Brittikuvaaja matkustaa revontulia kuvaamaan – naurussa on pitelemistä, kun hän esittelee Lappia

Kuvahaun tulos haulle poro

Porojen jäljillä

★★★ Porojen jäljillä -ohjelma tuo suomalaiselle hupia, varsinkin jos sattuu asumaan pohjoisemmassa Suomessa.

Dokumentissa tunnettu brittiläinen luontokuvaaja Gordon Buchanan matkustaa Lappiin kuvaamaan revontulia tuhansien muiden brittien tavoin. Ensimmäinen tahaton naurunpyrähdys iskee katsojaan jo ohjelman alkupuolella. Buchananin esittelyn mukaan Lappi on yksi maailman rankimpia ja armottomimpia paikkoja asua. Oikeastiko?

Hänen mukaansa tässä maailmankolkassa on myös mahdotonta asua ilman poroja. Koska perinteiset mielikuvat myyvät, Buchanan haluaa matkata erämaahan kuvaamaan revontulia juuri poron kyydittämänä.

Oppaakseen hän saa saamelaisen poromiehen, inarilaisen Petri Mattuksen, joka opettaa Buchananin “liikkumaan yksin erämaassa poron kanssa”. Samalla tulevat tutuksi saamelaisten perinteinen elämäntapa ja Lapin luonto.

Pitäisikö pukea kunnon talvivaatteet?

Ohjelma on kuin paremman luokan matkailumainos, ja mikäpä siinä. Vaikka poro kulkee välillä moottorikelkan uralla, kelkkoja ei mainita: mielikuva hiljaisesta erämaasta säilyy.

Buchanan esittelee katsojille lappilaista “tundraa” välittämättä faktasta, ettei Suomessa ole tundraa. Kylmäkin hänelle välillä tulee, tosin siihen olisi tuonut helpotusta vaikka pukeutuminen kunnon talvivaatteisiin.

Ohjelma tuo varmasti muutaman lisäturistin Lappiin, mutta toivoa sopii, että he ymmärtävät pitää pipon päässä pakkasella, toisin kuin valokuvaaja Gordon Buchanan.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *