Kiehtova kohde on Lieksan Ruunaan erämainen retkeilyalue, joka sijoittui retkeilysivuston äänestyksessä toiselle sijalle.

Voittajaksi nousi monipuoliseksi retkipaikaksi kehuttu Oulangan kansallispuiston Jyrävän köngäs Kuusamossa. Se on Pienen karhunkierroksen varrella. Kolmannelle sijalle pääsi helposti saavutettava kaupunkiluonto eli Forssan kansallinen kaupunkipuisto.

Retkipaikan päätoimittaja Jonna Saari panee merkille, että kärkisijoille nousi toisistaan poikkeavia kohteita.

Vuoden retkikohde 2020 -finaalin ehdokkaat ovat myös kiinnostavia. Kisan teema on ympäristömyönteisyys. Finaalissa ovat Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue, Kotkan kansallinen kaupunkipuisto, Kurjenrahkan kansallispuisto, Lähimetsä, Vallisaari ja Ärjänsaari. Voittaja selviää GoExpo-messuilla 28. helmikuuta.

Tämän vuoden erikoisuus on puolestaan Ulkoilma Festivaali -retkitapahtuma Etelä-Konneveden kansallispuiston kupeessa.

”Ruunaa on ainoa paikka Euroopassa, jossa voi laskea koskea puuveneellä.”

Suosittu. Ruunaan erämainen retkeilyalue pärjäsi äänestyksessä.KUVA: ANTTI MUSTONEN

Lieksanjoki

Kalastajille tutun Ruunaan retkeilyalueen Lieksanjoen koskia pelastui koskiensuojelulailla vuonna 1987. Matkailua kehitetään parhaillaan ja siitä hyötyvät myös patikoijat ja melojat. Talvella on latuja ja valjakkoajelua. ”Ruunaa on ainoa paikka Euroopassa, jossa voi laskea koskea puuveneellä. Se on myös tärkeä freestylemelonnan keskus ja tunnettu kalastuspaikka. Ruunaa voi kasvaa kansainvälisesti kiinnostavaksi luontomatkailun huippukohteeksi”, Metsähallitus toteaa.

Lähimetsä

Vuoden retkikohde 2020 -kisa hakee ympärivuotista, ­ympäristömyönteistä retkikohdetta. Äänestys jatkuu 2.2. asti. Ehdokkaana on esimerkiksi jokaisen oma lähimetsä – tuttu ja turvallinen retkikohde. ”Lähimetsä on helposti tavoitettava, aina auki, ja jätehuolto hoituu vaivatta. Suuri osa retkeilyn ympäristökuormasta aiheutuu matkustamisesta. Moniin kohteisiin ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla, joten on turvauduttava henkilöautoon”, GoExpon sivut taustoittavat.

Retkifestari

Ulkoilu saa festivaalin Etelä-Konneveden kansallispuiston kylkeen 28.–30.8. Koko perheen retkeilytapahtumassa on kursseja, retkiä, työpajoja ja luentoja. Mukana on ammattilaisia, luontoyrityksiä, Retki-lehti, Savon ammattiopisto ja Fjällräven. ”Festivaalialueelle tulee telttakylä, jossa on turvallista ja hauskaa yöpyä raikkaassa ulkoilmassa”, tuottaja Mika Mannonen toteaa. Festarialueena on Törmälän lomakeskus. Järjestäjä on kuopiolainen Kompass Outdoor.

Linkki