Eläinpuisto on luonut Ranualle ympärivuotisen matkailuvirran: “Tämä on meille kuin kultakimpale”

Eläinpuisto vetää 130 000 kävijää ympäri vuoden ja tuo eloa 3800 asukkaan kuntaan.

Ranuan eläinpuiston vetonauloja ovat jääkarhut. Sisu nauttii hunajalla voideltua kerppua.Antti Ullakko / Yle
 Ranuan eläinpuisto on onnistunut siinä, mitä monessa muussakin lappilaisessa matkailupitäjässä tavoitellaan: matkailusesonki on Ranualla ympärivuotista.

Ranuan eläinpuiston uutena toimitusjohtajana loppiaisen jälkeen aloittanut Enna Paavola on tyytyväinen siihen että, matkailijoiden virta Ranualle on ympärivuotista. Viime vuonna eläinpuistossa vieraili yli 130 000 kävijää.

Takana on sydäntalven kiireisimmät viikot.

– Näistä kävijöistä 31 prosenttia oli talvikuukausina eli joulukuusta tammikuulle ja sitten 44 prosenttia oli kesäkuukausina, kesä- heinä- ja elokuussa ja tämä on ihan poikkeuksellista Lapissa.

Enna Paavola
Ranuan seudun matkailu oy:n toimitusjohtaja Enna Paavola aloitti tehtävässään loppiaisen jälkeen.Antti Ullakko / Yle

Matkailu synnyttää uusia yrityksiä

Ranualla on kova vauhti päällä matkailussa. Ranualle perustettiin viime vuonna 24 uutta yritystä, joista iso osa oli matkailun oheispalveluja tuottavia yrityksiä, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Veijo Illikainen.

– Meillä on erilaisia ohjelmapalveluja ja muita toimintoja jotka edesauttavat sen että matkailijat voivat viihtyä täällä entistä pidempään ja sitä kautta tuo paikkakunnalle työtä ja toimeentuloa. Tämä on meille niin kuin kultakimpale, Illikainen kehuu.

Illikaisen mukaan ilman eläinpuistoa pitäjässä olisi paljon hiljaisempaa kuin nyt.

– Meillä ei ole tunturia, mutta meillä on eläinpuisto. Se on äärimmäisen tärkeä meille, Illikainen sanoo.

Veijo Illikainen
Ranuan kunnanhallituksen puheenjohtaja Veijo Illikainen luonnehtii eläinpuistoa kunnan “kultakimpaleeksi”.Jari Peltoperä / Yle

Vetonaulana on Suomen ainoat jääkarhut

Ranuan eläinpuiston vetonauloja ovat jääkarhut, joista ensimmäinen tuli Ranualle jo vuonna 1991. Tällä hetkellä niitä kaksi 16-vuotias Venus ja tämän “poikanen” 3-vuotias Sisu. Eläinpuistossa on tällä hetkellä 50 eri eläinlajia ja 200 eläinyksilöä.

Enna Paavolan mukaan uusia eläinlajeja on tulossa hankintaan. Mitä, sitä ei vielä paljasteta.

– Sen sijaan tulevan kesän uutuus hyvin tiedetään, eli meille on avautumassa koko perheen Tiger park ja sitten vielä farmi, jossa perheen pienimmät voi tutustua maanviljelykseen, kertoo Enna Paavola.

Matkailua viedään eteenpäin kuntavetoisesti

Ranualla eläinpuisto ja siihen liittyvät oheispalvelut mökkikylä, iglut ja leirintäalue ovat tiukasti kunnan omistaman Ranuan seudun matkailu oy:n näpeissä.

Illikainen kertoo, että matkailuyhtiö on käytännössä kokonaan kunnan omistama. Reilusti yli 99 prosenttia on kunnan omistuksessa.

Osakeyhtiölain edellyttämällä tavalla kunta on tämän vuoden aikana pyrkinyt lunastamaan pienosakkaat pois, että matkailuyhtiö olisi kokonaan kunnan omistuksessa.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *