Lontoo vetää Rovaniemeltä – lähivuosina Lapista saatettaneen päästä suoraan Kiinaan

Rovaniemeltä pääsee reittilennolla talvikaudella kolmesti viikossa Istanbuliin ja viidesti viikossa Lontooseen.

Turkish Airlines tuli uutena yhtiönä mukaan tänä talvena, Lontoon Gatwickiin on lennetty jo useita vuosia.

– Norwegian on lentänyt Lontooseen jo viisi vuotta, EasyJet tuli mukaan toissa talvena. Kysyntä on siis lisääntynyt: eivät lentoyhtiöt huvikseen tänne reittiä avaa, Rovaniemen lentoaseman päällikkö Johan Juujärvi sanoo.

 Lontooseen menijät eivät ole vain kotiinsa palaavia brittejä. On tiedossa, että pohjoissuomalaiset englantilaisen liigajalkapalloilun ystävät käyttävät Rovaniemen-yhteyttä entistä enemmän.

– On vaikea todentaa, mistä kukin on matkaan lähtenyt. Sekin pitää huomioida, että sekä Lontoo että Istanbul ovat suuria solmukenttiä jatkaa matkaa eteenpäin länteen tai itään.

Nykyisin tullaan useiksi päiviksi

Tilauslentoja laskeutuu Rovaniemelle tällä talvikaudella viidestätoista ulkomaan kohteesta. Kahdeksan Ison-Britannian kentän lisäksi lentoja on Brysselistä, Zürichistä, Amsterdamista, Luxemburgista, Pariisista, Dublinista, Tel Avivista.

– Huomionarvoista on, että takavuosiin verrattuna britit viettävät Lapissa useita päiviä: ennen tultiin aamulla, ja kone lähti illalla pois. Nykyään päivämatkoja on vain murto-osa, vuodesta 1997 Rovaniemen lentokentän eri tehtävissä toiminut Juujärvi toteaa.

Toinen olennainen havainto koskee kansallisuuksia.

– Matkustajarakenne on muuttunut. Enää ei olla brittien varassa vaan Lappiin tulee matkailijoita ympäri maailmaa.

661 000 matkustajaa viime vuonna

Viime vuonna Rovaniemen kenttä pääsi noin 661 000 lentomatkustajaan.

– Kasvu on ollut tasaista joka vuosi. Erikoista meillä on se, että noin neljännes koko vuoden matkustajamäärästä tulee joulukuussa. Toivomme tietysti lisää matkailijoita: kentän kapasiteetti kyllä kestää.

Rovaniemen kentältä löytyy noin 350 pysäköintipaikkaa. Talvikaudella P1-alue on varattu busseille.

– Kiivain parkkipaikkojen käyttöaika on talvisesongin jälkeen. Autoja on eniten parkissa keväällä, kesällä ja syksyllä. Talvella ulkomaiset turistit eivät tule autolla. Ja moni suomalainen saattaa pelätä pakkasjaksoja ja jättää siksi auton kotiin.

Milloin koneita Kiinasta?

Johan Juujärven mukaan on mahdollista, että kiinalaisia alkaa näkyä Lapissa lähivuosina entistä enemmän.

– Suomella on Kiinan kanssa valtioiden välinen sopimus, joten on mahdollista lentää Pekingistä suoraan Rovaniemelle. Mutta lentoyhtiöt laskevat taatusti, olisiko se kannattavaa.

Kun kiinalainen tulee Eurooppaan, hän haluaa usein kokea paljon.

– Kiinalaiset viipyvät yleensä yhdessä paikassa vain lyhyen ajan, kunnes taas mennään eteenpäin seuraavaan kohteeseen. Matkailumarkkinoinnilla on vielä töitä saada kiinalaiset viipymään pitkään Lapissa.

Lähde

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *