”Lähimatkailu on ollut aina mukana, ­mutta nyt kun vastuullisuus on hyvin pinnalla, ­sekin on entistä trendikkäämpää. Maata ­pitkin matkustaminen on ilmiönä nousussa, ja ­sille on nyt oma alueensa kotimaan alueen eli lähimatkailun vieressä. Muut teemat ovat lapsi­perheet ja aktiivi­lomailu.”

Mitä on ­maata pitkin ­matkustaminen?

”Ihan pelkästään maan­kamaraa pitkin ­kulkemista. ­Suosituin yhdistelmä ­maata ­pitkin matkustamisessa ­lienee juna ja pyöräily, ­jossain määrin bussi­matkat.”

Miksi matka­messuilla järjestetään vastuullisuuskilpailu?

”Kilpailussa etsitään ­olemassa ­olevia ja skaalautuvia ­vastuullisia matkatuotteita ja palveluita. ­Sillä ­pyritään nostamaan esiin hyviä ­onnistumisia ­vastuullisuustyössä, ja tarkoitus on samalla ­jakaa parhaita käytäntöjä ­alalla.”

 Matkamessujen ­tavoite on olla ­vastuullisimmat matkamessut ­tulevaisuudessa, mitä se merkitsee?

”Messukeskuksen tavoitteena on olla vuoteen 2029 ­mennessä 110-prosenttisesti ­hiilineutraali. Jätteistä kierrätetään jo nyt 99 prosenttia. Kannustamme ottamaan oman ­vesipullon messuille mukaan ja täyttämään sen ­vesipisteissä. Meitä tavoitteessa ­auttaa koko Messukeskuksen vastuullisuusstrategia.”

Paljonko ­kävijöitä Messu­keskukseen on tulossa?

”Viime vuonna kävijöitä oli ­kaikkiaan noin 65 000, kuluttajamessuilla noin 50 000. Odotus on, että olemme tänä vuonna samoissa luvuissa. Ennen kuluttajille aukeamista messuilla on ammattilaispäivä sekä osto- ja myynti­tapahtuma.”

Matkamessut Helsingin Messukeskuksessa 16.–19.1.

Linkki