Moni suosikkikaupunki perii turistiveroa, voisiko Suomi tehdä samoin? “Lappiin tulo maksaa niin paljon, että euron vero ei tuntuisi missään”

Matkailuala ja Lapin kansanedustajat ovat erimielisiä turistiveron järkevyydestä. Matkailijaa pieni lisämaksu ei hätkäytä.

Useissa Euroopan suosituissa turistikohteissa vieraillessasi maksat turistiveroa, mutta Suomessa sellaista ei ole edes kokeiltu – ainakaan vielä. Esimerkiksi joulu- ja talvimatkailusta elävä Rovaniemen kaupunki laskee, että verosta voisi saada jopa miljoonatuotot. Matkailualalla ja Lapin kansanedustajien parissa mielipiteet verosta vaihtelevat.

Rovaniemellä turistiryhmät toppahaalareissaan värittävät talvista katukuvaa, mutta tuloja he eivät tuo niin paljon kuin kaupungin päättäjät toivoisivat. Rovaniemi saisi helpotusta talousahdinkoonsa, jos matkailijalta perittäisiin vaikkapa euro yötä kohden.

– Jos lasketaan rekisteröidyt majoitusvuorokaudet niin tuotto olisi 1,3 miljoonaa euroa vuodessa. Ja se kohoaa nopeasti kahteen miljoonaan, jos myös Airbnb lasketaan mukaan, laskee markkinointiyhtiö Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Kärkkäisen mielestä turistiveron mahdollisuus kannattaa ilman muuta selvittää myös Suomessa.

Turistiveroa ovat maksaneet kaikki vaikkapa Roomassa, Amsterdamissa tai Berliinissä lomailleet, vaikka eivät ole sitä välttämättä huomanneet. Maksu peritään useimmiten hotellilaskun yhteydessä ja se voi olla tasasumma tai prosenttiosuus laskusta.

markkinointiyhtiö Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen
Sanna Kärkkäinen kertoo, että etenkin keskieurooppalaiset matkailijat ovat halukkaita maksamaan ylimääräisen maksun, jotta matkakohde säilyisi “autenttisena”. Turistiverosta kysytään aika ajoin.Annu Passoja / Yle

Matkailijat ovat valmiita maksamaan

Hotelliketju Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta ei kaipaa veronkannon tuomaa paperityötä yrityksen vaivoiksi, vaikka vero sinänsä voisi olla kannatettava.

– Periaate voisi olla positiivinen, mikäli tuotto kohdistuisi suoraan matkailun kehittämiseen ja rahavarat pystyttäisiin oikeasti kohdentamaan. Toinen kysymys on se, miten keruu järjestetään. Se ei kuitenkaan ole ilmaista, Vuorentausta sanoo.

Hänestä ehdoton edellytys verolle olisi, että hotellien lisäksi myös lomamökit ja Airbnb-huoneistot velvoitetaan veronkantoon.

Turistiveron periaate saa ymmärrystä Lapissa lomailevalta skotlantilaiselta Gary Mc Williamilta. Kolmilapsinen perhe on Floridan matkoillaan tottunut maksamaan resort taxin nimellä kulkevaa veroa.

– Lappiin tulo maksaa joka tapauksessa niin paljon, että euron vero ei tuntuisi missään, perheenisä toteaa.

skottimatkailija Gary Mc William rovaniemeläisessä hotellissa
Skotlannin Aberdeenissa asuva Gary McWilliam sanoo ymmärtävänsä periaatteen, jossa turisti maksaa paikallisyhteisölle turistiveron muodossa. Annu Passoja / Yle

Matkailualalla pohditaan myös sitä, että matkailijat voisivat veron sijaan maksaa vapaaehtoisen maksun vaikkapa mobiilisovelluksella. Rahat käytettäisiin kestävän kehityksen hyväksi tavalla, joka maksajalle selvästi kerrottaisiin.

– Matkailijat ovat nykyään hyvin tiedostavia ja haluavat kompensoida matkansa hiilijalanjälkeä. Se että pystymme tällaisen mahdollisuuden tarjoamaan, on tulevaisuudessa kilpailukykytekijä, sanoo Lapin liiton matkailuasiantuntija Satu Luiro.

Verorahoilla bussivuoroja ja tulkkeja

Euron molemmin puolin asettuva turistivero on käytössä 19 EU-maan suosituimmissa kaupungeissa. Berliinissä summa on viisi prosenttia majoituksen hinnasta, Barcelonassa turisti pulittaa puolesta eurosta reiluun kahteen euroon majoituksesta riippuen.

Poikkeuksiakin on, kuten Lontoo ja Madrid, joissa veroa ei peritä.

Veron tuotto käytetään tavalla tai toisella matkailun hyväksi tai turismin haittojen ehkäisyyn. Balilla verorahoilla parannetaan jätehuoltoa, Barcelonassa on lisätty bussivuoroja ja tulkkipalveluja poliisilaitokselle, Mallorcalla taas kunnostettu historiallisia rakennuksia. Pohjoismaista yksikään ei peri turistiveroa.

Tuoreimpiin verottajiin kuuluu Tokion olympialaisiin valmistautuva Japani, jossa käyneet ovat tämän vuoden alusta alkaen maksaneet lähtiessään 1000 jeniä eli reilu 8 euroa. Rahoilla hankitaan esimerkiksi rajatarkastusautomaatteja Japanin lentokentille.

Red light district på natten. I bildens högermiljö ser man en av Amsterdams kanaler.
Amsterdamin turistivero kuuluu Euroopan korkeimpiin. Lomailija maksaa 7 % majoituksen hinnasta ja sen lisäksi kolmen euron maksun.Marcin Rogozinski / Alamy

Ministeriö: “Reunaehdot vähän epäselvät”

Turistiveron periminen vaatisi lakimuutoksen. Valtiovarainministeriössä asia on koko lailla tuntematon.

Elinkeinoverotusyksikköä johtavan hallitusneuvos Jari Salokosken mukaan verojen korvamerkitseminen ei ole lähtökohtaisesti mahdollista eikä sellaista ole verolainsäädännössä toteutettu.

– Verotulot pääsääntöisesti menevät valtion tai kunnan kassaan. Ja valtio tai kunta sitten erikseen päättävät, mihin raha menee. Turistiveroa ei ole kuitenkaan missään vaiheessa selvitetty, joten reunaehdot ovat jokseenkin epäselvät, Salokoski toteaa.

Selvää kuitenkin on, että toteutuessaan vero koskisi yhtä lailla kotimaisia kuin ulkomaisia matkailijoita

Rovaniemellä kokoomusvaltuutetut ovat esittäneet turistien pistämistä verolle ja muistuttavat matkailijoiden kuormittavan niin jätehuoltoa kuin sairaalan päivystystä. Ainakin myös Keskustan ja SDP:n ryhmissä halutaan selvittää, olisiko vero mahdollinen ja järkevä.

Lapin kansanedustajat erimielisiä

Lapin kansanedustajat ovat eri mieltä siitä, pitäisikö veronkanto sallia.

Kokoomuksen rovaniemeläinen kansanedustaja Heikki Autto kannattaa veroa, jonka tuotto käytettäisiin kestävän matkailun hyväksi ja niin, että matkailuala ja kunta päättäisivät rahan käytöstä yhdessä. Myös SDP:n Johanna Ojala-Niemelä selvittäisi turistiveron mahdollisuudet.

Keskustan Markus Lohi ei turistiverolle lämpene.

– Asiaa on selvitetty ja veron keräämisen kulut olisivat tietääkseni isommat kuin mitä saataisiin tuottoa. Matkailutoimijat eivät myöskään kaipaa yhtään lisää veroa, Lohi sanoo.

Keskustan Mikko Kärnä puolestaan sanoo, että kunta hyötyy turisteista monella tavalla ilman erityistä veroakin. Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi taas arvioi, että vero voi olla vaikea toteuttaa.

Perussuomalaisten Kaisa Juuso ei osannut sanoa kantaansa. Keskustan Katri Kulmuni ei vastannut kyselyyn.

Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimiva kokoomuskansanedustaja Autto kertookin valmistelevansa turistiverosta kirjallista kysymystä uudelle valtiovarainministerille Katri Kulmunille.

Autto haluaa tietää, mitä valtiovarainministeri asiasta ajattelee ja mitä lainsäädännöllisiä muutoksia paikallisen turistiveron käyttöönotto edellyttäisi.

Lähde

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *