Nuoret tah­to­vat Lapin mat­kai­lus­ta kes­tä­vää ympäri vuoden – kaksi mat­kai­lu­alan työn­te­ki­jää ker­to­vat ko­ke­muk­sis­taan ja toi­veis­taan mat­kai­lu­alal­la

Joulu on Lapin matkailussa vilkkainta aikaa. Luu Boidieu, 23, ja Laura, 23, ovat työskennelleet Lapin talvisesongissa jo monena talvena. Grace haluaa vilkkautta kesäsesonkiin, Laura vastuullisempaa matkailua.

Vietnamilainen Luu Boidieu, 23, on opiskellut matkailualaa Rovaniemellä Lapin ammattikorkeakoulussa kolme ja puoli vuotta. Valmistuttuaan hän haluaa jäädä matkailualan töihin Lappiin.

– Luulen, että Rovaniemen matkailu kehittyy tulevaisuudessa ja voin työskennellä matkailualalla vuoden ympäri.

Työssään Boidieu pitää hyvästä työilmapiiristä. Hänen työpaikassaan työntekijöiden ideoita kuullaan ja näin alalla aloitteleva pääsee osaksi alan kehitystä. Hän on työskennellyt matkailualalla talvesta 2016 lähtien.

Niin ikään matkailualaa Lapin ammattikorkeakoulussa opiskellut ja Lapissa kahdelle yritykselle kolmen vuoden aikana matkaopashommia tehnyt Laura, 23, ei ole tulevaisuuden työkentästään yhtä positiivinen.

Häntä kiihtyvä matkailu on alkanut vaivata. Laura pyrki matkailualalle, koska halusi tuoda ihmisiä lähemmäs luontoa. Hän toivoi, että matkailualalla voisi töissä yhdistää luonnossa liikkumisen ja luonnosta kertomisen ihmisläheisessä. Laura on työskennellyt talvisesonkeina vuodesta 2017 lähtien.

– Seuraavana vuonna alkoi tuntua siltä, että olisin enemmänkin paimen, kuin matkaopas. Kelkkasafarilla minulla oli kaksi tuntia aikaa ohjeistaa, antaa varusteet ja pitää huolta siitä, että asiakkaat ajavat turvallisesti. Siinä vaiheessa tuntui, että en ole luonnon keskellä. En esimerkiksi pystynyt kertomaan luonnosta, koska aikataulu oli niin tiukka.

Muutosta Lapin matkailussa kolmen työskentelyvuoden aikana Laura on nähnyt muun muassa siinä, että Lappiin tullaan kaukaa hyvin lyhyeksi aikaa hakemaan pieni kokemus. Laura ei osaa sanoa, haluaako tulevaisuudessa tehdä töitä matkailualalla lainkaan.

-

– Jos pystyn kääntämään suuntaa kestävämpään matkailuun, niin sitten kyllä.

Liikaturismi ja kestävä turismi puhuttavat Lapissa. Boidieun mielestä kestävän turismin periaatteisiin kuuluu se, ettei luonnon hyvinvointia saa unohtaa matkailun kustannuksella.

– Kehotan asiakkaita tutustumaan Rovaniemellä Arktikumin tiedekeskukseen, josta saa hyvin informaatiota Arktisesta luonnosta.

Yli kahdeksan miljoonan asukkaan, Ho Chi Minhin kaupungista tulevalle Boidieulle Rovaniemi on hiljainen paikka, eikä hän koe, että liikaturismista olisi huolta.

 Laura ei osaa sanoa, onko matkailun vaikutukset positiiviset vai negatiiviset.

Tulevaisuudessa Boidieu haluaisi, että myös Lapin kesäsesonki vilkastuu, sillä hänen mielestään siinä on paljon potentiaalia. Laura puolestaan toivoo, että niin yrittäjät, päättäjät, matkailijat kuin paikallisetkin osallistuisivat vastuullisen matkailun kehittämiseen.

Lähde

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *