Venäläisten matkailijoiden määrä laski Lapissa joulukuussa – uusi vuosi taas edellistä vilkkaampi

Tammikuun ensimmäisen viikon aikana Lapin itäraja ylitettiin kolme prosenttia useammin kuin viime vuonna samaan aikaan.
Itärajalla oli aiempaa vähemmän liikennettä viime vuonna, kertoo Rajavartiolaitos. Esimerkiksi joulukuussa Lapin rajanylityspaikkojen kautta kulki 5,4 prosenttia vähemmän ihmisiä itärajan yli kuin vuotta aikaisemmin. Sallassa liikenne väheni peräti kahdeksan prosenttia. Raja-Joosepissa vähennys oli vain prosentin luokkaa.

Rajanylityspaikkojen hiljentymisen lisäksi matalapaine on näkynyt myös Suomen konsulaatin toimipisteessä Murmanskissa. Joulukuussa Murmanskissa myönnettiin yli 20 prosenttia vähemmän viisumeita kuin edellisvuotena.

Nämä kuukaudet eivät tosin ole vertailukelpoisia, sillä Suomi muutti viisumin saantiehtoja syyskuussa, jotta Suomen viisumit vastaavat Schengen-alueen vaatimuksia. Monet ennakoivat muutosta ja hakivat viisuminsa jo ennen syyskuuta.

Esimerkiksi moskovalainen Pavel on saapunut perheineen lomalle Rovaniemelle. Pavelin mukaan viisumivaikeudet voivat selittää sen, miksi venäläismatkailijoiden määrät ovat olleet alhaalla viime vuosina.

– Viisumien hakeminen on ollut työlästä. Jos verrataan muihin Euroopan maihin, Suomeen on hankalampi saada Schengen-viisumia. Sitä varten pitää kerätä paljon asiakirjoja. Mutta ehkä se muuttuu jatkossa helpommaksi.

Uuden vuoden alku oli aiempaa vilkkaampi
Sen sijaan tämä vuosi alkoi itärajalla aiempaa vilkkaampana. Rajavartiolaitoksen mukaan tammikuun ensimmäisen seitsemän päivän aikana itäraja ylitettiin 8 176 kertaa, mikä on kolmisen prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Rajan mukaan ulkomaanliikenne on lisääntynyt itärajan lisäksi myös Lapin lentokentillä. Alkuvuoden aikana Lapin kenttien ulkorajaliikenne oli 17 prosenttia vilkkaampaa kuin vuosi sitten.

Rovaniemellä oli tammikuun alussa ulkomaanliikennettä peräti 39 prosenttia viimevuotista enemmän. Rovaniemen lentoaseman matkustajamääriä on lisännyt muun muassa uusi suora lentoyhteys Turkkiin.

Nämä luvut perustuvat kuitenkin vain yhden viikon mittaiseen ajanjaksoon, joten mitään pitkälle meneviä johtopäätöksiä niistä ei kannata tehdä.

Lapin rajatilanne viime vuonna rauhallinen

Venäläisten Lapin matkailussa on pieniä piristymisen merkkejä – turistimäärä ei ole pienentynyt neljään vuoteen

Lapin itäisillä raja-asemilla oli kesällä viime vuotista vilkkaampaa

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *