Sampo siirtyi sen käyt­tä­jän haltuun – Kemin Mat­kai­lu osti liki mil­joo­nal­la eurolla jään­mur­ta­jan

-

KUVA: JUSSI SAARELA

Matkailun kestävät arvot näkyvät pian avattavassa perinteisessä lumilinnassa.

Pitkään jatkunut jahkailu Kemin matkailun helmen myymisestä sen käyttäjälle on ratkennut. Kemin Matkailu Oy on ostanut toiselta Kemin kaupungin konserniyhtiöltä Kemin Satama Oy:ltä jäänmurtaja Sammon liki miljoonalla eurolla. Summa sisältää myös osan laivalle toteutetuista telakointi- ja korjauskustannuksista. Kaupat syntyivät hieman ennen joulua.

– Kemin Matkailu maksaa kauppahinnan viiden vuoden aikana tasasuuruisina erinä satamalle, kaupunginjohtaja Tero Nissinen sanoo.

Matkailuyhtiö siirtää viiden vuoden aikana rahaa satamayhtiön tilille kaksi kertaa vuodessa, helmi– ja joulukuussa. Tarkka kauppahinta on 965 000 euroa. Vuodessa sen pitää maksaa siis yhteensä 193 000 euroa.

Kemin kaupunginhallitus teki jo vuonna 2017 omistajaohjauspäätökseen Sammon myymisestä matkailuyhtiölle.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

– Perusteina olivat muun muassa sataman toiminnan kustannuksien ja tuottojen läpinäkyvyys ja keskittyminen ydintoimintaan sekä toisaalta matkailutoiminnan riskien, vastuun, kulujen ja tuottojen siirtäminen kokonaisuudessaan sinne minne ne toiminnallisesti kuuluvat eli Kemin Matkailulle, Nissinen toteaa.

Kaupunginhallitus ja konsernijaosto ohjeistivat vuonna 2018, että aluksen kaupassa pitää edetä. Sen jälkeen pyydettiin myös verottajan ennakkokanta tuolloin suunniteltuun kauppahintaan liittyen.

– Verottajan prosessi kesti noin puoli vuotta, jonka jälkeen yhtiöissä pohdittiin tilannetta ja neuvoteltiin. Kauppahinnasta ei löytynyt yhteistä näkemystä ja asia jäi paikoilleen. Viime vuoden syksyllä asiassa aktivoiduttiin uudelleen yhteisiin keskusteluihin, joka johti lopulta Kemi Matkailun tarjouksen pohjalta kauppoihin. Kaupunki oli yhtiöiden ohella mukana kauppakeskusteluissa, kaupunginjohtaja kertoo.

Kaupat aluksesta syntyivät joulun alla 21. joulukuuta. Nissisen mukaan oli tärkeää saada kaupat loppuun viime vuoden loppuun mennessä, mikä oli verottaja lausunnon niin sanotun suoja-ajan takaraja.

– Kaupan tiedottamisesta sovittiin, että se tehdään, kun risteilykausi on saatettu kunnolla alkuun.

Nissinen vielä sanoo, että omistajan näkökulmasta on tärkeää, että Sampo on suoraan Kemin Matkailu Oy:n liiketoiminnasta ja menestyksestä vastaavan johdon ja hallituksen johdettavana. Sen vuoksi Sampoa ei hänen mukaansa yhtiöitetty omaan, jo perustettuun Sea Kemi Oy:öön.

Matkailuyhtiö ja satamayhtiö saavat nyt keskittyä omaan ydinliiketoimintaansa. Matkailuyhtiö on vastannut aluksen myynnistä, markkinoinnista ja asiakaspalvelun operoinnista jo vuosia.

– Kauppa tehtiin vuodenvaihteessa pitkäaikaisten neuvotteluiden ja suunnittelun jälkeen ja molempien yhtiöiden omistajan, Kemin kaupungin ohjeistuksen mukaisesti. Omistajuuden vaihtuminen ei näy Sammon operatiivisessa liiketoiminnassa, Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen sanoo.

Sampo lähti tänä talvena liikkeelle 21. joulukuuta. Sen risteilykausi kestää huhtikuun puoliväliin asti. Kemin Matkailu Oy:n Koutonen ennustaa risteilyjen hyvän varaustilanteen perusteella ennätystalvea.

– Tälle talvelle Sammolle odotetaan noin 20 000 risteilyasiakasta.

Matkailuyhtiön luomat jälleenmyyntiverkostot ja erilaiset digitaaliset myyntikanavat antavat hänen mukaansa hyvät mahdollisuudet pienillekin toimijoille kilpailla lukuisten kansainvälisten toimijoiden kanssa.

Pyrimme avaamaan perinteisen lumilinnan 18. tammikuuta, jos säät sallivat.
SUSANNA KOUTONEN
KEMIN MATKAILU OY:N TOIMITUSJOHTAJA

Suomalainen miehitysfirma VG-Shipping Oy vastaa tällä kaudella henkilökunnan järjestämisestä Sammolle. Turistitoiminnan vaatiman henkilökunnan järjestää alukselle edelleen Kemin Matkailu. Kemin lumilinnan tämän vuoden teema on Lumilinna 2020 – kurkistus tulevaisuuteen, englanniksi Windows to the future. Siinä on otettu huomioon Kemin kaupungin vihreän strategian mukaisesti matkailun kestävät kehityksen arvot. Lumi- ja jääveistoksissa nähdään tulevaisuuden innovaatioita ja muita tulevaisuuden näkymiä.

Kemin Matkailu rakentaa lumesta tänä vuonna perinteisen lumilinnan Mansikkanokalle omana työnään, mutta käytännössä tekijäjoukko on liki sama kuin ennekin. Järjestyksessään 25. lumilinnan tekeminen alkoi jo ennen joulua.

– Pyrimme avaamaan perinteisen lumilinnan 18. tammikuuta, jos säät sallivat, Koutonen toteaa.

Tämän viikon alussa oli pystyssä kaksi domea eli kupolia, joista tulee ravintola ja sisääntuloaula. Lisäksi linnaan tulevat aktiviteettitila, pieni kappeli ja hotelli.

Lumilinnan ravintolan jääpöytien osat odottivat vielä ulkona alkuviikosta.
Lumilinnan ravintolan jääpöytien osat odottivat vielä ulkona alkuviikosta.
KUVA: JUSSI SAARELA

Ympärivuotisen lumilinnan ja muut lumilinna-alueen palvelut ovat käytössä koko ajan. Kemin Matkailun historian suurin investointi, vajaa vuosi sitten Mansikkanokalle valmistunut ympärivuotinen lumilinna maksoi 10,3 miljoonaa euroa. Ympärivuotinen lumilinna ei sula keväällä pois kuten perinteinen lumilinna, koska se on ihan oikea rakennus. Päärakennuksessa on koko vuoden käytössä ravintola- ja hyvinvointipalvelut, ohjelmapalveluyritysten palvelut ja jääveistoksistaan tunnettu kylmä SnowExperience365-elämystila.

Lumilinnan alueen lasikattoiset majoitusrakennukset ovat talvella suosittuja. Matkailutalvi on alkanut Koutosen mukaan hyvin ja koko talvi näyttää hänen mukaansa hyvältä.

Kemiin on tullut paljon lisää sänkyjä
Jussi Saarela

Kemin Matkailu Oy:n strategiassa ympärivuotisuuden kehittäminen ja matkailijoiden viipymän kasvattaminen ovat ensisijaisen tärkeitä tehtäviä.

Majoittuvien kansainvälisten asiakkaiden määrä on Kemissä kasvanut vuosien varrella. Kiinalaisten uudenvuoden aikaan tammikuun lopussa Kemiin tulee kansainvälisten matkailijoiden piikki. Matkailijoita liikkuu Meri-Lapissa kuitenkin myös lumettomaan aikaan. Kasvua haetaankin nimenomaan kesään ja syksyyn.

Tilastokeskuksen mukaan Kemin vuodepaikkojen määrä on kasvanut selvästi viimeisen reilun puolenkymmenen vuoden aikana.

– Vuonna 2014 Kemissä oli kuusi tilastojen piirissä olevaa majoitusliikettä, joissa oli 318 huonetta ja 645 vuodepaikkaa. Tällä hetkellä majoitusliikkeitä on kymmenen, joissa on huoneita 416 ja vuodepaikkoja 849, Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen toteaa.

Majoitusvuorokausien määrä on kasvanut samaan aikaan Kemissä. Vuonna 2014 majoitusvuorokausia kertyi kaikkiaan 73 788, kun viime vuonna marraskuun loppuun mennessä niitä oli koossa jo 86 447. Joulukuun tilastot eivät ole valmistuneet vielä, mutta viime vuoden majoitusvuorokaudet ylittävät luultavasti edellisen vuoden lukemat. Majoitusliikkeissä myyntiä syntyi viime vuonna marraskuun loppuun mennessä 5,1 miljoonaa euroa, mikä on enemmän kuin vuonna 2018. Huoneiden keskihinnat ovat samalla nousseet.

Vuonna 2014 67 prosenttia majoitusvuorokausista syntyi työmatkailusta ja 33 prosenttia vapaa-ajan matkailusta. Nyt osuudet ovat pyörähtäneet toisinpäin, sillä 46 prosenttia on työmatkailua ja 54 prosenttia vapaa-ajan matkailua. Samaan aikaan kansainvälisten yöpyjien osuus on kasvanut. Kansainväliset matkailijat tulevat pääasiassa Aasiasta, Israelista ja Euroopasta. Kaikkiaan heitä tulee 50–60 maasta Kemiin.

– Vuonna 2014 kaikista yöpymisistä 22,2 prosenttia oli kansainvälisiä asiakkaita, kun viime vuonna osuus oli 39 prosenttia. Kemissä käy kansainvälisiä turisteja suhteellisesti eniten Aasiasta koko Suomessa. Kansainvälisistä asiakkaiden yöpymisistä 41 prosenttia on aasialaisten yöpymisiä. He tulevat tänne, koska meillä on Sampo ja lumilinna, Koutonen sanoo.

Koutonen haluaa korostaa, että matkailulla on iso merkitys Meri-Lapin aluetaloudelle, koska erilaisten palvelujen käyttämisellä on paljon välillisiä vaikutuksia.

Tekemistä riittää Koutosen mukaan vielä paljon koko Meri-Lapin alueen matkailun tuotteistamisessa ja ympärivuotisuuden kasvattamisessa.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *