Valitukset piinaavat yritysten investointeja – “Kuka tahansa saa valittaa mistä tahansa, millä perusteella tahansa”

Valitukset ja hitaat kaavoitusprosessit viivästyttävät yritysten investointeja.

Kuusamolaisen Rukakeskus Oy:n toimitusjohtaja Ville Aho huokaisee helpotuksesta kertoessaan Pyhän tuoreimmasta investointipäätöksestä, hiihtokeskukseen suunnitellusta neljän miljoonan euron tuolihissistä.

”Se menee toimenpideluvalla, on asemakaavan mukainen hanke”, Aho sanoo.

Aiemmat investoinnit eivät ole toteutuneet yhtä kitkattomasti.

”Valittamisesta on tullut eräänlainen kansanhuvi. Käytännössä jokainen isompi hankkeemme on myöhästynyt valitusten takia.”

Itä- ja Länsi-Rukan yhdistävä gondolihissihanke jämähti kuntalaisen tekemään valitukseen, jossa kritisoitiin Kuusamon kaupunginvaltuuston yksimielisesti päättämää osarahoitusta.

Hissi-investointi. Rukan gondolihissi otettiin käyttöön viime vuonna.KUVA: JUSSI VÄÄTÄINEN

”Päädyimme rakentamaan gondolin yrityshankkeena vuoden myöhässä. Emme voineet odottaa 2–3 vuotta oikeuden päätöstä, koska gondoli oli tarpeen uutta hotellia varten.”

”Yrittäjän kannalta tilanne on kohtuuton. Meidän näkökulmastamme kuka tahansa saa valittaa mistä tahansa, millä perusteella tahansa, ilman taloudellista vastuuta. Valituksessa voi vedota tekniseen tai käsittelyvirheeseen, jonka takia se on tutkittava kuten mikä tahansa valitus. Järjestelmä on rikki”, Aho toteaa.

Aho hämmästelee erityisesti sitä, etteivät valittajat reagoi hankkeisiin valmisteluvaiheessa, vaan vasta kun päätökset on tehty ja valitusaika alkaa.

”Hankkeen toteuttajalla on perusteltu syy odottaa etenemistä, jos aiemmin prosessissa ei ole tehty huomautuksia. Kuinka monen valituksen tarkoitus on muuttaa päätöstä vai ainoastaan hidastaa sen toteutumista”, Aho kysyy.

Rukan rinneravintola SkiBistro tuhoutui tulipalossa vuonna 2011.

”Halusimme rakentaa ravintolan 200 metriä alemmas, omalle rinnealueelle. Rakentaminen oli juuri alkamassa, kun viimeisenä päivänä asemakaavamuutoksesta tehtiin valitus. Valituksessa vaadittiin ympäristövaikutusten arviointia eli hankkeen vaikutuksista Kitkajärven veden tilaan. Valitus lopulta hylättiin.

Ahon mukaan ”täysin perusteettomat valitukset” tulisi hylätä nopeutetulla käsittelyllä.

”Jokainen ymmärtää, että jos täysin samanlainen ravintola rakennetaan hieman alemmas, ei se mitenkään, edes teoriassa, voi vaikuttaa 15 kilometrin päässä olevan järven veden laatuun. Asiaa kuitenkin puitiin eri oikeusasteissa kaksi vuotta.”

Hiihtokeskuspomo. Rukakeskus Oy:n toimitusjohtaja Ville Ahon mukaan valittamisesta on tullut kansanhuvia.KUVA: MISKA PUUMALA

Heikki Tynjälä johtaa vähittäiskauppaketju Minimani Yhtiöitä, jolla on viisi suurmyymälää eri puolilla Suomea.

”Meillä ei ole keskusvarastoa. Pyrimme suoriin toimituksiin ja tehokkaaseen logistiikan ohjaukseen”, Tynjälä sanoo.

”Toimintamalli mahdollistaa sen, että pystymme toimimaan vain isoissa yksiköissä. Se tuo haasteita kasvuun. Jo olemassa olevien myymälöiden orgaanisen kasvun lisäksi haluamme laajentua uusiin paikkoihin. Niinpä tiedämme sen, että aina kun teemme uutta, tarvitsemme vähittäiskaupan suuryksikön kaavan.”

Tynjälä luonnehtii kyseistä kaavaprosessia ”tavattoman pitkäkestoiseksi ja vaikeaksi”, johon ”voidaan puuttua loputtomasti”.

”Suurmyymälöiden kokoisen kaupan rakentamisen mahdollistavia kaavoja ei ole juuri missään valmiina. Pitkäkestoisuus tulee siitä, että se on oltava kunnossa kaikilla tasoilla, niin maakunta-, yleis-, kuin asemakaavassakin.”

Tynjälän mielestä viranomaisten ”perisynti” on mieluummin rajoittaa kuin mahdollistaa.

”On turvallisempaa kieltää kuin antaa lupa.”

Tynjälän mukaan uuden suurmyymälän investoinnit ovat aina yleensä yli 20 miljoonaa euroa.

”Useat kaupungit toivottavat tervetulleeksi etsimään yhdessä mahdollisuuksia. Olemme toivottu kumppani, mutta kun etenemme elinkeinotoimesta kaavoittajan tai ELY-keskuksen luo, niin keskustelut voivat kestää vuosikymmeniä.”

Juuri ELY-keskusten osalta Tynjälällä on ”tuntuma, ei fakta”, että hankkeita on helpompi kieltää.

”Silloin ei tehdä virheitä.”

Lähde

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *