Suomalaiset suunnittelevat vuonna 2020 matkoja kotimaan kohteisiin sekä Ruotsiin, Viroon ja Etelä-Euroopan kohteisiin, selviää Matkamessujen Lomamatkaennuste 2020 -selvityksestä.

Tänä vuonna suomalaiset suuntaavat Kantarin marraskuussa 2019 toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan rantalomille aiempaa useammin, mutta kaupunkilomat ulkomailla säilyttävät asemansa, sillä yli puolet aikoo suunnata ulkomaiden kaupunkikohteisiin. Suomalaisen matka suuntautuu todennäköisesti Etelä-Euroopan kohteisiin, jonne vastaajista aikoo 30 prosenttia, tai Viroon, jonne vastaajista 25 prosenttia suunnittelee matkustavansa.

Kaupunkien lisäksi ulkomailta haetaan vuonna 2020 erityisesti rantalomia ja kaukomatkoja. Epävakaisen kesäsään ja sateisen syksyn jälkeen 44 prosenttia tutkimukseen vastanneista suunnittelee ulkomailla vietettävää rantalomaa. Edellisvuotta useampi tähyää myös kaukokohteisiin lämmön perässä.

Vastakohtana kaukomatkoille myös lähimatkailu kotimaassa, etenkin loma-asunnossa, houkuttelee entistä useampaa suomalaista. Lisäksi suomalaisia kiinnostavat kotimaan kaupunkikohteet.

Herrankukkarossa. Kotimaan matkailu kiinnostaa suomalaisia. Naantalissa toimiva Herrankukkaro oli Matkamessujen ensimmäisen Sustainable Travel Competition -vastuullisuuskilpailun finalisteja. KUVA: KAROLIINA VUORENMAKI

Matkustamiseen joka kolmas vastaaja aikoo käyttää vuonna 2020 matkailuun enemmän rahaa kuin edellisvuonna. Yli puolet aikoo satsata matkoihin ainakin saman verran kuin vuonna 2019. Vuonna 2019 rahaa käytettiin erityisesti kotimaassa majoitukseen, sekä lentämiseen ja junamatkustamiseen.

Elämysten perässä

Suomalaiset hakevat matkoiltaan turistikohteiden sijasta erityisesti elämyksiä ja paikallista kulttuuria, selviää Matkamessujen Matkailututkimus 2020 -selvityksestä. Vastuullisuutta mietitään matkapäätöstä tehdessä aiempaa enemmän, mutta hiilidioksidipäästöjen kompensointi ei silti juurikaan kiinnosta.

Lähes puolelle vastaajista paikallisen kulttuurin säilyttäminen on matkan tärkein vastuullisuuteen liittyvä valintakriteeri. Lentojen hiilidioksidipäästöjä on kompensoinut joka kymmenes vastanneista, mutta joka neljäs kokee, ettei matkan hiilidioksidipäästöjen kompensointi ole kiinnostava asia.

”Suomalainen ei silti juuri lähde norsusafareille tai ratsastamaan delfiineillä, ja ostaa mielellään paikallisia tuotteita”, sanoo Kantarin tutkimuspäällikkö Anne Lahtinen.

”Matkailun myönteisimpinä vaikutuksina pidetään arjesta irtautumista, maailmankuvan avartumista ja uusiin kulttuureihin tutustumista, rentoutumista unohtamatta. Vastaavasti matkailun negatiivisina puolina pidetään ensisijaisesti matkailun päästöjä, saastuttamista ja roskaamista”, toteaa Suomen matkailualan liiton (SMAL) toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Luontomatkalla on ollut joka viides vastannut, ja yli kolmasosa suunnittelee lähtevänsä kotimaassa tai ulkomailla toteutettavalle luontomatkalle.

”Luonto on selkeä trendi, ja luonto on uutta luksusta”, sanoo Suomen luontokeskus Haltian johtaja Tom Selänniemi.

Suomalaisten matkasuunnitelmia mittaavan Lomamatkaennusteen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2019 keskimäärin neljä kotimaanmatkaa ja kolme ulkomaanmatkaa.

”Kotimaan matkailu kasvoi jonkin verran vuoden 2019 aikana, ja kiinnostus kotimaanmatkailuun, erityisesti kaupunkikohteisiin, vaikuttaa jatkuvan. Myös ulkomaat kutsuvat suomalaisia, vain kuusi prosenttia vastanneista arvioi, ettei matkusta ulkomaille vuoden 2020 aikana”, kertoo Kantarin Lahtinen.

Kysyttäessä, mihin matkustaisi, jos rajoitteita ei olisi, suuntaisi suurin osa vastanneista Australiaan.

Kreikka ohitti Espanjan

Suomen matkailualan liiton (SMAL) tilastojen mukaan Euroopassa vuonna 2019 Kreikka ohitti Espanjan myytyjen matkapakettien määrässä ensimmäistä kertaa SMALin tilastohistorian aikana. Kreikan nousu pudotti vuosikymmeniä ykkössijaa pitäneen Espanjan kakkossijalle.

Kreikkaan matkusti viime vuonna lähes 240 000 suomalaista, ja Espanjaan noin 233 000. Pakettimatkojen kolmos- ja nelossijaa pitävät Turkki ja Thaimaa.

”Egypti teki paluun pakettimatkojen top 10 -listalle, ja on viime vuoden suurin nousija”, kertoo OK-Matkojen toimitusjohtaja ja SMAL:in hallituksen varajäsen Peter Forsström.

Pakettimatkojen myynti kasvoi vuonna 2019 edellisvuodesta 0,6 prosenttia. Suomalaiset matkustivat vuonna 2019 eniten Aurinkomatkojen pakettimatkoilla. Osuus lentäen tehtävien pakettimatkojen kokonaismatkustajamäärästä oli noin 30 prosenttia. Toiseksi eniten pakettimatkoja myivät TUI ja Tjäreborg.

Linkki