osapuolten kesken.

Lähde

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *