Lapin matkailussa kova tavoite – ulkomaalaisten lumettoman ajan yöpymiset halutaan tuplata lähivuosien aikana

Skylt vid Larsmo terrängcyklingsbana.
Lapissa odotetaan kasvua kesämatkailuun muun muassa maastopyöräilystä.Yle/AnttiKoivukangas

Lapin uudessa matkailustrategiassa korostetaan viisasta kasvua ja pyritään ympärivuotiseen sesonkiin.

Lapin turistimassat sulavat vuosittain lumien mukana. Tällä hetkellä ainoastaan neljäsosa vuoden matkailijamäärästä matkustaa Lappiin lumettomaan aikaan, touko–lokakuussa. Kymmenen vuoden päästä tilanteen pitäisi olla toinen, sillä tavoite on nostaa kesämatkailun osuus 40 prosenttiin.

Helppoa tavoitteeseen pääseminen ei ole, siitä kertovat useat edelliset vuodet, kun matkustajamäärät ovat keikkuneet samalla tasolla.

– Tarvitaan uusia tuotteita, mutta kyllä me vaaditaan perustavaa laatua olevia päätöksiä siitä, millainen on meidän lumettoman ajan brändi. Vaaditaan uutta tekemistä, että kesän ja lumettoman ajan houkuttelevuus on maailmalla suurempaa, toteaa projektipäällikkö Kristian Sievers Lapin Liitosta.

Lapland Hotels pyörittää vuosittain noin 100 miljoonan euron liikevaihtoa. Yhtiöllä on vuosikymmenten kokemus Lapin matkailusta. Yhtiön toimitusjohtaja Ari Vuorentaustan mielestä matkailutoimijoiden täytyy katsoa peiliin ja kyettävä tarjoamaan tulevaisuudessa parempia tuotteita, jos menestystä halutaan lumettomalle ajalle.

– Meidän pitää pystyä luomaan enemmän ja parempaa sisältöä. Olen joskus käyttänyt vertausta kauniiseen tauluun, joka aikaisemminkin pitänyt paikkansa. Kesällä meillä on kyllä kauniit kehykset olemassa, mutta kuva on hieman utuinen vielä. Se ei ole riittävän kiinnostava asiakkaiden näkökulmasta, Vuorentausta maalailee.

Toimitusjohtaja Ari Vuorentausta
Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari VuorentaustaRaimo Torikka/Yle

Taloudellisiin riskeihin täytyy varautua

Lapin lumettoman ajan matkailijoista on tällä hetkellä peräti kaksi kolmasosaa kotimaisia turisteja, ulkomaalaisten turistien rekisteröidyt yöpymiset ovat pyörineet viime vuosina alle 300 000 lukemissa. Tavoite on kasvattaa ulkomaalaisten osuus neljässä vuodessa lähes kaksinkertaiseksi.

– Lyhyen aikaa se tulee todennäköisesti maksamaan meille. Jos me lähdetään panostamaan palveluihin ja rakentamaan tätä, sillä eivät ne asiakkaat heti tule. Pitää olla usko siihen, että se palkitsee lopulta ja pystytään kantamaan ensimmäisten vuosien kustannusvaikutus, laskee toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

Lapin Liiton projektipäällikkö Kristian Sievers näkee, että edellytyksiä Lapin matkailun kehittämiselle on jo olemassa ja tarjonta voi jo nyt olla monipuolista.

– Lapissa on liikuntapaikkoja ja kulttuuritapahtumia, täällä voi olla aktiivinen tai vastavuoroisesti hiljentyä. Laaja maakunta tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia, joita voi yhdistää ja ottaa käyttöön.

maastopyöräily
Yrittäjä Heikki StöckellPekka Viinikka/Yle

Pienyrittäjä on riippuvainen investoinneista

Lapin matkailun yksi nykyilmiöistä on maastopyöräily, jonka suosio on Lapin erämaamatkailussa hyvässä nousussa. Hiihtokeskuksissa lajista on tullut laskettelun ja maastohiihdon rinnalle merkittävä matkailutuote. Pienyrittäjän näkökulmasta tasainen ympärivuotinen tulovirta on yrityksen jatkuvuudelle perusedellytys.

Lapin matkailun lähivuosien tavoitteissa korostetaan edellytysten luomista matkailuyrittämiselle, maastopyöräilyssä eri puolilla Lappia on puute reiteistä, joilla pystyttäisiin kilpailemaan muiden maiden kanssa opastaa maastopyöräilyalan yrittäjä Heikki Stöckell Roll Outdoors Oy:stä.

– Myös sinne reittipuolelle pitäisi saada isoja investointeja. Tällä hetkellä on joitakin hankkeita maastopyöräilyn alalla menossa, mutta ne ovat hyvin paljon kehityshankkeita, joissa ei ole suoranaista rahaa näihin reitti-investointeihin.

Ohjenuora on viisas kasvu, mutta vastuu jää yrityksille

Lapin matkailustrategia kiteytetään teemaan viisas kasvu, jossa matkailuelinkeinoa pyritään kasvattamaan ekologisesti ja hallitusti, tietopohjalta. Strategia tarjoaa toiminnan linjoja, mutta käytännön ratkaisut jäävät lappilaisten yritysten ja kuntien harteille.

– Onhan strategiassa hyvää asiaa, kuten saavutettavuuden lisääminen ja ympärivuotisuus. Siinä painottuu julkinen ja yhteistyöorganisaatioiden rooli, mutta lopuillaan kysymys on kuitenkin yritysten ratkaisuista, päättää Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *