Lappi kiinnostaa venäläismatkailijoita

Venäläisten matkailu Suomeen eli kukoistustaan 2010-luvun alkuvuosina. Sitten poliittinen ja taloudellinen kriisi käänsivät tilanteen kertaheitolla toiseksi ja matkustelu Suomeen ja Lappiin vähentyi. Parhaimmillaan venäläisiä kävi Suomessa vuonna 2012, liki 160 000. Nyt kävijöitä on vuosittain n. 70 000.

Matkustusta helpottamaan soisi tulevan päivän, parin, viisumivapaus tai ainakin viisuminsaannin helpottuminen ja halventaminen. Lappi kiinnostaa venäläisiä matkailijoita, mutta heikko rupla ja matkustajavientirajoitukset hidastavat matkailun elpymistä.

Lapin ammattikorkeakoulussa matkailua tutkivan Pasi Satokankaan mukaan merkittävin yksittäinen syy venäläisten matkailun laskusuhdanteelle on ruplan arvon heikentyminen.

– Muutosta voi kuvata siten, että pahimmillaan Suomen hintataso käytännössä jopa kaksinkertaistui itävaluutan voimavuosiin verrattuna.

Shoppailu matkailun motiivina

Lapissa käydään yhä ostoksilla, mikä on yleisin tarkoitus venäläisten Suomen matkoille. Vuoden 2019 alussa voimaan astuneet matkustajavientirajoitukset näkyvät venäläisasiakkaiden Suomen tuliaisten määrässä.

– Kun aiemmin Venäjälle sai viedä ostoksia 50 kiloa tai 1 000 euron arvosta, vastaavat rajat ovat nyt 25 kiloa tai 500 euroa. Nyt itävieraiden mukaan lähtee lähinnä elintarvikkeita ja edullisia käyttötavaroita, Pasi Satokangas valaisee.

Tammikuun alku venäläisten suosiossa

Erityisesti vuodenvaihteen sesongilla Lapissa käy lomailevia venäläisiä, joista osa pystyy hankkimaan tuotteita tai palveluja mielensä mukaan. Pasi Satokankaan mukaan lomailijat suosivat mökkimajoitusta, jolloin suurempikin ryhmä voi viettää yhteistä aikaa saunoen ja ruokaa laittaen. Erityisesti ostosmatkailijat hakevat edullista, noin 30–40 euroa yöltä maksavaa majoitusta.

Lomalle saapuvat venäläiset arvostavat muita ulkomaalaisia useammin rauhaa ja rentoutumista. He ovat silti kiinnostuneita osallistumaan erilaisiin aktiviteetteihin kuten safareille.

– Vaikka Venäjällä on mittavasti samanlaista maisemaa, ovat luonnossa liikkuminen ja esimerkiksi kalastamismahdollisuudet Lapin tärkeimpiä vetovoimatekijöitä. Venäläiset matkailijat arvostavat omalla kielellään tarjottua tietoa ja palveluja, ja matkailupalveluilta he odottavat entistä parempaa hinta-laatu-suhdetta.

 

Lähde

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *