Kiinalaisryhmät ovat lopulta pieni siivu Suomen turismissa – matkailuala ei kaadu peruutuksiin, mutta pitkä penni jää saamatta

Kiinalaiset turistit tuppaavat käyttämään paljon rahaa paikan päällä. Peruuntuneista matkoista aiheutuu siinä mielessä menetyksiä.

Matkailualalla odotetaan maanantaita. Aamulla alkaa nimittäin hahmottua, kuinka moni kiinalainen turistiryhmä joutuu perumaan matkansa Suomeen. Syynä on Kiinan viranomaisen lauantainen päätös kieltää koronaviruksen vuoksi sikäläisiltä matkatoimistoilta ryhmämatkojen järjestäminen ulkomaille.

Mahdolliset peruutukset näkyvät muun muassa risteilylaivoilla, leirikouluissa ja lomakeskuksissa. Turistivirran hiipuminen vaikuttaa pääkaupunkiseudulla, mutta etenkin Lapissa, jossa helmikuu on kiinalaisturistien kovin sesonki: yksinään Rovaniemellä vierailee tyypillisesti helmikuisin 7 000 – 8 000 kiinalaista turistia.

Vaikka ryhmämatkat Kiinasta jouduttaisiin perumaan, ei Suomen matkailualan vene siihen kaadu.

– Suomen matkailun hyvä puoli on se, että emme ole enää yhden tukijalan varassa. Matkailijoita tulee koko Euroopasta ja monista muista maista. Siinä mielessä tilanne ei ole niin vakava, toteaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

– Jos (matkakiellon) kriisi jatkuu pitempään, haetaan silloin korvaavia asiakasryhmiä, Lappi sanoo.

Kiinalaisten turistien osuus on Lapin mukaan noin viisi prosenttia kaikista Suomessa yöpyvistä turisteista. Vain pieni siivu siis.

Ongelma vaan on siinä, että he käyttävät täällä ollessaan paljon rahaa, Lapin mukaan keskimäärin neljä kertaa enemmän kuin ulkomaiset matkailijat keskimäärin.

Timo Lappi, toimitusjohtaja, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa.
MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että Kiinassa ja ylipäätään Aasiassa on paljon potentiaalia Suomen matkailualalle.Sasha Silvala / YLE

10 miljoonaa risteilymatkaajaa, heistä 5 prosenttia Aasiasta

Erilaiset risteilyt ovat usein osa kiinalaisten pääkaupunkiseudulle tekemiä ryhmämatkoja. Risteilyalusten isoissa volyymeissa he eivät massasta tosin erotu.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan kuukausitasolla Tallink Siljan aluksilla risteilee tuhansia aasialaisia, joista valtaosa on kiinalaisia. Luku on kuitenkin vain murto-osa yhtiön kaikista matkustajista.

– Jos meillä on noin 10 miljoonaa matkustajaa, joista noin 5 prosenttia on aasialaisia, niin puhutaan suhteellisen pienestä määrästä, Nöjd kuvailee.

Kiinan asettaman matkakiellon jälkeen ei ole Nöjdin mukaan tapahtunut mitään “radikaalia”.

– Olemme seuranneet tilannetta viikonlopun aikana, mutta tiedossamme ei ole, että valtavia määriä matkoja olisi peruttu. Huomenna tiedämme asiasta paremmin.

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnströmin mukaan Kiinan asettama kielto tulee näkymään yhtiön matkustajaluvuissa. Vielä on liian aikaista arvioida, kuinka suuresta vaikutuksesta on kyse.

– Peruutuksia on tullut jonkin verran, mutta määrät selviävät vasta myöhemmin, Boijer-Svahnström kertoo.

Kummassakaan laivayhtiöissä talvi ei kuitenkaan ole kuuminta aikaa kiinalaisten ryhmien vierailuille.

– Onneksi alkuvuodesta kiinalaisia matkustajia on vähemmän. Kesä ja syksy ovat se kausi, jolloin heitä on eniten, Nöjd sanoo.

Lappi ei ole yhden turistiryhmän varassa

Napapiirin pohjoispuolella tammi-helmikuu sekä kiinalaisen uudenvuoden aika on kovin sesonki kiinalaisturisteille. Mutta Lapin talvi ei siihen pääty.

Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta arvioi eilen Ylelle, että vaikka kaikki kiinalaisten turistien helmikuulle tekemät varaukset peruuntuisivat, ei sillä olisi yritykselle yritykselle kovin suurta taloudellista vaikutusta.

– Lapin matkailussa hyvä puoli on se, että asiakaspohja on hyvin laajaa. Ihmisiä tulee eri puolilta maailmaa.

Toinen hotelliyrittäjä, Santa Claus Holiday Villagen Mikko Jääskö puolestaan sanoi, että hotelli on saanut jo ennakkomaksut ryhmiltä ja nyt yritetään siirtää peruuntuvia matkoja.

Jääskö arvioi eilen, että koko vuoden mittakaavaan asetettuna kiinalaisten matkailijoiden merkitys Lapin ja Rovaniemen seudun matkailusta on noin 10–15 prosenttia.

Pieni mutta merkittävä osuus

Vaikka kiinalaiset ovat pieni osuus, ovat he MaRan toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan tärkeä osuus Suomen turismissa.

– Koko aasialainen matkailu on meille tärkeää. Siellä on hyvin paljon potentiaalisia maita, joista meille tulee asiakkaita.

– Ja tietysti Finnairin Aasian-strategian ansiosta meillä on hyvä maantieteellinen asemakin kiinalaisten ja muiden aasialaisten suhteen.

Suurin osa Kiinan turisteista tulee nimenomaan ryhmämatkoilla. Yksittäisiä omatoimimatkaajia Kiinan viranomaispäätös ei koske.

Linkki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *